Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Krönika

Anton Säll: Ett hakkors dök upp i Kiruna när staden skulle piffas upp

Ett färgglatt hakkors är också ett hakkors.

Kiruna har lite mycket att behöva hantera nu för tiden. Flytten av stadskärnan är fortfarande inte färdig, befolkningsutvecklingen i kommunen är fortsatt negativ och gruvan i staden råkade ut för det största gruvskalvet i Sveriges historia tidigare i maj.

Men allt är inte uppförsbacke för den anrika gruvkommunen. Organisationen Stadsliv Kiruna – som finansieras både av kommunen och det lokala näringslivet – gör allt för att staden ska kännas lite roligare. De anordnar evenemang och spelningar. De fixar till sommarparker på offentliga torg och de målar om för att göra den grå världen lite mer färgglad.

Men även när man vill måla världen i färg måste man hålla koll på formerna och strukturerna. Det fick Stadsliv Kiruna bittert erfara när ett färgglatt Fia med knuff skulle målas nere på det nya sommartorget mitt i centrum. Arbetet med det enorma sällskapsspelet kunde följas via sociala medier och hejaropen i kommentarsfälten kunde räknas i hundratal under bildspelet. »Som ni berikar Kiruna!«, skrev någon. »Ni gör vår stad så fin!«, en annan. »Ni är så pyssliga!«, skrev en tredje.

Men något med spelet skavde. En försynt kommentar från en följare kommenterade formen och skrev att de kanske behövde ta en titt på spelplanen igen.

Följaren hade en poäng. Stadsliv Kiruna hade nämligen råkat måla ett hakkors mitt på gatan. Visserligen färgglatt, men likväl ett hakkors.

Krishantering drogs i gång  och målningen plockades bort.

Ett par timmar senare dök spelet upp igen, men den här gången med lite extra tillfogad färg i hörnen på spelplanen så att den nu var kvadratisk och inte hakkorsformad.

Anton Säll

****

(Här nedan kan du själv se motivet och göra din bedömning!)

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera