Anton Säll: Ingen sommar utan extra gågator

Det är lite spretigt i det blågröna majoritetsstyret i Stockholm just nu. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är ansiktet utåt för kommunen, i frontlinjen för kampen mot pandemin. Hon kräver mer utrustning, tydlighet från regering och myndighet och flaggar för stora utmaningar i en kommun där flera äldreboenden  brottas med smittan. Mycket av kommunens vanliga arbete har fått läggas åt sidan för att bekämpa coronaviruset: Dags att kavla upp ärmarna och arbeta!

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tog henne på orden med ett nyskapande, unikt och framåtlutat koncept för att stoppa smittspridningen på Kungsholmen i centrala Stockholm.

Han inviger en sommargågata.

Tidigare år har han åkt runt och invigt tiotalet sommargågator runt om i Stockholm. Det har handlat om 25 gator som stängts av för biltrafik och där gatorna i stället kan fungera som uteserveringar eller stadsparker. Men nu, i coronatider, måste han tänka om. Gågatorna har ju varit tänkta som naturliga mötesplatser för moderna medborgare i en urban stadsmiljö. Nu är det precis den typen av sammankomster som Folkhälsomyndigheten  inte tycker om.

Men det här har Daniel Helldén tänkt på. Att parkerna finns är bra även i kristider, menar han, eftersom de ger mer plats för flanörer som annars skulle kunna smitta varandra.

Gågatornas ska inte bara stå för en avspänd miljö, utan också fungera som en indirekt smittspridningsbekämpning.

Daniel Helldén behöver inte kompromissa med sig själv – han älskar verkligen sommargågator och invigde en gång en sådan på Södermalm trots att ingen var där för att kolla på invigningen. Nu presenterar kommunikationsgeniet Helldén en offensiv satsning för att hindra smittspridningen i centrala Stockholm.

Sommaren är räddad. Den handlingskraftige Daniel Helldén tar ansvar för situationen än en gång.

Text:

Toppbild: TT