Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi / Inrikes

Nytt krispaket: Idrotts- och kultursektorn får en miljard

Regeringen stöttar kultur- och idrottssektorn med ett krispaket på en miljard. Det beskedet kom idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP) med under fredagen. 

Kultursektorn har de senaste veckorna flaggat för att coronakrisen inneburit stora ekonomiska problem för kulturarbetarna. Under fredagen presenterade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) tillsammans med kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) ett krispaket som svår på problemen.

Sektorn - som drabbats hårt av förbudet mot folksamlingar på fler än 500 personer - får stöd genom riktade pengar till expertmyndigheter som i sin tur fördelar pengarna vidare till aktörer.

Hälften av pengarna går till idrottssektorn och hälften till kultursektorn.

– Få sektorer är så beroende av att människor samlas och möts, säger hon.

Samtidigt som pressträffen genomförs meddelar Volvo Lastvagnar att 20 000 anställda i Sverige permitteras på grund av krisen.

– Det innebär att samtliga medarbetare i Sverige permitteras från nästa vecka. Det är cirka 20 000 i Volvo-koncernen i Sverige, säger Volvos presschef till Ekot.

Även Volvo Cars AB har meddelat att anställda kommer att permitteras. I det företaget rör det sig om totalt 25 000 personer som berörs. Företaget har dessutom stoppat produkionen på sina fabriker i Belgien och USA.

Även flygplatsbolaget Swedavia permitterar sina anställda. Totalt handlar det om 1 900 anställda som påverkas på flera flygplatser runtom i Sverige. Beslutet motiveras med bristande efterfrågan på flygresor i nuläget.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera