Aktuellt / Covid-19 / Inrikes

Svepet: Äldre flyttar in på virusdrabbade boenden mitt i pandemin

Trots att många äldreboenden drabbats hårt av coronasmittan får fortfarande äldre människor flytta in på boendena, rapporterar Ekot. Nu flaggar experterna för att agerandet är livsfarligt.

SVERIGE

Äldre flyttar in på coronadrabbade boenden

Trots att smittan sprids på äldreboenden i Stockholm och Sörmland har inte inflyttningen till coronadrabbade boenden stoppats, rapporterar Ekot. Det kritiseras hårt avYnge Gustafson, senirprofessor i geriatrik vid Umeå Universitet. som menar att de fortsatta inflyttningarna kan vara livsfarliga.

– Att flytta in andra människor som också är sköra, vilket är de som ofta fått det här biståndsbeslutet, innebär att utsätta dem för livsfara. Jag skulle definitivt rekommendera intagningsstopp tills man har kontroll över förekomsten av sjukdomen, säger han.

Äldredirektören Patrick Rylander vid Stockholms stad säger att inflyttningarna inte stoppats eftersom äldre som behöver plats på boenden då inte får den hjälp som krävs.

Bildt och von Sydow medger: fel att slopa fältsjukhusen

Det var fel av både den borgerliga regeringen och S-styret att totalförsvaret tömdes, säger tidigare statsministern Carl Bildt (M) och Björn von Sydow (S), tidigare talman och försvarsminister och nu ordförande för Totalförsvarets forskningsinstitut i en intervju med försvarsreportern Mikael Holmström i DN.

– Vi hade fältsjukhusen – och ännu viktigare – personal för att bemanna dem. Vi hade nu kunnat kalla in militärt utbildad sjukvårdspersonal, svarar Björn von Sydow i intervjun och får medhåll från Carl Bildt som säger att ”det inte hade skadat” att ha kvar något av etappsjukhusen.

Båda politikerna efterlyser mer pengar till både det militära och civila försvaret.

Polisen sköt man i benet

Polisen i Norrtälje sköt under natten en man i benet när mannen försökte hugga polisen med ett ett tillhygge, uppger polisen på sin hemsida. Den skadade mannen fördes till sjukhus och misstänks för bland annat grovt våld mot tjänsteman.

UTRIKES

Varningen: Fler än beräknat kan dö av covid-19 i USA

Den amerikanska smittskyddsexperten Anthony Fauci säger att viruset fortfarande inte är helt under kontroll i landet och att lättade restriktioner runtom i landet kan bidra till 12 000 fler döda jämfört med beräkningarna i den senaste prognosen, rapporterar TT.

– Vi har det (viruset) inte helt under kontroll, sa Fauci i ett videotal inför senaten enligt USA Today.

Hittills har 82 000 människor dött i USA. Enligt beräkningarna från University of Washington beräknas 147 000 personer ha dött i början av augusti.

Dödstalen i Brasilien skenar

Senaste dygnet registrerades 881 nya coronarelaterade dödsfall Brasilien, den högsta siffran hittills i landet. Totalt har över 12 000 personer i landet dött, vilket enligt TT gör Brasilien till det sjätte värst drabbade landet av pandemin.

Enligt experter är ändå mörkertalen stora - många dödsfall rapporteras inte.

- Brasilien testar bara människor som hamnar på sjukhus, säger Domingo Alves, medförfattare till en studie som publicerades förra veckan. Enligt den studien uppskattas antalet smittade vara 15 gånger högre än vad som officiellt rapporterats, skriver TT.

WHO varnar: en halv miljon fler riskerar dö i aids i Afrika

2018 miste 470 000 personer livet i aidsrelaterade dödsfall i subsahariska Afrika. Nu varnar WHO för att dödstalen kan fördubblas det kommande året om inte tillgången till vård och livsviktiga läkemedel säkras, skriver TT.

Kampen mot aids får inte bli lidande när länder fokuserar på covid-19, skriver generalsekreteraren Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

"Det här måste bli en väckarklocka som får alla länder att identifiera sätt att upprätthålla alla livsviktiga sjukvårdstjänster"

DEBATT

Klimatpolitiska rådet: ”krispaketen måste rymmas i klimatramverket”

Klimatet får inte glömmas bort när krispaketen kopplade till pandemin utformas, menar det klimatpolitiska rådet. Därför kommer det klimatpolitiska rådet att granska hur pengarna används i förhållande till det klimatpolitiska ramverket som riksdagen tidigare beslutat om. Det skriver det klimatpolitiska rådet på DN debatt.

Ramverket säger bland annat att utsläppen ska ner, att regeringen ska arbeta långsiktigt för att förbättra klimatet och att regeringen enligt lag måste bedriva sitt arbete ”på ett sätt som ger förutsättningar för klimatpolitiska och budgetpolitiska mål att samverka med varandra”

”Vi avser att utvärdera det som görs – eller inte görs – för att bidra till regeringens och riksdagens beslutsunderlag för hur klimatomställningen kan stödja återhämtningspolitiken och återhämtningspolitiken bidra till klimatmålen”, skriver rådet.

PRO kräver: Sänk inte pensionerna nästa år

Enligt pensionsmyndighetens prognoser ser nästa års pensioner ut att sänkas med 1,5 procent, motsvarande 180 kronor. I en tid när allt fler pensionärer hamnat under EU:s relativa fattigdomsgräns riskerar ännu fler att hamna i fattigdom, skriver PRO:s ordförande Christina Tallberg och vice ordförande Jan Andersson som kräver att pensionerna inte sänks nästa år.

”Att pensionerna nu riskerar att sänkas visar på behovet av en genomgripande översyn och förändring av det svenska pensionssystemet. Det är inte rimligt att pensionerna år efter år släpar efter utvecklingen av lönerna. Det är inte heller rimligt att en stor del av Sveriges pensionärer lever under EU:s relativa fattigdomsgräns”, skriver PRO på Aftonbladet debatt.

C kräver: Stopp för tillfälliga asyllagar

Migrationspolitiken behöver långsiktighet om integrationen ska kunna förbättras, skriver Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato på SvD debatt och presenterar sedan Centerpartitets ingångspunkter i förhandlingarna med de andra riksdagspartierna i den migrationspolitiska kommité som till hösten ska komma med ett förslag om hur landets migrationspolitik ska utformas.

Centerpartiet vill bland annat prioritera rätten till familjeåterförening, tillfälliga uppehållstillstånd som standard och att det ska bli enklare för barn att få beviljat uppehållstillstånd av humanitära skäl.

”Centerpartiet kommer konstruktivt värdera de förslag som lagts fram för att nå en bred överenskommelse. Vi är övertygade om att det är vad som skulle vara bäst både för integrationen, människor på flykt och Sverige som land”, skriver Jonny Cato.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera