Spänningarna kring kärnvapen ökar – trots att antalet vapen minskar

Text: Redaktionen

Bild: TT

Spänningarna kring kärnvapen ökar – trots att antalet vapen minskar

Fredsforskningsinstitutet Sipri ser med oro på den pågående utvecklingen av kärnvapensystem, som drivs av samtliga nio kärnvapenstater. Sipri tror att utvecklingen till stor del beror på fallerade avtal. Sedan mitten av 80-talet har antalet stridsspetsar i världen minskat från uppemot 70 000 till under 15 000 i dag, detta på grund av att USA och Ryssland fortsatt att avveckla gamla vapen. Men samtidigt pågår en modernisering av arsenalerna, och anfallskapaciteten höjs.

– Trenden vi ser är att många stater ger kärnvapen ökad betydelse och nya, utökade roller, framför allt i USA och Ryssland, säger Shannon Kile, expert på kärnvapenutveckling vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Kraftig brand i industribyggnad i Järfälla

Under söndagskvällen utbröt en brand i en industribyggnad i Kallhäll, Järfälla kommun, och vid klockan 04 i morse var den ännu inte under kontroll, rapporterar TT. Enligt Sten Andersson vid Storstockholms brandförsvar startade branden i mitten av den 250 meter långa byggnaden, och brandförsvaret försöker hålla två begränsningslinjer. Vid 04 var dessa fortfarande intakta, men elden var ännu inte under kontroll.

Enligt räddningstjänsten finns ingen risk att elden sprids till andra byggnader, men då industrilokalen innehåller både bilar och oljelager kan brandmännen endast arbeta med släckningen utifrån.

– Det har varit några smällar, men inget allvarligare, och vi arbetar nära branden, säger Sten Andersson.

Trots den stora rökpelaren från branden finns det just nu ingen risk för allmänheten, enligt Storstockholms brandförsvar.

Varor värda omkring 250 000 kronor stulna i Lammhult

Sent under söndagskvällen ska en eller flera personer ha brutit sig in i en möbelaffär i Lammhult, norr om Växjö, och stulit möbler och lampor värda ungefär 250 000 kronor, enligt Smålandsposten. Polisen har spärrat av för en brottsplatsundersökning, och ingen var ännu gripen tidigt på måndagsmorgonen.

Ny regering möjlig i Irland efter dödläget

Efter det irländska valet den 8 februari uppstod ett politiskt dödläge i landet, och det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin har sedan dess försökt få stöd från både höger och vänster för att bilda en regering, utan att lyckas. Nu bildar högerliberala Fianna Fáil, konservativa Fine Gael och det gröna partiet en koalition, och ett avtal ska skrivas under senare under måndagen.

 

DEBATT

"Det blåser åter upp till strid i EU om skogsnäringen. Det svenska skogsbruket hotas som en följd av felslut från kontinentens politiker – men också från våra egna Miljöpartister och Vänsterpartister. Det är en obegriplig strävan", skriver Sara Skyttedal, Kjell-Arne Ottosson och Magnus Oscarsson (KD) på Expressen Debatt.

"Ett nytt block växer nu fram där M, KD och SD kommer allt närmare varandra. Kohandel om viktiga värden med högerpopulister kan aldrig vara en uppgift för ett liberalt parti", skriver fem liberala toppolitiker på SvD Debatt.

"Fem till sex veckors sicksackande mellan covidpositiva patienter resulterade i att det till slut blev min tur. Nu sitter jag här under min sjätte sjukvecka och känner mig mer arg och besviken för varje dag. Jag är riktigt less på mycket i den här coronapandemin. Framförallt är jag som covid-smittad sjuksköterska oerhört less på människors förminskande av sjukdomen", skriver sjuksköterskan Meryem Yebio på Aftonbladet Debatt.