Hakelius: ”Varje pris” är för högt

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Man behöver inte vara ekonom för att begripa att det sällan är bra att göra något ”till varje pris”. Gör man det har man bestämt sig för att upphäva alla rimlighets- och kostnadskalkyler. Då är det ”seger eller döden” som gäller.

Det har knappt synts till någon analys av de enorma kostnader som åtgärderna mot coronaviruset den senaste veckan har orsakat. Kostnader som kommer att bli ännu högre veckan och månaderna som kommer. Den politiska pressen har undantagslöst bestått i krav på ännu mer drastiska åtgärder, större nedstängningar, fler stängda gränser, mer undantagstillstånd. Från ledarsidor och nyhetsanalyser är vinkel densamma: varför gör ni inte mer?

LÄS OCKSÅ: Den globala tillväxten kan halveras under 2020

Logiken bakom detta har upprepats gång på gång: det gäller att dra ut på smittspridningen, så att inte sjukvården kollapsar. Det är ett begripligt argument. Men om priset för det är att ekonomin fullständigt kollapsar, är inget vunnet. Då kommer sjukvården också att kollapsa, bara lite senare, i takt med att företag går i konkurs, transportsystem slutar att fungera och skattepengarna sinar.

Det vi upplever nu kan mycket väl vara ett globalt självskadebeteende, som till sist kommer att göra mycket större skada än själva viruset. Inte i någon överförd bemärkelse, utan bokstavligen: fler kan komma att dö av de helt oöverskådliga följderna av att världsekonomin genom politiska beslut kastas in i en depressiv spiral, än som till sist dör av att ha smittats av sjukdomen.

Ett globalt ekonomiskt haveri är inte bara en fråga om börskurser och bostadsrättspriser. Ett globalt ekonomiskt haveri har en mänsklig kostnad. Den är mycket stor.

Att försöka dra ned på Coronaspridningen ”till varje pris” är en riktigt dålig idé. Om världen inte tar sig ur den återvändsgränden mycket snart, är risken överhängande att priset blir astronomiskt.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT