Aktuellt / Covid-19 / Inrikes

Svep: Trump planerar häva restriktioner – trots rekordmånga döda

USA planerar häva restriktioner trots drastisk ökning av döda i Covid 19 det senaste dygnet, rekordmånga söker till högskolan och flera länder missar att rapportera dödsfall på äldreboenden. Det är några nyheter i dagens svep.

Inrikes

Adam Alsing död i sviterna av covid-19

Den folkkäre programledaren Adam Alsing har avlidit i sviterna av coronaviruset, uppger hans familj via Discovery för flera svenska medier. Programledaren med en lång karriär inom både TV och blev 51 år gammal. Totalt har fler än 1 000 svenskar dött i sviterna av covid-19.

Poliser utreds för knarkbrott

Flera poliser och polisstudenter utreds för narkotikabrott, skriver Polistidningen.

– Ser man internationellt så går vi mot en allt mer drogliberal hållning, framförallt bland ungdomar. Risken är att det här kommer att bli ett vanligare problem inom Polisen eftersom vi står inför stora rekryteringar”, säger avdelningschefen Ebba Sverne Arvill som inte vill berätta hur många tips som kommer in till avdelningens underrättelseenhet.

Löfven kritiserar fotbollsstart

Stefan Löfven kritiserar Stockholmsfotbollen som drar igång med seniormatcher under fredagen. Statsministern kallar det för ”oansvarigt och onödigt”.

Serien börjar för division 3-5 för damer och division 4-7 för herrar. ¨

– Alla som spelat någon gång vet ju att det går högst en minut så har du första närkampen. Där kan man dels smitta varandra men också skada sig och därmed ta upp en plats i sjukvården som någon annan hade behövt, säger statsministern.

M vill göra undantag i bygglag

För att underlätta byggandet av tillfälliga äldreboenden och minska risken för smittspridning tänker Moderaterna föreslå att kommunerna får göra undantag i plan- och bygglagen, erfar Ekot.

»Det är uppenbart att smittan kommit in på många äldreboenden och då skulle kommunerna behöva ha större rättigheter att till exempel bygga nya, tillfälliga baracker« säger Moderatledaren Ulf Kristersson till Ekot.

För att tillgodose vårdbehov i form av exempelvis fältsjukhus har regeringen redan föreslagit att hälso- och sjukvården under en begränsad period ska undantas bestämmelser i plan- och bygglagen.

Rekordmånga söker till högskolan

Anmälningarna till högskolornas kurser och program nu till hösten ökade med 13 procent jämfört med förra året, rapporterar TT.

Över 407 000 anmälningar hade kommit in när antagningen till högskolan stängde natten till i torsdags, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

Antal döda högre än rapporterat

Många länder missar dödsfall i Covid 19 på äldreboenden, rapporterar Ekot. Flera länder, däribland Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Italien bygger i huvudsak rapporteringen om dödsfall som inträffat på sjukhus. När Frankrike ändrade sin rapportering och räknade med dödsfall från äldreboenden ska antalet dödsfall ha ökat med mer än en tredjedel.

»Jag tror att det även från andra länder kommer att komma rätt mycket dödsfall från äldreboenden«, säger Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och rådgivare till världshälsoorganisationen WHO, till Ekot.

Utrikes

USA gör sig redo att öppna 

President Donald Trump ska nu under torsdagen presentera nya riktlinjer för hur landets ekonomi ska ta fart igen och är redo att lyfta vissa restriktioner. Detta trots att fler än 2500 personer i landet det senaste dygnet avlidit i Covid 19 och antalet döda i sjukdomen passerat 25 000.  Enligt Trump har landet passerat toppen av virusspridningen. Trump har sagt sig redo att åter öppna landet för att få igång ekonomin från den första maj, något som landets folkhälsoexperter, däribland några medlemmar i Trumps egen administration, inte anser realistiskt. Även David Solomon, vd för den multinationella investmentbanken Goldman Sachs, har ställt sig tveksam till att lätta på restriktionerna.

»Om människor inte känner sig trygga och säkra i förhållande till viruset, kommer påverkan på ekonomin ändå fortsätta i någon form, med eller utan restriktioner«, uppger han, enligt The Washington Post.

Folkhälsoexperter har även varnat för att bristfälliga Covid 19-tester skadat nationens förmåga att hantera viruset, erfar New York Times. 

Tyskland öppnar skolor

Skolorna i Tyskland ska stegvis öppna igen med start den 4 maj. Det meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på onsdagen. Även en del affärer på maximalt 800 kvadratmeter tillåts också öppna igen under nästa vecka. Reglerna om att hålla avstånd förlängs dock fram till den 3 maj och konserter och ölfestivaler förbjuds fram till augusti, rapporterar The Guardian.

Färre intensivvårdas i Italien

Både antalet dödsfall och antalet intensivvårdade i Italien minskar. Drygt 3 000 patienter intensivvårdas och antalet dödsfall minskade till 578 senaste dygnet, enligt Institutet för civilskydd. Antalet intensivvårdspatienter har minskat tolv dagar i rad.

En tredjedel smittade på franskt fartyg

En tredjedel av de omkring 2000 sjömän som befann sig på det franska hangarfartyget Charles-de-Gaulle har konstaterats smittade av det nya coronaviruset, rapporterar flera medier, däribland Le Figaro. Sedan två tredjedelar av testerna analyserats konstaterades 668 smittade av viruset. Av de smittade vårdas 31 nu på sjukhus, en av dem i intensivvård.

Debatter

DN Debatt får förslaget till ny riksbankslag kritik av Riksbanksdirektionen, med riksbankschef Stefan Ingves i spetsen. Förslaget ökar riskerna för Sveriges ekonomi genom att göra det svårt för Riksbanken att snabbt sätta in åtgärder när det behövs, som att mildra effekterna av coronapandemin, anser de.

»Vi skulle inte inte ha kunnat genomföra det nyligen beslutade programmet för företagsutlåning via banker på upp till 500 miljarder kronor«, skriver direktionen. I slutet av förra året lämnade riksbankskommittén sitt slutbetänkande om en ny riksbankslag till regeringen, där man föreslår en översyn av det penningpolitiska ramverket och lagen om Sveriges riksbank. Lagförslaget, som nu varit ute på remiss, föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

SvD Debatt varnar Johan Eklund, professor vid Blekinge Tekniska Högskola och projektledare Integration Sverige, för ett stort ekonomiskt utanförskap i spåren av coronapandemin. I dag utgör andelen utrikes födda nästan 20 procent av befolkningen, framhåller han, och »redan under högkonjunkturen saknade en klar majoritet av utrikes födda självförsörjning«.

Om näringslivet får pengar till skänks av skattebetalarna kommer detta på lång sikt, via försämrade statsfinanser, drabba de som är mest beroende av offentliga insatser, som svagare hushåll, skola, vård och omsorg, skriver Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé, på DI Debatt. Näringslivet bör räddas, men på ett hållbart sätt, resonerar han.

»Nu lanseras idén att näringslivet är ett oskyldigt offer för en naturkatastrof«, skriver han, något som motiverar att staten kliver in med enormt finansiellt räddningspaket. Men detta är bara delvis sant, enligt Sandro Scocco, som anser att detta mest gynnar högrisktagarna, och inte de företag som behållit en mer balanserad risk i sina balansräkningar.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera