Därför är stockholmare mer woke än lantisar 21 mars 2023 Kultur Veckans Fokus Woke är ett storstadsfenomen. Men skrapar man på ytan är det inte en fråga om kulturkrig mellan stad och land – det är den gamla vanliga klassfrågan i modern kostym.
Vissa utmaningar kräver ett lån I samarbete med Lånero.se Det kan vara ett svårt beslut, men om du har svårt att betala dina räkningar kan det vara det bästa alternativet för dig. Det finns…
Nationalromantiken förtjänar återupprättelse 22 oktober 2022 Kultur Nationalromantiken har ett oförtjänt dåligt rykte. Den nationalromantiska arkitekturen förtjänar återupprättelse.
Hur skiljer sig spelvanor mellan kvinnor och män? I samarbete med Onlinepoker.se Sedan den 1 januari 2019 har det hänt mycket på den svenska spelmarknaden. Staten har öppnat upp för att svenska, såväl som internationella aktörer, ska…
Minimalismen dödar det offentliga rummet 1 oktober 2022 Kultur Att kombinera färger, former och detaljer kräver kompetens. Det minimalistiska idealet har blivit en utväg för den som vill slippa kritik utan att behöva anstränga sig.
Alla byggnader kan inte vara tävlingsbidrag för arkitekten 25 juni 2022 Kultur Vardagsbebyggelsen har länge hamnat i skuggan av spektakulära arkitekturprojekt. I själva verket är den verkligt uppskattade arkitekturen den som smälter in i omgivningen.
Skyskrapor – ett tecken på hybris 21 maj 2022 Kultur Höga hus utövar en lockelse på dem som vill klippa banden till det förflutna. Eftervärldens dom över skyskraporna återstår att se.
Hälsoobligationer – pionjärprojekt i Stockholmsvården 19 april 2022 Aktuellt Inrikes Stockholms försök med hälsoobligationer är fortfarande nytt, men den första rapporten tyder på succé.
Den oavslutade uppgörelsen med funktionalismen 3 april 2022 Kultur Få arkitekturepoker har ett så dåligt rykte hos eftervärlden som den postmoderna. Men på senare tid har allt fler kommit att uppmärksamma 80- och 90-talens arkitektur för dess positiva sidor.
Stockholms innerstad sargades – därför kunde det hända 31 december 2021 Historia Kultur Stockholm skövlade sitt Montmartre och glömde vad som gör en stad. Men vad låg bakom rivningsivern som redan då mötte stort motstånd?
Bokdetektiv från Gnosjö hittade försvunna KB-böcker 22 oktober 2021 Inrikes Kultur Biblioteksmannen stal ett 60-tal böcker från KB. Nu har en historiker från Gnosjö hittat en del av skatten.
Fröjd att läsa om Arnes långfinger åt vuxenvärlden 3 oktober 2021 Kultur Allt tycks ha varit öde och humorlöst i förorten Bollmora före 1977. Sedan kom punken, nu skildrad i två anarkistiska romaner fyllda av charm, fräckhet och litterär list.
08 – djävulens riktnummer? 30 september 2021 Inrikes Veckans bråk Är Stockholm helvetet på jorden? Ja, menar en rad journalister på DN.
Skiten står en upp i halsen i ”1795” 24 september 2021 Kultur Niklas Natt och Dag har gjort succé med sina historiska romaner. Nu kommer sista delen, men trilogins 1 400 sidor detaljerade skildringar av 1700-talets smuts och snusk blir till slut för mycket.
Chefredaktörens hobby utlöste hot om uppsägning 9 september 2021 Inrikes Veckans bråk Fokus chefredaktör torgförde ett förslag om att göra om Östermalmstorg i Stockholm. Det blev starten på Veckans bråk.
Klas Eklund: Därför blev Almstriden inget maoistiskt bondeuppror 12 maj 2021 Krönikor Politik Som 18-åring tänkte Klas Eklund att almstriden skulle utvecklas till något liknande Maos bonderörelse. Så blev det inte.