Aktuellt / Inrikes

Nya siffror: Ökad arbetslöshet bland unga och svenskar födda utomlands

Ungdomar och utrikes födda är de som drabbats hårdast då antalet inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen ökat, går det att läsa i myndighetens månadspressmeddelande.

Enligt myndigheten är anledningen till detta att branscher med typiska ingångsjobb till arbetsmarknaden, såsom hotell, restaurang och handelsbranscherna, har drabbats hårt av varsel.

I slutet av maj förra året var ungefär 331 000 personer inskrivna som arbetslösa, vid samma tidpunkt i år var siffran drygt 439 000, en ökning med över 108 000. I procent har arbetslöshetsnivån ökat från 6,6 till 8,5 procent, vilket bli 1,9 procentenheter.

Bland ungdomar, personer 18–24 år gamla, har arbetslösheten ökat med 3,9 procentenheter; från 7,5 procent förra året till 11,4 procent i år. Bland utrikes födda är antalet arbetslösa ungefär 236 000 personer, en ökning på cirka 41 000 från förra året, eller 1,9 procent.

I flera län, Stockholm, Skåne och Västra Götaland, har man rapporterat in den högsta arbetslösheten sedan 2014. I Västra Götaland är den totala arbetslösheten 8%, en ökning med 2,1 procentenheter sedan förra året, och i Skåne har arbetslösheten ökat med 1,8 procentenheter till 10,7 procent.

I Stockholm rapporteras den totala arbetslösheten ligga på 7,9 procent, efter en ökning med 2,2 procentenheter från förra året, vilket är den största ökningen i landet. Men trots detta är arbetslösheten i länet fortfarande under rikssnittet på 8,5 procent.

Mönstret i landet som helhet, att arbetslösheten stiger kraftigt bland ungdomar och utrikes födda, speglas även i Stockholms län, där arbetslösheten bland dessa grupper har ökat med 4,2 respektive 2,8 procentenheter.

Även skillnaden mellan utrikes födda och hela Stockholms befolkning har ökat. Arbetslösheten bland utrikes födda har i länet ökat med 0,6 procentenheter mer än för hela befolkningen, vilket gör skillnaden mellan grupperna till 7,6 procentenheter.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera