Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Fokuspodden / Kultur

Karantänpodden #1: Ta hjälp av Fjodor Dostojevskij!

Följ Fokus bokcirkel i Karantänpodden.

Källarmannen i Fjodor Dostojevskijs verk ”Anteckningar från källarhålet” är en av litteraturens stora gestalter. Från ett tillstånd av självvald isolering utformar han sina idéer om livet och mänskligheten. Nina van den Brink, kulturredaktör, och Mats Holm, reporter, läser och diskuterar vad det ryska mästerverket har att säga oss i tider av mer påtvingad isolering.

Lyssna på första avsnittet här:

Vi delar upp boken i tre delar, och pratar om en del i veckan. Var med och läs, lyssna på podden varje vecka och bidra med egna frågor och kommentarer i kommentarsfältet på Facebook.

Karantänpodden #1: läggs ut torsdag 7 maj. Vi pratar allmänt om boken, om den period i författarens liv då den kom till och om Dostojevskijs författargärning.

Karantänpodden #2: läggs ut torsdag 14 maj. Vi har läst romanens första del, där Dostojevskijs nya filosofiska idéer tar form.

Karantänpodden #3: läggs ut torsdag 21 maj. I romanens andra del läser vi de första fem kapitlen och diskuterar ”Källarmannens” liv.

Karantänpodden #4: läggs ut torsdag 28 maj.  Vi avslutar boken med andra delens kapitel 6-10 och sammanfattar isoleringens betydelse för Dostojevskijs misantropiska antihjälte.

***

”Anteckningar från källarhålet” finns i nätbokhandel (översättning från ryska Ulla Roseen), till exempel hos Adlibris i pocket och ljudbok.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera