Kultur / kulturbloggen

Första skildringen av virussmittans Italien når nu bokhyllorna

Nu kommer den första boken som bär vittne om coronasmittans tid, från Italien.

Efter svininfluensan 2009 skrev professorn i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Björn Olsen, en faktabok om hur pandemier uppstår. I boken beskriver han bland annat hur pandemier alltid plågat mänskligheten, men hur vi kan räkna med att det kommer att ske oftare i framtiden, när vilda djur på grund av klimatförändringar och trängsel tvingas närmare tama djur och människor.

Det kommer kanske inte som någon överraskning att hans nu tio år gamla bok, ”Pandemi: myterna, fakta, hoten”, under första veckan av april klättrade upp på sjätteplatsen över mest såld faktalitteratur, efter att ha återutgivits i mars.

Från Italien kommer i morgon boken ”Smittans tid” av författaren och doktorn i teoretisk fysik Paolo Giordani, ett vittnesmål från coronasmittans öga i pandemins inledningsskede, som ges ut i flera länder samtidigt. Den bygger på en artikel som Giordani skrev redan i februari, om smittans matematik, i den italienska tidningen Corriere della Sera. Giordani hävdar bland annat att epidemier är matematiska snarare än medicinska händelser. Boken har i forcerat tempo byggts ut med Giordanis erfarenheter från Italien, hans tankar om krishanteringen, framtiden och en vädjan om global solidaritet.

Världen togs helt på sängen av coronapandemin. Ändå har vi återkommande drabbats av hotfulla epidemier de senaste decennierna. Aids, ebola, Sars, Mers, svininfluensa, fågelinfluensa. Den här gången hade vi inte otur, vi hade bara inte tur. Alla som vet något om virussmitta och epidemiologi har förutspått att det varit en tidsfråga. Resten av världen kommer inte att glömma sin läxa på många år än.

För den som vill använda sin isolering till att lära sig mer om virussmittor finns en lång rad böcker på engelska. Några exempel:

John M Barrys ”The Great Influenza” handlar om världens dödligaste pandemi, Spanska sjukan 1918.

Karl Taro Greenfeld skriver i ”China Syndrome” om Sars-utbrottet i Kina 2003.

Richard Prestons ”The Hot Zone” är en bladvändarskräckis om viral blödarfeber, framför allt ebola. Stephen King har kallat boken något av det mest skrämmande han läst och är en av inspirationskällorna bakom filmen ”Outbreak” från 1995.

Kanske kan läsandet av längre texter få en renässans under dessa tider av isolering. Nätbokhandeln har vuxit under coronaveckorna, föga överraskande. I gengäld har de fysiska bokhandlarna, lika förutsägbart, tappat allvarligt i försäljning, visar statistik från Bokhandlareföreningen.

***

”Smittans tid” ges ut på på Mondial 15 april.

”Pandemi: myterna, fakta, hoten” är utgiven på Norstedts.

Läs fler inlägg i kulturbloggen här!

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera