Har covid gett Schulman minnesförlust?

Alex Schulman verkar hoppa från tuva till tuva.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I dagarna visade SCB att Sverige var det land i Europa som hade lägst överdödlighet under pandemin. En skön paus i floden av rapporter om dödsskjutningar, skenande inflation och negativ tillväxt. Den falnande svenska självbilden fick revansch för ett ögonblick och många ville trängas i ljuskäglan för att jubla över att Sverige åter är bäst – i alla fall på något.   

"Ingen fattade vad vi sysslade med, och vi förlöjligades och hånades, särskilt statsepidemiolog Anders Tegnell fick klä skott, han blev den globala portalfiguren för slarvig coronahantering", skrev exempelvis Dagens Nyheters krönikör Alex Schulman häromdagen i en krönika.  

Kritiken mot Tegnell under pandemin menar Schulman återspeglar "de svenska hobbyepidemiologernas vildsinta hat". 

Men minnet är kort – mindre än tre år i just Alex Schulmans fall, verkar det. Så här skrev han i en krönika i Expressen hösten 2020 under rubriken "Tegnell verkar vilja ha fel till varje pris" varefter denna svavelosande salva avlossades: 

"Det FHM gjort senaste månaden är faktiskt nästan kusligt, hur de lyckats pricka fel så kliniskt, så undantagslöst, gång på gång". Och vidare: "Fel i allt, mest hela tiden".  

Lite ironiskt är det även att denna nyvunna kärlek till Tegnell tillkännages i DN, den tidning som kanske mer än någon annan ifrågasatte den svenska strategin och Tegnell när det begav sig. "Inget samhälle kan tolerera massdöd", skrev chefredaktören Peter Wolodarski bland annat.  

Men skam den som inte kan ändra sig.

Text:

Toppbild: TT