Nya förslaget: Korta ner Almedalsveckan – och mer fokus på politik

Text:

Bild: TT

Så här skulle det kunna se ut nästa år: tisdag 29 juni 2021 klockan 13.00, SD:s partiledare Jimmie Åkesson kliver upp på scenen i Almedalen i Visby och inleder sitt tal. Senast 15.00 måste SD ha tagit bort sina beachflaggor runt om i parken. Då ska Miljöpartiet rigga inför kvällens tal med språkröret Isabella Lövin.

Onsdag 30 juni klockan 13.00: Moderaternas Ulf Kristersson joggar upp på scenen för sitt tal. Klockan 19.00 är det dags för premiärtal i Almedalen för Vänsterpartiets Noshi Dadgostar.

Och så fortsätter det, torsdag 1 juli klockan 13.00: Nyamko Sabuni (L) och 19.00 Centerpartiets Annie Lööv.

Och fredag 2 juli klockan 13.00: plats för Stefan Löfven (S). På kvällen 19.00 står KD och Ebba Busch i tur att avsluta den fyra dagar långa Almedalsveckan.

En komprimerad fyradagars Almedalsvecka ligger, som det heter, i korten. De svenska partierna har varit på danska partiernas Børnholmsmötet och norska motsvarigheten Arendalsuka, där man redan från början valt en mer komprimerad form. De har sett och gillat det de ser.

Att det så småningom skulle bli åtta partier, och en ”politikervecka” som är på över en vecka, var knappast något som bekymrade Olof Palme eller S ens funderade på vid det första Almedalstalet på ett lastbilsflak 1968.

Fenomenet Almedalen har växt, på gott och på ont. Från att ha varit en rent politisk angelägenhet har veckan lockat till sig företag, organisationer och intressegrupper som allt mer tagit över.

Nu vill partierna ta tillbaka kontrollen, och krympa omfattningen i tid.

– Jag har talat med partisekreterare i alla partier och det finns en bred enighet om att veckan kan kortas till fyra dagar. Samtidigt för vi fram förslaget att tidigarelägga det en vecka, till veckan direkt efter midsommar, säger Lena Rådström Baastad till Resumé som avslöjat planerna.

LÄS OCKSÅ: Almedalsveckan 2020 ställs in

Men Almedalsveckan är samtidigt den allra mest lönsamma veckan under hela året för Gotland. Veckan har blivit en kassako för allt från krogar och hotell, till kommunen som dyrt hyr ut mark, till privatpersoner som drar till Rhodos och hyr ut enplansvillan för 30 000 kronor en vecka.

Och när tidningarna på Gotland pratar med Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre verkar hon inte överdrivet förtjust i politikens tankar på att återta veckan i just den här formen.

– Om det blir en kortare vecka så kan det exempelvis påverka huruvida man kan ta sig till eller från ön, och även boendefrågan kan påverkas, så det är en fråga som måste analyseras. Jag tror inte en förändring kring veckans längd kan bli aktuell förrän till nästa mandatperiod, säger hon till Hela Gotland.

Och samma med att flytta veckan till veckan efter midsommar:

– Personligen kan jag tycka att det kanske är ännu svårare att genomföra då det är en större förändring att ändra veckonummer.

Men för partierna och även deras mest inbitna Almedalsentusiaster har årets inställda vecka blivit ett tillfälle att stanna upp och fundera över Almedalsveckans vinna eller försvinna.

Fast även om den bara pågår i fyra dagar och sker veckan efter midsommar finns ytterligare ett problem som illustreras i inledningen ovan: ska tågordningen som var tänkt för årets vecka överföras till nästa år hamnar de tre största partierna på ”första passet” under respektive dag.

Så även om partierna kan enas om ett kortare Almedalen kan det bli en het gotlandspotatis hur talartiderna ska fördelas.

LÄS OCKSÅ: Den nya sunda allvarstrenden i Almedalen