Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Intervju / Lunch med

Ana Wahlström kliver fram mitt i krisen – tar över pappans livsverk på Skansen

Mitt i coronatider ska Ana Wahlström ta över sin pappas livsverk, akvariet på Skansen i Stockholm.

Ana Wahlström är ny ansvarig för Skansen-Akvariet. Men att hålla låda i tv, det överlämnar hon till pappa Jonas.

– Jag vill att besökarna ska ha lärt sig något när de går härifrån, att de ska ha med sig något värt att minnas. Som att sengångare rör sig snabbt fast ändå långsamt.

Intervjun skulle handla om hur det är för Ana Wahlström att ta över som ansvarig för Skansen-Akvariet efter pappa Jonas. Men den här soliga marsmåndagen är Stockholm och även Skansen nästan öde. Några få besökare släntrar omkring och det går nästan att ta på tystnaden och coronaoron.

På frågan vad hon som vice vd vill göra med Skansen-Akvariet säger hon: »Just i dag vill jag nog att vi ska överleva sommaren.« Under ett vanligt år har Skansen – hennes arbetsplats eftersom akvariet hyr in sig på Skansens område – 51 procent utländska besökare.

Hon och Skansen-Akvariet påverkas av hur Skansen hanterar den här situationen. Kommer bara besökarna till Skansen så kommer de även till Skansen-Akvariet; det är så hon resonerar. Ana Wahlström poängterar att akvariet alltid hamnar i topp när Skansen gör nöjdhetsundersökningar bland besökarna.

Men en djurpark är en speciell arbetsplats, det krävs att det finns personal som kan ta hand om djuren.

– Våra djurvårdare är generellt unga, starka, friska och pigga, men om de har familj och inte vill eller kan vara på jobbet så får vi problem. Det går inte att spola ett babianberg på distans utan vi måste ha folk här, säger Ana Wahlström.

Så viruset och rädslan för detta, gör att besökarna håller sig hemma eller i alla fall befinner sig långt från offentliga mötesplatser som Skansen och Skansen-Akvariet. Viruset gör också att det måste finnas en beredskap om många anställda inte kan ta sig till sin arbetsplats.

– Min far är ägare och ansvarar för allt som händer. Jag är mer som en mellanchef, säger Ana Wahlström om ansvarsfördelningen just nu.

Men det har inte varit självklart för Ana Wahlström att ersätta sin far på Skansen-Akvariet. Som barn drömde hon om att bli balettdansös och världens starkaste. Varken hon eller hennes bror var »superintresserade« av djur när de var små, men det har liksom inte gått att värja sig mot djuren. Det har varit lemurer på matbordet hemma, reptiler under bänken vid elementet, giftiga djur i påsar och de har jagat tamariner (apor) i lägenheten. Till slut var Ana ganska bra på att både fånga djur som rymmer och på att förstå djuren, och när hon läste biologi på universitetet var det som att komma hem. För henne var det både roligt och lätt. Och hon hade ju ändå jobbat extra på Skansen all ledig tid sedan hon var sexton år.

– Så här är det: Jag tar över ett företag, jag tar inte över pappas kändisskap. Han är expert på att vara kändis och på att prata i tv. Jag kan inte uttrycka mig som han, och om han skulle ledsna så finns det säkert någon annan i djurparks-Sverige som tycker att det är roligt att prata djur i tv på ett mer naturligt sätt än vad jag tycker att jag kan.

Ana Wahlström trivs med att prata för barn i tv, där har hon hittat ett sätt att vara på, men det räcker för henne. Hon är medveten om att det är bra för akvariet att synas men då får pappa ställa upp.

– Saken är ju den att svenska journalister är så bekväma att så fort det kommer en djurstory så orkar de inte hitta någon annan expert utan ringer pappa. För han är alltid tillgänglig! Och han kan lite om mycket och är alltid glad och artig när journalister ringer. Han är väldigt trevlig och pratsam och uttrycker sig medialt och skojigt. Han pratar i rubriker så som journalister ofta helst vill ha det. 

Hon konstaterar att Jonas Wahlström kan väldigt mycket om allt som rör djur, men att man skulle kunna kalla hans kunskap för populärvetenskap.

– Vill folk och journalister veta mer så kan de slå i böckerna. Men det är sällan de orkar det. 

***

Namn: Ana Wahlström.

Född: 1980.

Bor: I Huddinge.

Yrke: Vice vd för Skansen-Akvariet.

Familj: Sambo och dotter.

Aktuell: Skansen och Skansen-Akvariet påverkas precis som resten av turistnäringen av corona-viruset.

Åt och drack: Sushi och mineralvatten från Samba Sushi på Götgatan i Stockholm. Just den restaurangen drivs av Anas bror. Lunchen intogs i rummet på Skansen-Akvariet där den så kallade skelett-utställningen finns.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera