Nya LO-basen Susanna Gideonsson: »SD säger en sak och gör sedan något annat«

Text:

Bild: TT

Klockan 15.30 på söndagen gick flyget från Umeå. I coronatider sker bara en avgång per dag, men just söndagen den 14 juni var det högst speciellt att åka från Umeå till Stockholm. Dagen efter skulle hon väljas till ny LO-ordförande. Arne Geijer, som var LO-ordförande 1956–1973, sa att detta var »det finaste jobb en arbetargrabb kunde få«. Underförstått: Finare än att sitta i regeringen. Får Susanna Gideonsson nu det finaste jobb en arbetartjej kan få?

– Jag har inte riktigt landat i det ännu, det är så ofattbart. Men ja, så är det.

Hon är den andra kvinnliga LO-ordföranden och den första riktiga norrlänningen (om hälsingar ursäktar).

Det fackförbund hon kommer ifrån, Handels, som främst organiserar butiks- och lagerpersonal, är det som kanske mest sett bristerna i dagens arbetsrätt. Lagen om anställningsskydd (las) infördes 1974, men är i dag omodern, menar Susanna Gideonsson.

– Vi begärde förhandling redan 2017 för vi såg att las inte fungerar. Lagen ger inte det skydd på arbetsmarknaden som det var tänkt. Dels har lagen förändrats genom åren, dels har det utvecklats en praxis som inte ger det skydd för din anställning som meningen var. Vi har gått från att ha haft det bästa skyddet för våra anställningar till att vi har Europas sämsta.

I Handels har hon sett hur de otrygga visstidsanställningarna vuxit i antal.

– I många andra länder har man i dag bättre verktyg för omställning vid arbetsbrist och uppsägningar med möjligheter till kompentensutveckling. Det vill vi också förhandla om, därför talar vi om det som trygghet och omställning.

Facken på den kommunala sidan kunde redan i slutet på förra året sluta avtal med arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om anställningsskydd och omställning vid uppsägning, men på den privata sidan har förhandlingarna gått trögare.

I januariavtalet 2019 fick sedan C och L igenom att las skulle utredas, med fler undantag i turordningsreglerna och nya regler om uppsägningar på »osaklig grund«, bland annat. När utredningen presenterade sitt förslag nyligen väckte den starka protester från LO, TCO och Saco. I augusti sätter sig parterna på den privata sidan vid förhandlingsbordet igen. En lösning genom förhandlingar kan stoppa en lagstiftning.

Men även LO har varit splittrat i frågan. I slutet av 2019 uppstod en öppen strid där några förbund, bland andra IF Metall och Handels, håller mer av en kompromisslinje, men flera förbund, till exempel Byggnads och Kommunal, vill hålla fast vid det som var den ursprungliga las. Men en förändrad arbetsmarknad kräver ett  förändrat anställningsskydd, säger nya LO-ordföranden:

– Vi närmar oss en miljon på svensk arbetsmarknad som inte har fast anställning. Det har spridits till allt fler branscher. Men är det den arbetsmarknad vi vill ha? Där människor inte vet om de ska jobba nästa dag eller inte, där man inte vet om man kan betala hyra och mat i slutet på månaden. Nej, det är inte värdigt Sverige.

Under våren har tre arbetsgrupper, bestående av parterna, jobbat fram ett kompromissförslag. Det skiljer sig ganska radikalt från den statliga utredningens förslag – enligt vad som läckt ut.

Att utredningens förslag skulle samla en riksdagsmajoritet är inte givet.

I en intervju förra veckan säger Jimmie Åkesson att SD »inte satt ner foten« i frågan ännu, att man vill se remissvaren på utredningen först. Och att han vill lyssna på LO, men LO vill inte prata med honom.

Borde ni inte lyssna på vad de säger, Susanna Gideonsson?

– När det gäller SD är vad de säger och vad de gör två helt skilda saker. Så det är ingenting jag skulle lita på.

Under coronakrisen har många av hennes »gamla« medlemmar blivit av med jobben. Butiker och hela butikskedjor har stängt igen, och coronakrisen har påskyndat utvecklingen av e-handeln.

– Den har pågått ett tag, men vi har haft en tid när både e-handel och de fysiska butikerna har ökat. Totalt sett tror jag inte att det blir färre anställda inom handeln. Det vi har sett under coronan är hur en trend påskyndats, att aktörerna i handeln blir allt färre, allt större och alltmer globala. Under coronan har de små inte haft muskler att klara sig, och samtidigt har e-handeln tagit ett stort steg framåt.

Du är suppleant i S verkställande utskott. Danska LO kapade banden med S, norska LO gjorde det under en tid, men ni behåller starka band?

– För mig vore det hål i huvudet att släppa den politiska kanal vi har. Jag vet hur man har det i Danmark, men i Norge har samarbetet rent av blivit tätare. Ska vi som fackförbund tillvarata våra medlemmars intressen på arbetsplatsen, där mycket styrs av lag, och påverka i samhället i övrig – då måste vi påverka politiken.

När var senaste gången det här samarbetet gav »utdelning«?

– Nu under coronapandemin. Ett mycket tydligt exempel är när man minskade effekterna av karensavdraget i sjukförsäkringen. Jag tycker också att införandet av korttidsarbeten ger nytta för våra medlemmar.

– Men även de förändringar man gjort i a-kassan som ger även visstidsanställda ett grundskydd. Vi såg inte alls samma nytta och politiska insikt under finanskrisen, när en borgerlig regering styrde.