Aktuellt / Veckans bråk

Veckans bråk: Hovkonflikten

Har DN:s politiska reporter Hans Olsson blivit regeringen Löfvens hovreporter? Ja, säger vissa. Trams, säger DN.

Ett missnöje bubblar bland flera politiska reportrar. Länge har det klagats på att DN:s politiska reporter Hans Olsson har fått företräde till stora agendasättande intervjuer med Stefan Löfven samtidigt som statsministern duckar intervjuer med andra medier.

Expressen har länge irriterat sig på detta. I början av april uppmärksammade redaktionschefen Magnus Alselind att Hans Olsson ofta får tunga intervjuer med Löfven och fyra veckor senare upprepades detta på ledarplats av Expressens ledarchef Anna Dahlberg.

Den debatten diskuterades senare i podden Verkställande utskottet där Expressens politikredaktion kommenterar det politiska spelet. Diskussionen där ledde sedermera till ett inslag i Medierna som försökte gå till botten med ämnet.

Mediernas reporter hade räknat intervjuer med statsministern och kommit fram till att Hans Olsson gjort tre intervjuer mer med statsministern än vad Expressens Niklas Svensson gjort under samma period.  Anklagelserna om att Olsson får intervjuerna när det handlar om agendasättande utspel nämns inte i inslaget, där både DN och Socialdemokraterna avfärdar påståendet.

På lördagskvällen går DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till oväntad attack på Expressens Maggie Strömberg via Twitter och kallar anklagelserna för osnygga och onödiga. Chefredaktören menar att konkurrentens politikreporter borde be om ursäkt.

Maggie Strömberg säger att hon refererade till bråket och regeringens mediestrategi, inte att det var hennes åsikt att Hans Olsson är en hovreporter. Någon ursäkt kommer inte, eftersom texter och journalistiska gärningar ofta diskuteras på liknande sätt. Tweeten gillas av i stort sett hela Expressens redaktion.

Hans Olsson har ännu inte kommenterat anklagelserna.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera