Rekordsnabb utveckling av coronavaccin – kan vara klart innan årsskiftet

Text: Redaktionen

Bild: TT

WHO tror på coronavaccin innan årsskiftet

Jakten på ett vaccin mot covid-19 går rekordsnabbt. Och tio olika varianter har redan börjat testas på människor. På Världshälsoorganisationen planerar man nu för att ett vaccin kan vara klart innan årsskiftet.
– Vi hoppas att det ska kunna gå, men utmaningarna är många säger Ann Lindstrand, vaccinansvarig på WHO till SVT.

Under våren har rekordmånga forskare letat efter ett fungerande vaccin och nu finns över 100 möjliga varianter framtagna. Tio kandidater testas redan på människor.

– Utvecklingen går med rasande fart. Vi har aldrig sett något liknande, säger Ann Lindstrand, som är enhetschef för vaccinprogrammen på Världshälsoorganisationen i Génève.

MP-Lövin: Ställ klimatkrav i stödpaketen

Coronapandemin kan bli en möjlighet för regeringen att minska de fossila utsläppen enligt klimatministern.

Vice statsminister och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger till Sveriges Radio att de vill se tydliga klimatkrav på de stödpaket som kan komma att betalas ut i återhämtningsskedet av pandemin:

– Går vi in med statliga pengar i ett stödpaket, då kan vi inte först rädda ett företag och sen i nästa steg ge stöd till en omställning, om man kan göra båda sakerna samtidigt, säger hon.

Att stödpaket ska kunna innehålla krav om att uppfylla hållbarhetsmål är något både Vänsterpartiet och Centerpartiet ställer sig positiva till men och något formellt beslut från regeringen finns inte.

Operation Rimfrost läggs ned inom kort

Polisens Operation Rimfrost läggs ner den 15 juni. Insatsen startades för att få ner antalet skjutningar och sprängningar, men det målet har man inte uppnått, rapporterar SVT Nyheter.

Mellan juli och november 2019 skedde 142 skjutningar i Sverige. Under de fem följande månaderna när Operation Rimfrost pågick minskade siffran något till 135.

Under de fem månaderna före insatsen sköts 12 personer till döds. Under Operation Rimfrosts första fem månader ökade dock denna siffra till 25 dödsskjutningar.

– Så som kriminaliteten är nu finns ingen ”quick-fix”. Det kommer ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, säger Daniel Larsson som är polisinsatschef för Operation Rimfrost i Uppsala.

Covid-19-fallen ökar i Göteborg

Antalet patienter med covid-19 som har lagts in på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ökat under den gångna veckan, skriver GT.

På söndagen vårdades 155 personer med coronaviruset på sjukhuset varav 44 på intensivvårdsavdelningen. Förra lördagen var siffrorna 148 respektive 40.

Det ökade antalet patienter bekymrar chefläkaren Per Karlsson. Han menar att det finns en oro inom sjukvården för att människor slappnar av och inte håller lika hårt på social distansering.

– Vi måste få ihop sommaren. Och för att klara den är det viktigt att inte ha alltför många covid-fall, säger han till tidningen.

Fyra 16-åringar döda i trafikolycka

Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka utanför Sundsvall natten mot söndagen. Ytterligare två personer under 20 år vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall, vid 03-tiden natten mot söndag. Alla inblandade, samtliga under 20 år, fördes till sjukhus.

Fyra av dem, pojkar som är 16 år gamla, är döda. Två andra vårdas svårt skadade på sjukhus.

Två av de omkomna var hemmahörande i Medelpad och två i Hälsingland, uppger polisen. Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

– Vi kommer att fortsätta utredningsarbetet och undersöka den beslagtagna bilen. Med respekt för de anhöriga och för det fortsatta polisarbetet så väljer jag att inte spekulera eller kommentera vad vi tror kan ligga bakom den här olyckan, utan det måste vi låta polisutredningen visa, säger Josef Wiklund på polisen till TT.

Vägen där olyckan skedde var helt avstängd under flera timmar efter olyckan. Bilen bärgades senare från platsen.

UTRIKES

Fortsatta protester i 20-tals städer i USA

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde rätt in bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Över 20 amerikanska städer har infört utegångsförbud och tusentals medlemmar ur nationalgardet har kallats in, rapporterar CNN.

Vid midnatt svensk tid hade ett hundratal demonstranter tagit sig fram till ett lägre kravallstaket utanför Vita huset i Washington DC där kravallutrustad polis hindrade demonstranterna från att ta sig vidare. Enligt Reuters fotograf på plats fanns Vita husets yttre skyddsstängsel omkring hundra meter bakom kravallpolisens linje, skriver TT.

USA terrorstämplar Antiafa

USA terrorstämplar den vänsterextrema rörelsen Antifa, meddelar Donald Trump på Twitter. Presidenten anklagar grupperingen för att vara en drivande kraft bakom protesterna som har dragit över landet i veckan.

AP konstaterar att många politiker och tjänstemän anklagar utomstående aktörer för att söka sig till protesterna. Vänsterextremister, högerextrema nationalister och till och med drogkarteller har pekats ut. Men, fortsätter nyhetsbyrån, få bevis har hittills presenterats och det kaos som har uppstått har gjort det svårt att avgöra exakt vilka grupperingar som har deltagit.

Över sex miljoner smittade i världen

Fler än sex miljoner människor i världen har registrerats smittade av det nya coronaviruset, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet, som bland annat The Guardian refererar till. 2,5 miljoner av dem har tillfrisknat.

USA med 1,7 miljoner bekräftade fall av smitta står för den absoluta majoriteten. Därefter följer Brasilien med drygt 465 000 fall och Ryssland med knappt 397 000 fall. Det totala antalet dödsfall som kopplas till covid-19 ligger globalt på 369 126.

De verkliga siffrorna över smittade är sannolikt mycket högre, bland annat på grund av hur utbredd testningen är i olika länder.

DEBATT

”Onödigt stora undantag föreslås i LAS”

Las-utredningen ger en bra grund för att effektivisera svensk arbetsmarknad med mer effektivt utformade uppsägningskostnader, skriver professor Oskar Nordström Skans professor i nationalekonomi, Uppsala Universitet i en debattartikel i Svenska Dagbladet om det utredningsförslag som ska presenteras i dag. Han menar dock att undantagen från turordningen som enligt uppgift föreslås är onödigt stora.

”Trots den självpåtagna tvångströjan som ges av januariavtalet bör slutsatsen vara att utredningens förslag varken ska kastas i soptunnan eller omodifierat göras till lag”, skriver han i debattartikeln.

Enligt vad som framkommit om utredningen direktiv föreslås att alla arbetsgivare får undanta 5 personer från turordningen vid varje uppsägning.

”Det är en väsentlig ökning från dagens 2 personer hos arbetsgivare med färre än 10 anställda. Min bedömning är att utredningen, pådrivna av direktiven, föreslår onödigt stora undantag i detta avseende. Huvudpoängen med undantagen måste vara att ge små arbetsgivare möjlighet att justera sin personal på ett sätt som är ekonomiskt effektivt utan att skapa tillväxthinder. Det hade sannolikt kunnat uppnås redan med undantag för 3 eller 4 uppsagda, med en borttagen övre storleksgräns”, skriver Oskar Nordström Skans.

”Kräv utjämnad kommunskatt för statsbidrag”

Låt inte coronakrisen bli ytterligare ett sätt för M-ledda kommun- och regionledningar att fortsätta med sin lågskattepolitik. Staten bör villkora ökade statsbidrag med höjning och utjämning av skatteuttaget, skriver Markus Kallifatides, ordförande för S-föreningen Reformisterna på Expressen Debatt.

”Vi menar nu att staten bör villkora ökade statsbidrag med att kommuner och regioner inleder höjning och utjämning av skatteuttaget. Om staten skjuter till 26 miljarder bör kommuner och regioner kunna matcha detta med motsvarande skattehöjningar i lågskattekommuner.

Skattesatserna bör höjas i lågskattekommuner, sänkas i kommuner med de högsta skattesatserna och både utjämningsmedel och de generella statsbidragen fördelas efter behov snarare än per capita”, skriver Reformisterna.

”Tystade krav på munskydd en statlig skandal”

SVT:s avslöjande om att Sveriges kommuner och regioner utfört påtryckningar på myndigheterna att tona ned krav på munskydd i äldreomsorgen är en skandal. Det riskerar att minska allmänhetens tilltro till det offentliga, skriver Göteborgs-Postens ledarskribent Karin Pihl.

”Det är svårt att uttala sig tvärsäkert och kunskapsläget är oklart. Det hade varit oansvarigt av myndigheterna att gå ut med skarpa rekommendationer om något som senare kunde visa sig vara kontraproduktivt. Men varför var man så tvärsäker när man avfärdade munskydden, om kunskapsläget var oklart?

SVT har avslöjat att det inte bara är osäkerhet om munskyddens effektivitet som ligger bakom myndigheternas rekommendationer. Tidigare i våras införde Kommunal ett skyddsstopp på äldreboendet Serafen i Stockholm. Facket ansåg att det var för riskfyllt för personalen att arbeta utan munskydd och visir. Arbetsmiljöverket gav Kommunal rätt.

Men i ett utspel under påskhelgen tonade myndigheten ner det hela. I ett gemensamt utlåtande från Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg meddelades att beslutet om munskydd på Serafen inte ska ses som en allmän rekommendation” skriver Karin Pihl.