Veckans bråk: Vem vare som slarva?

Hanif Bali anklagas för slarv, men anklagelsen är slarvig.

Text:

Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Veckans bråk-favoriten Hanif Bali, inte längre riksdagsledamot, är numera krönikör på Expressen. När tidningens politiska redaktör Anna Dahlberg meddelade rekryteringen till sina twitterföljare uteblev förstås inte känslostormarna.

”Årets skämt”, fastslog riksdagsledamoten Daniel Riazat (V). ”Expressen rekryterar alltså nättrollens general och det är inte ens 1 april…”

Opinionsbildaren Henrik Arnstad tyckte att rekryteringen gjorde inte bara Expressen utan hela Sverige äckligare. Naomi Abramowicz, även hon krönikor på Expressens ledarsida, gjorde en mer förväntansfull analys: ”Det här blir kul att följa!”

Det fick hon rätt i.

När Balis första krönika publicerades blev den frilansande skribenten och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin så upprörd att hon kände sig nödgad att ”stänga dörren” för vidare medverkan på kultursidan. ”Det första jag ser att han skriver är att förringa och dra ner biståndet. Vi är inne i en tid när man raljerar populistiskt, på snudd till högerextremt, för att få fram en snärtig text. Det är slarvigt och vi har inte råd med att ha slarviga skribenter när läget är så allvarligt”, motiverade hon beslutet i Dagens ETC.

Krönikan i fråga handlade i själva verket inte om bistånd, utan om batterier. Biståndet hade Bali i själva verket debatterat i SVT. ”Slarvigt”, var Balis kommentar till ETC-intervjun med Ohlson.

Expressens kulturchef Victor Malm verkar ta förlusten av Elisabeth Ohlson Wallin med ro. Hon ”har skrivit några gånger på Expressens kultursida och nu var det ganska länge sedan”, skrev han till Dagens ETC.

***