Inrikes / Kultur / kulturbloggen

Konserter, tv-serier, teater och konst för att liva upp en instängd storhelg

Här finns påskkonserter, tv-serier, teater och konst för att liva upp en instängd storhelg.

Fokus kulturredaktör Nina van den Brink har plockat ut ett par tips på hur du kan konsumera kultur – även från en mer isolerad tillvaro.

KONSTMUSEER

Guggenheim

10 april, kl 12-13

Svensk guidning till det amerikanska museet med Sophia Andersson.

Inloggning genom att klicka här!  Lösenord: 629578

Bonniers konsthall

Den svenska kinakrogens historia i dåtid, nutid och framtid avhandlas i videoverket ”Mother´s Tongue” av konstnären Lap-See Lam i samarbete med regissören Wingyee Wu. Bonniers konsthall har under den pågående epidemin en digital utställning med filmer av framstående konstnärer, där denna kan ses tillsammans med ”One has to be kind to oneself” av Éva Mag, “Surreal strategies to apply on a disillusioned landscape” av Iris Smeds och ”My pictures of you” av Lisa Tan.

Visas här!

PÅ TV

”Years and years”

Ett drama i nära framtid som följer en familj under en turbulent tid då den kända affärskvinnan Vivienne Rook (spelad av en briljant och prisad Emma Thompson) blir kontroversiell politiker. Sex kvalitetsavsnitt från brittiska BBC.

Visas på HBO

”Unorthodox”

Esty flyr från sin ultrakonservativa chassidiska familj och ett olyckligt äktenskap i New York till Berlin för att söka ett friare liv. Men det förflutna hotar att komma ikapp henne.

Visas på Netflix.

”Egenmäktigt förfarande”

Vi som hunnit bli medelålders minns tv-teatern som på 1980-talet gjorde en dramatiker som Lars Norén folkkär. Nu är tv-teatern tillbaka på SVT Play med filmade föreställningar som inte kunde spelas denna vår. Lena Anderssons succéroman ”Egenmäktigt förfarande” har dramatiserats på Helsingborgs Stadsteater i regi av Moqi Simon Trolin. Andra föreställningar är till exempel Dramatens ”Bortbytingen” (Sara Bergmark Elfgren efter Selma Lagerlöfs novell), Kungliga operans ”Eskapist” (Alexander Ekman) och ”Fulet”, en skräckföreställning från Teater 23 i Malmö, som dramatiserats av Gustav Tegby och regisserats av Rikard Lekander utifrån John Ajvide Lindqvists novell.

Visas på SVT Play

MUSIK

“J Concert Lenny Leonardo Bernstein 100 år”

Museet Judisk kultur har fått pausa sina kulturevenemang, men en del ligger ute på nätet, bland annat denna hyllningskonsert till den amerikanske kompositören Leonardo Bernsteins 100-årsdag, med kammarmusikgruppen Naimark & Friends.

Visas på Youtube.

“Matteuspassionen”

Sveriges Radios Symfoniorkester

Svenska kyrkan har ställt in de flesta av sina påskkonserter detta år, men den som vill har ändå flera möjligheter att njuta av Bachs Matteuspassion.

Berwaldhallen sänder en upptagning av Matteuspassionen från Östersjöfestivalen i augusti, med bland annat barytonen Peter Mattei.

Visas här!

”Karantänsoiréer”

Budapest Festival Orchestra

Varje kväll bjuder denna Budapestbaserade orkester på karantänsoaréer, realtidskonserter kvällstid på nätet (och vädjar om frivilliga donationer). På påskafton spelas Bachs Matteuspassion.

Visas här!

LÄS OCKSÅ: Fokus tipsar om 5 dystopiska tv-serier som bräcker verkligheten

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera