Aktuellt / Inrikes / Politik

Svepet: Benjamin Dousa blir ny vd för tankesmedjan Timbro

MUF:s avgående ordförande tar över Timbro, 4 av 10 anställda inom omsorgen följer inte hygienreglerna och Australien öppnar upp. Läs mer i svepet!

Det blir Benjamin Dousa som tar över vd-jobbet på den borgerliga tankesmedjan Timbro. Tidigare i veckan meddelade Dousa att han ska sluta som ordförande för MUF (Moderata ungdomsförbundet), en roll han haft sedan 2016.

– Jag ser mycket fram emot att kunna fortsätta mitt samhällsengagemang och att verka för att stiftelsens verksamheter ska utvecklas framöver i denna helt nya tid som vi befinner oss i, säger Benjamin Dousa i ett pressmeddelande.

Tanken är att Dousa tillträder jobbet i november 2020.

Vill få vårdpersonal att skjuta upp semestern

För många vårdanställda har semesterplaneringen ännu inte spikats. Olika regioner har stor skillnad på erbjudande till personalen för att de ska skjuta upp semestern, rapporterar Ekot.

4 av 10 i omsorgen följer inte hygienreglerna

Fyra av tio inom den kommunala omsorgen i landet, följer inte de basala hygienrutinerna och klädreglerna, enligt en undersökning. Stress kan vara en bidragande faktor, skriver SvD.

Lediga platser kvar på arbetsmarknadsutbildning

Samtidigt som arbetslösheten stiger har arbetsmarknadsutbildningen minskat kraftigt. Men det finns många lediga platser, enligt Ekot.

UTRIKES

Tre miljoner har testats i Wuhan

Sedan Coronautbrottet i kinesiska Wuhan har över tre miljoner människor i staden testats, rapporterar statliga medier. Målet är att alla i staden, totalt 11 miljoner personer, ska testas. Detta sedan nya fall upptäckts.

Studie: 150 000 afrikaner kan dö i covid-19

250 miljoner människor i Afrika kan smittas av Coronaviruset, enligt nya beräkningar från världshälsoorganisationen WHO. Bara det kommande året beräknas 150 000 afrikaner dö om inte åtgärder införs för att få stopp på smittospridningen.

Restauranger, pubar och kaféer öppnar upp i Australien

Efter en två månader lång nedstängning öppnar Australien upp sitt samhälle. I alla fall delvis. På flera håll runt om i landet får restauranger och kaféer åter ta emot besökare. Till skillnad mot Sverige finns ingen gräns för antalet besökare samtidigt, men däremot får varje gäst endast stanna i maximalt två timmar.

7000 har smittats i Australien och 98 har avlidit.

Debatter

Sverige behöver ett nationellt etiskt ramverk som vägleder beslut inför och under pandemier. Den vetenskapliga grunden för beslut och vald strategi bör göras offentlig, skriver Statens medicinsk-etiska råd på DN Debatt.

Debatten kring Liberalernas partiledare och de nygamla kraven om lobbyistregister spelar på fördomar om vad lobbying egentligen är. Demokratins stärks av att individer, organisationer och företag har kontakter med politiker, skriver tidigare EU-parlamentarikern Christofer Fjellner på Di Debatt.

Varför tro att Centerpartiet på allvar ”vill ta ansvar” när man år efter år varit katalysatorn för en naiv och ickefungerande migrationspolitik? Det skriver Jonas Andersson (SD) på SvD Debatt i en replik på Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Catos inlägg.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera