Coronakrisen: »Sverige är nära den italienska situationen«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sverige nära italiensk situation

Sverige kan inom några veckor hamna i en situation liknande den i Italien – och i mitten av april kan intensivvårdsplatserna börja ta slut. Det menar Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, i SVT:s Agenda.

Enligt Rocklöv kan Sverige hamna i en liknande situation som Italien.

– Absolut, det är inte omöjligt att vi hamnar där. Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Gör man modellskattningar kommer vi nog vara uppe på en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm tar slut i mitten av april, och senare för andra regioner, säger Rocklöv.
– På den kurvan vi ligger nu kommer vi se en peak i intensivvårdsplatser i slutet av maj, då 500 till 1 000 patienter skulle behöva intensivvård.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns mycket kunskap om sjukdomen och vilka som drabbas värst men lite om hur dynamiken i spridningen ser ut.

– Vi har egentligen bara sett storskalig spridning i två länder – Italien och Kina, säger han.

SAS ställer in och permitterar 10 000

Flygbolaget SAS permitterar 10 000 personer, 90 procent av alla anställda, och ställer in stora delar av sin trafik, meddelade SAS vd under en presskonferens.

– Vi upplever nu en samhällskris av sällan skådat slag, en kris som gått från land till land, och påverkar industri efter industri, säger vd Rickard Gustafson.

– Från och med i morgon måndag kommer vi göra tillfällig paus i en stor del av vår verksamhet och vi kommer att kraftigt tvingas reducera antalet avgångar i hela vår verksamhet.

SAS kommer att permittera 10 000 anställda, förhoppningen är att beskedet är tillfälligt.

– Vi behöver temporärt minska vår arbetsstyrka med 90 procent. Vi kommer att behöva skära ner i alla delar av vår verksamhet, bara den personal som är absolut nödvändig kommer att arbeta, säger SAS vd Rickard Gustafson till DN.

Kritiskt för intensivvården med fler coronafall

Läkare varnar nu för att coronapandemin kan få allvarliga konsekvenser för intensivvården. Redan nu är det brist på intensivvårdsplatser vilket kan bli kritiskt om svårt sjuka i corona och behöver intensivvård.

– Det kan bli en mycket svår situation inom intensivvården om vi drabbas som i andra länder. Och intensivvården förbereder sig för fullt för en situation med många patienter trots att resurserna egentligen inte räcker till, säger Annette Nyberg, överläkare och ordförande i Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård till Sveriges Radio.

Enligt svenska intensivvårdsregistret är bristen på intensivvårdplatser störst på universitetssjukhusen. Flera läkare Ekot talat med vittnar om en intensivvård som var hårt ansträngd, redan innan en pandemi.

Löfven: Sverige stänger inte gränserna

Regeringen har inte diskuterat att stänga Sveriges gränser under coronavirusutbrottet, förklarade statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff under söndagen.

Löfven meddelade samtidigt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska genomföra en omfattande informationskampanj. Kampanjen kommer att kosta 75 miljoner kronor.

– Alla hushåll ska nås, sa Löfven.

Han upprepar uppmaningen om att man ska stanna hemma om man uppvisar symptom, och att besök vid äldreboenden eller i sjukvården ska undvikas.

Angående effekterna på ekonomin säger Löfven att åtgärder är att vänta, och att företag och löntagare inte ska ”lämnas i sticket”.

Äldreboende i Mölndal i karantän

En enhet på ett äldreboende i Mölndal sitter i karantän på sina rum efter att en person på boendet bekräftats smittad med coronaviruset, skriver GT. Anna Hiller som är kommunikationschef i Mölndal säger till tidningen att den smittade personen hålls isolerad, och att övriga boende själva valt att stanna på rummen för att undvika smittspridning. Den smittade personen mår under omständigheterna väl, enligt Anna Hiller.

Allsvenskan startar först i juni eller juli

Den allsvenska seriestarten måste skjutas till juni eller juli på grund av coronaviruset. Tidigast då kan publik tillåtas på läktarna igen, tror statsepidemiologen Anders Tegnell.

– Vi hoppas att det ska gå till sommaren för då finns det goda chanser att det ska lugna ner sig, säger han till Sportbladet.

INTERNATIONELLT

New York stänger ner

New York stänger nu barer, restauranger och skolor. Borgmästaren Bill de Blasio säger att det var ett svårt beslut att fatta då det är platser som hör till ”stadens hjärta och själ”. Även i Ohio och Illinois stängs restauranger, och i flera delstater stängs skolorna, som Minnesota, South Carolina och Rhode Island. I New York stängs också stadens nattklubbar, teatrar och konsertlokaler från tisdag morgon.

Fed sänker till nära nollränta

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve fattade under söndagskvällen det historiska beslutet att sänka styrräntan till spannet 0–0,25 procent och inför samtidigt ett massivt lättnadsprogram på totalt 700 miljarder dollar efter virusutbrottet. President Trump säger att han är glad över beslutet och att det var oväntat.

Israelisk koalition?

Korruptionsrättegången mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skjuts upp på grund av coronaviruset. Han öppnar för en koalition med rivalen Benny Gantz för att möta krisen – samtidigt som det är Gantz som får i uppdrag av presidenten att bilda regering.

Demokraternas kandidater i hård kritik av Trump

Joe Biden och Bernie Sanders var eniga i sin kritik mot Donald Trump när de drabbade samman i nattens primärvalsdebatt. Båda riktade hård kritik mot att Trump gjort för lite för att handskas med coronautbrottet i landet.

Över 6 000 har dött av coronaviruset

Den totala siffran över antalet personer i världen som dött i coronaviruset har nu passerat 6 000, enligt en sammanräkning som nyhetsbyrån AFP gjort. Flest dödsfall har inträffat i Kina (3 203), Italien (1 441) och Iran (611).

Rysslands nya grundlag förlänger Putin presidenttid och stoppar samkönande äktenskap

Rysslands president Vladimir Putin har nu godkänt landets nya grundlag som bland annat ger honom möjlighet att fortsätta som president fram till 2036, rapporterar flera medier.

Det ryska parlamentet Duman röstade tidigare i veckan för den nya grundlagen. I lagtexten finns ett tillägg som innebär att Putins tidigare mandatperioder nollställs i samband med att den gamla grundlagen ersätts med den nya.

För att lagen ska träda i kraft krävs det nu bara att den får grönt ljus av Rysslands konstitutionsdomstol den 22 april.

DEBATT

”Smittskyddet inte upp till varje skola”

”Det har från min sida aldrig varit tal om att smittskyddsansvaret ska ligga på skolan. Det är viktigt att poängtera att det i dagsläget inte finns något råd från Folkhälsomyndigheten om att stänga skolorna”, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) på Aftonbladet Debatt.

”Regeringen förbereder för ett läge där skolor stängs och har beslutat om tillfälliga bestämmelser för skolor som hålls stängda på grund av coronaviruset.

Det har från min sida aldrig varit tal om att smittskyddsansvaret ska ligga på skolan. Ansvaret för att minska takten i smittspridningen ligger alltjämt hos Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarna. Däremot får huvudmännen från och med måndag nästa vecka utökade möjligheter att med stöd av en förordning anpassa skolverksamheten, till exempel genom att erbjuda fjärr- och distansundervisning, när en skola stängt på grund av coronavirus”, skriver utbildningsministern.

”Svenska företag anlitar deporterade uigurer i Kina”

”I provinsen Xinjiang i nordvästra Kina har den kinesiska regimen upprättat interneringsläger för muslimska uigurer. Enligt Human Rights Watch kan lägren innehålla en miljon människor. Vittnen berättar om övergrepp och tortyr. De inlåsta släpps först om de kan visa att de förändrat sina tankar och beteenden.

Nu visar en ny rapport att uppskattningsvis 80 000 uigurer också har deporterats till andra delar av Kina för att tvingas arbeta i fabriker. I rapporten listas 83 företag som köper varor från fabrikerna, däribland Apple, BMW, Gap, Huawei, Nike, Samsung, Sony och Volkswagen. Även två svenska företag finns med på listan, H&M och Electrolux”, skriver Mats Wingborg i ledaren i Dagens Arena.

”Regeringen och Folkhälsomyndighetens åtgärder räcker inte

”En begränsning av möten till 50, max 100 personer snarare än 500 personer är troligen nödvändig, som våra grannländer nu gör. Stängning av skolor och universitet är förmodligen en nödvändig åtgärd i dagsläget för att kraftigt minska på sociala interaktioner. Distansundervisning bör snarast komma igång för att säkerställa att elever kan arbeta under andra former under en övergångstid i utsatta regioner. Förskolor har en begränsad barngruppsstorlek, varför det kan diskuteras vilken effekt en sådan stängning skulle ha. Flera företag med kloka ledare skickade under veckan hem sina anställda för arbete i hemmet och detta hjälper nu också till att dämpa smittspridningen. Skolor som stängt och ordnar undervisning på distans bör uppmuntras i stället för att få reprimander. Barnomsorg bör beredas för de med samhällsbärande tjänster. Svenska kyrkan har meddelat att de kan hjälpa till. All minskad social interaktion kommer att minska spridningstakten av detta virus, vilket idag är absolut nödvändigt”, skriver sju smittskyddsläkare på SvD Debatt.

”Krislån behövs till småföretag”

”Både fackliga och näringslivsorganisationer går nu ut i land efter land och ber regeringar om effektiva åtgärder för att undvika en allvarlig stagnation. Den svenska regeringen bär ett stort ansvar i att fortsatt vara öppen mot omvärlden, och analysera behovet av utökade låneramar och kapitaltillskott. På kort sikt kan särskilda krislån behövas och myndigheter och finansiella institutioner behöver iaktta flexibilitet vad gäller undantag för stödåtgärder. Reformer som korttidsarbete bör särskilt prioriteras genom hela EU för att undvika skenande kostnader och långtgående ekonomisk belastning”, skriver Fredrick Federley (C) Europaparlamentariker på G-P Debatt.