Svepet: Kräftgång för Liberalerna i ny mätning – lägsta stödet sedan 1979

Text: Redaktionen

Bild: TT

Kräftgång för Sabunis Liberaler i ny mätning

Liberalerna får ett väljarstöd på under tre procent i den senaste mätningen från DN/Ipsos. Det är det lägsta stödet sedan mätserien inleddes 1979. Bättre går det för M och S som båda går framåt två procentenheter jämfört med förra månaden och landar på 20 respektiver 31 procent av stödet.

SD backar en procentenhet och ligger nu elva procentenheter bakom S, vilket kan jämföras med början på året då partierna låg i princip jämsides.

– När det stormar söker sig väljarna till säkra hamnar. Moderaterna och Socialdemokraterna framstår som säkrare hamnar än Sverigedemokraterna i det här läget, säger Ipsos analytiker Nicklas Källebring.

Liv kan ha spilts för att kommunerna glömdes bort

Kommunerna glömdes bort när Sverige förberedde sig inför pandemin i vintras vilket kan ha kostat människoliv. Det hävdar flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga, enligt SR Ekot.

– Hade man fokuserat mer på kommunal vård direkt så hade man kanske kunnat hjälpa dem bättre, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i Jämtland Härjedalen till Sveriges Radio.

Så länge Sverige enbart behövde identifiera, isolera, och smittspåra personer som smittats av det nya coronaviruset utomlands så låg den bördan främst på regionernas sjukvård.

Men vid en samhällsspridnig blir kommunerna, som bland annat ansvarar för äldreomsorgen, centrala för hur Sverige klarar pandemin.

Svenskarna invaderar Hemnet i coronatiderna: ”Rekordsiffror”

Antalet besök hos bostadssajten Hemnet nådde rekordnivåer i april, rapporterar DI hänvisning till siffror från sajten. Sammanlagt hade sajten 62 miljoner besök under april, en ökning med 17 procent jämfört med ett år tidigare.

– Det är verkligen rekordsiffror, säger vd Cecilia Beck-Friis till tidningen.

Hon tror att förklaringen dels ligger i en önskan att hålla koll på den skakiga marknaden, dels att man ser på sitt hem med nya ögon efter en tids hemmakarantän.

UTRIKES

Fler än 350 000 människor har dött i covid-19 globalt

Antalet kända globala dödsfall som kopplas till covid-19 har passerat 350 000, enligt statistik från Johns Hopkins University. Det rapporterar The Guardian. Antalet bekräftade fall av smitta är 5 589 932.

Beroende på nationella och regionala skillnader är de verkliga siffrorna över döda och smittade sannolikt betydligt högre.

EU häver restriktioner för export av vårdutrustning 

EU häver restriktionerna för export av sjukvårdsutrustning till länder utanför EU. Sverige har drivit på för att ta bort restriktionerna och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) välkomnar beskedet.

– Flera företag jag varit i kontakt med har varit bekymrade och sagt att det hindrat dem från att ens vilja kontakta länder utanför EU för att få order, säger hon till TT.

Hallberg anser att det inte finns någon fara för att Sverige skulle bli utan skyddsutrustning.

Det var i mars som EU-kommissionen införde ett krav på särskilt tillstånd för att exportera sjukvårdsutrustning ut ur unionen. Detta för att säkra tillgången till viktigt sjukvårdsmaterial för EU-länderna, särskilt efter att flera länder på egen hand förbjudit all export.

Facebook släpper experiment-app för röstsamtal

Facebooks forsknings- och utvecklingsgrupp NPE Team har släppt en ny app kallad Catchup på den amerikanska marknaden, berättat tekniktidningen Techcrunch.

Det handlar om en app för röstsamtal som ska göra det smidigare för vänner och familjer att koordinera samtal med upp till åtta deltagare. Det krävs inget Facebookkonto för att använda appen, som utgår från telefonens kontaktlista. Appen visar även vilka personer som för tillfället finns tillgängliga för samtal.

DEBATT

När det uppfattas som krångligt, osäkert och dyrt att säga upp är risken att arbetsgivare väljer att inte anställa alls. Vi kan inte acceptera den nuvarande lagstiftningens misslyckande”, skriver Nyamko Sabuni och Gulan Avci, L i Svenska Dagbladet.

Ännu en gång har den politiska diskussionen om handel med sexuella tjänster kommit på tapeten. Och helt plötsligt blir nästan alla i det politiska etablissemanget hängivna marxister, skriver statsvetaren Mike Enocksson i Expressen.