Anna Ekström (S): Skolor bestämmer själva om stängning är nödvändigt

Text: Redaktionen

Bild: TT

Stora brister i hur smittade hanteras

I sjukvården saknas riktlinjer för hur patienter som misstänks ha smittats av coronaviruset ska hanteras, skriver DN. Akutläkaren Katrin Hruska säger att situationen är osäker och väldigt farlig. Hon vittnar om att misstänkt smittade patienter blandas med vanliga patienter och att riktlinjer först nu börjar komma på plats.

– Det finns ingen plan för detta. Jag har försökt skrika det här, att man inte har förberett sig, säger hon.

Bristerna på material och sjukvårdens utmaningar beskrivs också från Skåne och landet i övrigt.

Statsepidemilogen Anders Tegnell: Sverige klarar det bättre än Italien

Statsepidemilogen Anders Tegnell tror att Sverige har bättre möjligheter att klara av virusspridningen än Italien.

– Jag tror att vi har bättre förutsättningar och att beredskapen i sjukvården är helt annorlunda, säger han i SVT:s Aktuellt.

Under onsdagen gick den italienska ambassadören i Sverige ut och kritiserade Tegnells uttalande om Italiens beredskap.

Sveriges regering gör inte som Norge och Danmark där man valt att stänga skolor på grund av coronautbrottet. Det finns dock ett regelverk på plats som gör att man skulle kunna ställa om och stänga ner skolor om det behövs.

– Den här typen av åtgärder kan ha en plats men måste göras vid rätt tillfälle, säger Tegnell.

Skolor bestämmer själva om stängning

Skolhuvudmännen kommer nu få större möjligheter att ställa om med anledning av viruset, bland annat genom att lätta upp på terminstider. Det meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Det kan handla om undervisning på lördagar och söndagar och att förlänga terminerna, säger Ekström på en pressträff under torsdagskvällen.

– Vi ger skolorna verktyg för att hantera situationen, säger ministern.

Beslutet om större friheter för skolorna kommer att fattas av regeringen under fredagen. I nuläget är det inte aktuellt att stänga skolor i och med att man bedömer att det skulle försvåra arbetet med att begränsa smittspridningen.

– Om Sverige hamnar i ett läge där det vore rätt att stänga skolor så finns regelverket på plats. Vi kommer inte att tveka om det behövs, säger Ekström.

Coronaåtgärder upprör i Kriminalvården

Kriminalvården stoppar besök till fångar och ställer in permissioner, rapporterar TT.

Beslutet motiveras med att de intagna är en särskilt utsatt grupp, med ett generellt sämre hälsotillstånd än befolkningen i övrigt.

Enligt Expressen har beslutet rört upp starka känslor på Asptuna-anstalten i Botkyrka.

– Det är upplopp. Personal från Hallanstalten är på väg för att hjälpa till, säger en källa till tidningen.

Flyget och resebranschen vill ha nödåtgärder

I dag ska representanter från flygbranschen träffa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) med anledning av coronaviruset, skriver TT.

Bland annat ska man diskutera hur flygets funktioner kan upprätthållas om exempelvis personer i nyckelroller blir sjuka. En annan fråga är de ekonomiska effekterna av den kraftiga nedgången av flygandet och hur det drabbar flygbolag och annan verksamhet inom branschen.

– Framför allt handlar det om att få en samlad bild av hur de ser på utmaningarna för flyget, säger Eneroth.

Han utgår från att frågan om statligt stöd även kommer att lyftas på mötet.

Även resebranschen är hårt drabbad av coronaviruset och kan se en halvering av omsättningen för i år, rapporterar Sveriges Radio.

16-åring skjuten utanför lågstadium

Den 16-åring som under gårdagen sköts ihjäl i Länsmansgården på Hisingen i Göteborg fick de dödliga skotten utanför en lågstadieskola, rapporterar DN. Polisen uppger för tidningen att pojken är känd för dem sedan tidigare.

Under dagen har en minnesstund hållits för honom hemma hos familjen, rapporterar SVT Väst. Medverkade gjorde bland annat Saida Hussein (S), ersättare i kommunfullmäktige i Göteborg.

– Det är hemskt. Föräldrar ska inte behöva begrava sina barn, de ska uppfostra dem, säger hon.

En kvinna i 18-årsåldern skadades också lindrigt. Ingen är ännu gripen för mordet.

Dåliga betyg för regeringens klimatpolitik

Regeringens klimatpolitik får underkänt på flera områden, enligt Klimatpolitiska rådets årliga rapport.

– Även om man tolkar regeringens klimatpolitiska handlingsplan på bästa och mest generösa sätt så rör vi oss inte tillräckligt snabbt i rätt riktning, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, till TT.

Förra året presenterade regeringen en klimatpolitisk handlingsplan. Enligt myndigheten är det rätt riktning, men det saknas konkretiseringar.

– På så vis uppfyller den faktiskt inte intentionen i klimatlagen, säger Kuylenstierna.

Ingen ”samvetsfrid” för svenska sjuksköterskor

Europadomstolen kommer inte att pröva frågan om att barnmorskor som inte vill utföra abort diskrimineras, rapporterar Ekot. Fallet handlar om barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen som anser sig diskriminerade av Sverige sedan de förlorat sina jobb när de vägrat att utföra aborter. Barnmorskorna har hänvisat till sin tro och fallet har via lobbyorganisationer drivits vidare för att få till en så kallad samvetsklausul.

I uttalandet skriver domstolen att fallet är ogrundat, bland annat för att personer som vägrat utföra abort av andra än religiösa skäl behandlas på samma sätt.

– Det känns lite tungt men livet går vidare. Jag får ju utföra jobbet som barnmorska i Norge, där fungerar ju samvetsfrihet så bra, säger Ellinor Grimmark till P4 Jönköping.

RFSU säger i ett uttalande att rättens beslut är ”en seger för svensk sjukvård och europeiska kvinnor”.

INTERNATIONELLT

Grafik över utbredningen av coronaviruset.

Värsta börsraset sedan svarta måndagen 1987

Wall Street följde upp gårdagens ras med ett ännu större och det är det största raset för Dow och S&P 500 sedan den svarta måndagen 1987. Redan i går gick Dow in i björnmarknad efter att ha backat över 20 procent sedan senaste all time high, och på torsdagen fick indexet sällskap av S&P 500.

Bakom den nattsvarta torsdagen låg fortsatt oro för covid-19-pandemin och utspelen från USA:s president Donald Trump under natten till torsdagen snarare förvärrade sentimentet på börserna.

Pictets chefsstrateg Luca Paolini uttryckte det som att Donald Trumps tal till nationen var ”det dyraste talet i historien”, skriver FT.

Om det var svårt att hitta ljuspunkter på Wall Street var det desto fler bolag som kämpade i motvind då samtliga bolag utom Occidental Petroleum stängde med röda siffror på S&P 500.

Sämst av alla på Dow gick flygplanstillverkaren Boeing som fortsatte att falla brant efter onsdagens ras på 18,2 procent. På torsdagen föll aktien ytterligare 18,1 procent.

Även flygbolagen fortsatte att ta ordentligt med stryk, liksom rese- och kryssningsbolagen. Norwegian Cruise Line och Royal Caribbean Cruises föll båda över 30 procent.

Oklart om Eurovision Song Contest

I mitten av maj är det tänkt att finalen av Eurovision Song Contest ska arrangeras i Rotterdam. Men det är oklart om finalen kommer att gå att genomföra. Nederländerna har infört ett förbud mot folksamlingar med fler än 100 personer för att bekämpa spridningen av det nya coronaviruset.

Rotterdampolitikern Wethouder Kasmi säger till tidningen Algemeen Dagblad att man kommer att ta ställning till om man ska ställa in eller inte i mitten av april, rapporterar TT.

– Vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att skapa ett oförglömligt evenemang i maj, säger han.

Svenske schlagergeneralen Christer Björkman säger att Sverige följer utvecklingen dag för dag.

Biden sågar Trumps virusåtgärder

Den demokratiske presidentutmanaren Joe Biden sågade president Donald Trumps hantering av coronavirusutbrottet i ett tal på torsdagen, rapporterar amerikanska medier. Han pekade framför allt ut avsaknaden av test som ett ”kolossalt misslyckande”.

– Viruset visar upp de klara bristerna hos den här administrationen, sa Biden.

Han påpekade vidare faran med att spela ner allvaret i situationen eller sprida falsk information.

Han berättade också hur han kommer att gå tillväga för att hantera liknande situationer om han blir president.

– Då ska vi låta vetenskapen visa vägen.

Kanadas premiärministerfru smittad

Kanadas premiärminister Justin Trudeaus fru, Sophie Grégoire Trudeau, har smittats av det nya coronaviruset.

Hon testades positivt på torsdagen efter att ha fått milda symptom när hon kom tillbaka från en resa i Storbritannien, meddelar premiärministerns kansli enligt flera internationella medier.

Makarna Trudeau har nu satts i karantän i sitt hem i 14 dagar. Det är i nuläget inte aktuellt att testa premiärminister Trudeau för viruset. Han mår bra och känner inte av några symtom på smittan.

”Premiärministern kommer att fortsätta att jobba fullt ut och kommer att göra ett framförande till det kanadensiska folket i morgon”, skriver kansliet i ett uttalande.

EU hoppas på frivilliga återvändare

Migranter i de överfulla lägren på de grekiska öarna kommer att ha möjlighet att skriva upp sig för ”frivilligt återvändande” till sina ursprungsländer. De som erhåller hjälpen får 2 000 euro för hjälp att återintegreras i hemlandet, säger Ylva Johansson, EU-kommissionär med ansvar för migration och säkerhet, vid en presskonferens.

– Denna möjlighet kommer bara att vara tillgänglig under den närmaste månaden, säger hon.

Detta genomförs i en gemensam insats av EU-kommissionen, grekiska myndigheter och migrationsorganet IOM. Möjligheten till att skriva upp sig för pengarna till frivilligt återvändande erbjuds endast migranter som kommit till Grekland före den 1 januari i år.

DEBATT

”Kammarrätten körde över kommunens socialnämnd”

Kriminologen och barnrättsexperten Nina Rung skriver på DN Debatt om fallet med den tvååriga flicka som kallas ”Lilla hjärtat”: ”När flickan fyllt dryga två år vill de ­biologiska föräldrarna ha henne tillbaka. Trots motstånd från socialnämnden vinner föräldrarna bifall i kammarrätten. Tio månader senare är flickan död.

Fallet med den treåriga flickan som rycktes upp från sitt familjehem och senare dog visar tydligt på lagens brister – myndighetsutövningen i sig kan utgöra ett våld mot barn. Det är för sent för Lilla hjärtat. För att rädda andra barn krävs kraftfulla åtgärder”, skriver Nina Rung och pekar ut sju förslag på åtgärder.

 

”Socialtjänsten saknar medel och verktyg”

Milischia Rezai, maskrosbarn och f d politiskt sakkunnig på Socialdepartementet skriver på Aftonbladet Debatt om samma fall: ”Regeringen har gett Socialtjänsten i uppdrag att komma med förslag för att stärka socialtjänstens möjlighet att sätta in insatser för barn och unga vars vårdnadshavare motsätter sig detta. Det är bra, men det räcker inte.

Vi behöver en socialpolitik med högre ambitioner och större resurser om vi menar allvar med att alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Socialtjänsten saknar i dag såväl medel som verktyg för att ingripa och ge barn, ungdomar och familjer det stöd de behöver”, skriver hon.

 

”Nu prövas ytterst demokratin”

”Nu prövas kort sagt våra samhällsinstitutioner och – ja, ytterst demokratin. Detta kan mycket väl vara en ekonomisk chock som går djupare än 2008 och rymma fler faror än Wall Street-kraschen 1929. 30-talskrisen lärde politikerna att det måste råda en annan balans mellan politiken och marknaden. 2008 hindrade de stora ländernas makthavare att krisen utvecklades till en depression genom samordnade och exceptionella stimulanser. Vilka redskap finns till hands nu när stora delar av samhällslivet och ekonomin stängs av inom loppet av några dagar, när nya besked kommer timme för timme?”, skriver Dagens Arenas Håkan A Bengtsson.