Från 349 till 55 ledamöter: Kommer riksdagen återgå till det normala?

Text:

Bild: TT

Först ställer pandemin allt på ända, och när läget senare lugnat ner sig något och partiledarna samlas för en avslutande partiledardebatt i plenisalen är det ändå ingen som bryr sig, för då håller åklagaren Krister Petersson en parallell presskonferens om Palmemordet.

Ulf Kristersson säger hela tiden att regeringen styr riket men att riksdagen styr regeringen. Ja, så är det rent formellt. Men även om riksdagspolitiken har en allt större roll i hur Sverige styrs så har senaste månaderna visat att det funkar ganska hyggligt med en riksdag som bara är en sjundedel så stor som vanligt.

Östgötabänken har stått tom. Västerbottensbänken har i stort sett bara bestått av moderaten Edward Riedl. Värmlänningarna har stannat hemma, många från Skåne likaså. Socialdemokraten Isak From från Norsjö har mest suttit hemma i norra Västerbotten och fått det nyinrättade ansvaret för att kvittningen av ledamöter inom partiet går rätt till.

Bortsett från tre arbetsveckor har han jobbat hemifrån i det provisoriska kontoret i dotterns rum.

– Generellt kan man säga att riksdagen inte var särskilt förberedd för en pandemi eller lockdown. Man har inte varit förberedd på behovet av digitala möten, säger Isak From.

Partierna har löst situationen lite olika. Socialdemokraterna och miljöpartisterna har i stort sett bara låtit stockholmarna och gruppstyrelsen bli kvar för omröstningar. Vissa partier har roterat friskt, medan andra har haft en kärntrupp som fått dra ett större lass. Kristdemokraterna har i så stor utsträckning som möjligt haft samma tre ledamöter på plats under hela perioden.

Miljöpartiet passar på att försöka göra klimatpolitik av närvaron.

– Vi stockholmare har tagit stora lasset. Vi vill inte bidra till resor i onödan, så vi har försökt hålla det så, säger Lorentz Tovatt.

Inalles har 55 ledamöter klubbat landets viktigaste beslut de senaste tre månaderna:

16 socialdemokrater, 11 moderater, 10 sverigedemokrater, en handfull centerpartister, 4 vänsterpartister och 3 personer vardera från Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Om detta enades gruppledarna redan i april.

– Eftersom så mycket, eller nästan majoriteten av frågorna, är kopplade till pandemin kan man säga att det här kan tolereras  i en situation som den här. Men det funkar inte i ett normalt läge, säger Isak From.

Mest problem har det varit i utskotten. Antalet möten drogs tidigt ner till ett minimum. Reserestriktionerna gjorde att många långväga utskottsledamöter inte kunde närvara, vilket innebar för få på plats när besluten skulle tas. Det löste man genom att göra vissa riksdagsledamöter till ersättare i alla nämnder. Ofta har ändå ordinarie ledamöter följt mötet via videomöte eller telefon i stället, men fått vara med i en beredande roll i stället för att faktiskt delta i beslutet.

Omständligt, sa Bull.

Men snart blir det ändring. I veckan ändrades lagen så att man från och med nu kan vara med utan att fysiskt vara på plats för beslut på möten.

Isak From tror inte att arbetet kommer att återgå till det normala till hösten och säger att gruppledarna och talmannen just nu diskuterar frågan.

Men en sak är i alla fall positiv med allt detta: sjuknärvaron bland riksdagsledamötena är till och med lägre än vanligt. I Socialdemokraterna är riksdagsgruppen friskare än någonsin tidigare, enligt Isak From.

– Det kan ju ha och göra med att vi dödat vinterkräksjukan eller så. Det är positivt att folk verkar ha lärt sig att tvätta händerna nu.

Covid-19 drabbar riksdagen – endast 55 ledamöter får delta på plats