Aktuellt / Covid-19 / Inrikes / Utrikes

Trump om covid-19: »Vi är i krig med en osynlig fiende«

Trump ”i krig mot corona”, Swedbank kritiseras och Löfven talar till nationen.

SVERIGE

Rapport: Swedbanks utförde transaktioner med hög risk för penningtvätt

Advokatbyrån Clifford Chance skriver i en rapport som släpptes under måndagsmorgonen att Swedbank ”misslyckades med att skapa en tydlig ansvarsfördelning” i bankens arbete för att förhindra peningtvätt.

"Det är uppenbart att det har funnits kulturer i banken som inte är acceptabla. Det är allvarligt. Jag har tillsatt en utredning som ska genomlysa kulturen och peka på åtgärder. Det arbetet är igång", skriver nuvarande vd Jens Henriksson i en kommentar till TT.

Förra veckan meddelade Finansinspektionen att Swedbank får böta 4 miljarder kronor efter penningtvättsskandalen.

Löfven manar till ansvar i tal till nationen

För första gången sedan mordet på Anna Lindh höll en sittande statsminister ett TV-sänt tal till nationen. Den här gången adresserade Stefan Löfven insatserna för att stoppa coronavirusets framfart.

Talet började mörkt.

– Fler kommer att bli sjuka, fler kommer att behöva säga farväl till någon älskad, sade Löfven i talet som sändes på SVT.

Men Stefan Löfven uppmanade till samarbete i en svår tid.

– Det är få stunder i livet där man måste göra uppoffringar, inte bara för sin egen skull utan för sin omgivning, medmänniskor och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här. Den här uppgiften gäller alla, sade han, och lade till att ingen får ta några risker i det här läget, sa han i talet.

Man i 20-årsåldern skjuten till döds i Malmö

En man i 20-årsåldern sköts till döds vid Almtorget i Malmö vid 23-tiden under söndagskvällen. Vittnen runt platsen hörde flera smällar och polisen knackade dörr i området under hela natten.

Under 2019 inträffade 320 bekräftade skjutningar i Sverige. 41 personer dog i samband med skjutningarna.

INTERNATIONELLT

Trump: ”Vi är i krig”

USA:s president Donald Trump säger att landet är i krig mot coronaviruset. 4 000 nya vårdplatser ska sättas upp runtom i landet och flera stater har infört breda restriktioner mot viruset.

- Jag vill försäkra det amerikanska folket att vi gör allt vi kan varje dag för att bemöta och till slut besegra den här fruktansvärda osynliga fienden, säger Trump som också går till attack på Kina och kallar corona för ”Det kinesiska viruset”.

- De borde ha berättat för oss om det här. Jag är lite upprörd på Kina, om jag ska vara helt ärlig, säger Trump.

Frankrike utlyser hälsonödläge

Under söndagen godkände Frankrikes parlament en lag som ger president Macron ännu större befogenheter för att hindra smittspridningen i landet. Lagen innebär bland annat att regeringen kan ge stöd till vissa drabbade företag, rapporterar TT.

674 personer har dött och 16 000 är bekräftat smittade i Frankrike som stängt ner landet sedan i tisdags. Invånare får bara gå ut för att genomföra nödvändiga ärenden eller motionera. Totalt har hittills 92 000 personer lagförts för att ha brutit mot karantänsreglerna, enligt TT.

DEBATT

”Låt inte de välbestälda köpa sig före coronakrisens köer”

S-föreningen Reformisterna går till attack på privata vårdresurser som inte prioriterar de patienter som behöver det bäst, utan ger vårt till personer som betalar för sig. Som en lösning på detta i coronakristider bör samtliga privata vårdalternativ underställas statlig kontroll, enligt fem medlemmar i Reformisterna.

”Nu har nyliberalismen ställts inför verkligheten. Den visar sig inte bestå provet. I den akuta krisen måste nu samtliga privata vårdresurser underställas statlig kontroll med regional samordning. Coronakrisen får inte bli ytterligare en ojämlikhetsbomb där välbeställda återigen tillåts köpa sig före i kön”, skriver Reformisterna på DN Debatt

”Coronakrisen slår hårt mot journalistiken"

Mediebranschen drabbas hårt av Coronakrisen. Nu uppmanar försäljningschefer på både Schibsted och Bonnier företagen i Sverige att annonsera hos dem och inte hos internationella teknikjättar som Facebook på Aftonbladet Debatt.

”Svenska medier bör prioriteras av annonsörerna eftersom vi är det bästa alternativet för en trygg och säker annonsmiljö. Det är så det alltid ska vara, även när krisen drabbar oss alla – reklambyråerna, mediebyråerna, media och annonsörerna. Vi vill därför uppmuntra alla annonsörer att göra en bedömning om de investeringar de nu gör i sociala medier kan flyttas till svenska redaktionella medier. Självklart för att vi vet att vi kommer att generera goda resultat för annonsören. Är du som annonsör osäker – låt oss försöka!”, skriver Alexander Lydecker, COO på Bonnier News och Joakim Flodin, CEO på Schibsted marketing services på Aftonbladet Debatt.

”Experterna ska inte styra en demokrati”

Experterna kommer med perspektiv och råd, men politikerna måste ta besluten i krissituationer. Det menar Jonas Hinnfors, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet som skriver på SvD Debatt. Han listar tre problem med att förlita sig alldeles för mycket på experterna. Enligt Hinnfors är:

  • Experterna inte ense. Att ta besluten är upp till politikerna, skriver Hinnfors
  • Alla experter inte inblandade i nuläget - det finns andra medicinska experter som inte nödvändigtvis fokuserar på corona men som har viktiga perspektiv på hur kriser ska lösas. Utan ett politiskt system blir fokuset på viruset för ensidigt ,menar Hinnfors.
  • Utanför medicinen finns andra experter som varnar för stora konsekvenser av åtgärderna. Där krävs också avvägningar och partier som aggregerar olika intressen och senare får stå till svars för besluten.

”Inte minst i kriser där moraliska, etiska, ekonomiska och sociala överväganden blir särskilt viktiga är det nödvändigt att inte glömma bort att låta det politiska systemet fungera precis som det är tänkt att göra.”, skriver Hinnfors.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera