Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt / Inrikes

Arbetslösa slipper rapportera in sitt jobbsökande – får ändå ut sin a-kassa

Arbetslösa som går på a-kassa behöver inte lämna sin aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen under våren. Det beskedet gav myndigheten under onsdagen.

Som arbetssökande inskriven hos Arbetsförmedlingen måste man varje månad lämna in en aktivitetsrapport. Den ska visa att man är aktiv i jobbsökandet och slarvar man med rapporten kan det bli skäl till indragen a-kassa eller aktivitetsersättning.

Men nu tar myndigheten bort det kravet fram till 14 juli. Syftet är dels att avlasta trycket på Arbetsförmedlingen, som står inför en tuff situation med stora varsel. Det ska också minska smittspridningen i samhället samt minska oron bland de arbetslösa.

"Det här innebär att de arbetssökande tillfälligt inte behöver aktivitetsrapportera för att få sin ersättning. Vi har haft dialog med Sveriges a-kassor och andra berörda myndigheter som är införstådda med den här förändringen", skriver Stefan Popovic, chef för Arbetsförmedlingens avdelning för kundsupport och ersättning, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Stödpaketet för att hantera coronakrisen: 300 miljarder kronor

 LÄS OCKSÅ: Frågor & svar: Det här vet vi om coronaviruset (covid-19)

***

FAKTA: Coronavirus eller covid-19?

Det finns ett stort antal virus som betecknas som coronavirus. Det som är aktuellt är det som upptäcktes i Kina i slutet av 2019, och vars namn är SARS-CoV-2. I allmänhet har vi de första månaderna talat om coronaviruset. Men sjukdomen som själva viruset ger upphov till har fått det officiella namnet covid-19, enligt beslut av världshälsoorganisationen WHO. Covid-19 står för coronavirus disease 2019.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera