Inrikes

Skistar vill ha öppet som vanligt i Åre i påsk: »Stark oro«

Flest dödsfall i Italien, krav från LO om tryggare anställningar och misstänkt terrorattack i Mali

SVERIGE

Rätten kan lamslås när nämndemän lamslås

Folkhälsomyndighetens riktlinjer säger att alla personer över 70 ska stanna hemma för att undvika att smittas av covid-19. Det kan innebära problem för landets domstolar eftersom mer än hälften av landets nämndemän är över 65 år, rapporterar Ekot.

– Om situationen blir värre så utesluter jag inte att vi hamnar i ett läge där vi helt enkelt inte har nämndemän för de förhandlingar som vi måste genomföra. Det kan innebära att en person inte kan sitta häktad i väntan på att rättegången genomförs, och att personen kan komma att behöva släppas från häktet, säger Fredrik Nydén, rådman vid Södertörns tingsrätt till Sveriges radio.

De senaste dagarna har 50 nämndemän tvingats lämna återbud, enligt tingsrättens chef Gudrun Antemar, chef vid Stockholms tingsrätt.

Hårt tryck på SOS Alarm

Antalet samtal till både 112 och informationsnumret 113 13 har skjutit i höjden, berättar TT.

I normala fall har 113 13 ungefär 30 samtal per dygn, men under slutet på förra veckan tog 113 13 emot 35 000 samtal. Den senaste veckan har 113 13 tagit emot ungefär 16 000 samtal per dag, berättar Anders Fredriksson, chef för SOS Alarms krisorganisation i en intervju med TT.

– Vi märker att det är en ökad oro i samhället och att man ställer frågor. Men vi märker också att andelen med infektionsrelaterade ärenden som skulle kunna vara misstanke om covid-19 ökar och där det föranleder någon form av vårdresurs eller ambulans, säger Anders Fredriksson som vill klargöra att man bara ska ringa 112 i nödfall.

— Behöver man information så ringer man 113 13. Behöver man sjukvårdsrådgivning eller information om vart i vården man ska vända sig är det 1177 som gäller, säger han.

Skistar vill hålla öppet i Åre över påsk

Trots att vården i Jämtland vädjat om att Skistar inte ska hålla liftarna i Åre öppna över påsken planerar Skistar att hålla liftsystemet uppe som vanligt, skriver SVT Jämtland.

På grund av covid-19 har inte längre vården samma kapacitet som vanligt och får därmed svårt att hantera tiotusentals påsklovsfirande, säger Åres närvårdsområdeschef Sofia Leje till SVT Jämtland.

- Jag har en väldigt stark oro, och tycker det är viktigt att vi lär oss av erfarenheter från övriga Europa och framför allt de skidorter som har varit väldigt hårt drabbade, säger hon till SVT.

Skistars kommunikationschef Linda Morell skriver i ett mejl till TT att de planerar att hålla öppet som vanligt även om de haft en dialog med både Region Jämtland och Länsstyrelsen om frågan samt att de inväntar information från myndigheterna.

”Vi kan inte svara för vården”, skriver hon i en kommentar om risken för att vården ska överbelastas.

INTERNATIONELLT

Fler än 10 000 döda i coronautbrottet globalt

Totalt har drygt 245 000 människor bekräftats som smittade av covid-19 sedan utbrottet i Wuhan i december förra året. Nu har antalet dödsfall passerat 10 000, enligt en sammanställning från Reuters.

Kina har haft flest registrerade fall, men Italien har passerat Kina i antalet dödsfall. Totalt 3 400 personer har dött i Italien. Nästan alla, 99 procent, hade bakomliggande sjukdomar. Högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdom var de vanligaste, enligt TT.

Fyra avrättade efter Dehli-våldtäkt

De fyra män som våldtog och mördade en ung kvinna på en buss i Delhi i Indien 2012 har avrättats, skriver Reuters.

- Vi är glada över att min dotter äntligen fått rättvisa skipad efter sju år. Kräken har hängts, säger kvinnans mamma.

Kvinnan attackerades när hon skulle ta bussen hem från en biograf tillsammans med en manlig vän. Där attackerades de av av sex män som slog vännen medvetslös och sedan våldtog kvinnan längst bak i bussen.

Totalt anmäldes 34 000 våldtäkter i Indien under 2018.

29 döda efter attack i Mali

29 soldater dödades av misstänkta islamska extremister i en attack mot en militärbas i Mali under torsdagskvällen. Ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för attacken, men islamistiska extremister har de senaste åren genomfört flera terroristattacker mot både civila och militära mål i Mali, Niger och Burkina Faso.

Militärbasen ligger i närheten av staden Tarkint, enligt Reuters.

Attacken är den blodigaste mot Malis armé hittills under 2020, skriver New York Times.

DEBATT:

”Det här är inte den sista viruspandemin”

Sverige måste ha en bättre beredskap mot pandemier. WHO har uppmanat länderna att förbereda sig och rusta inför pandemier sedan 2018 och nu måste Sverige arbeta ännu hårdare så att nästa virusutbrott efter covid-19 inte slår lika hårt. Det skriver fyra virusforskare på DN Debatt. 

”Vi har en bristfällig kunskap om smittämnen i naturen och vi saknar antivirala medel mot nästan alla virus. Beredskapen mot framtida virusorsakade pandemier är därför mycket begränsad.”, skriver forskarna.

”Sverige får inte släppa försiktighetsprincipen”

Sverige är  inte tillräckligt försiktiga i hanteringen av covid-19, skriver två forskare inom riskhantering och föreståndare på centrum för forskning om samhällsrisker vid Karlstads universitet på SvD Debatt.

Orsaken till införandet av försiktighetsprincipen i en majoritet av europeiska länder var insikten om att samhällets utveckling är komplex och för snabb för att vetenskapen ska ha en rimlig chans att utvärdera effekterna. Därav vikten att ta det säkra före det osäkra. Trots detta tycks försiktighetsprincipen endast ha fått begränsad betydelse i Sveriges hantering av covid-19, skriver forskarna som kritiserar bristen på åtgärder.

”Vi hävdar att när ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa i modern tid knackar på dörren är det inte läge att släppa försiktighetsprincipen. Snarare är den viktigare än någonsin.”, skriver forskarna.

LO: ”Svensk arbetsmarknad klarar inte viruskrisen”

Fler åtgärder behövs för att skydda anställda med otrygga jobb för att inte viruskrisen ska slå hårdast mot de med minst skydd på arbetsmarknaden, skriver LO och kräver därför fler tillsvidareanställningar, enklare regler för att få bli en del av A-kassan och hårdare kontroll av F-skattesedlar. Det skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och förste vice ordförande Therese Guovelin på Aftonbladet Debatt.

”även vanliga arbetare måste klara sig när samhället utsätts för stor påfrestning. Alla de som utgör arbetsmarknadens mest otrygga, men helt ovärderliga, kuggar: timanställda, sms-anställda, gig-jobbare, ofrivilliga deltidsarbetare. Så är det inte i dag. Varken i kris eller annars. De förtjänar bättre. Trygghet för vanligt folk är trygghet för Sverige”, skriver Thorwaldsson och Guovelin.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera