Älvsbyn i chock efter Polarbrödsbranden: »Vi måste få hjälp för att klara detta«

Text:

Bild: TT

Det var natten till måndag som det anrika bageriet i Älvsbyn brann ner. Samma dag skulle Polarbröd inviga en ny produktionslinje som kostat 150 miljoner att bygga med pompa och ståt. Smörgåstårtan som skulle serveras på invigningen ställdes istället fram när koncernens vd Karin Bodin informerade personalstyrkan om branden.

På plats fanns också Tomas Egmark, kommunalråd (S), som berättar att han hade svårt att hålla tårarna borta under informationsmötet.

– Första dygnet var i chock. Polarbröd är tillsammans med Älvsbyhus grundpelarna i vårt näringsliv. För oss är det här ett lika hårt slag som att 30 000 personer skulle förlora jobbet i Stockholm. Så viktigt är bageriet, säger Tomas Egmark på telefon till Fokus.

Hur är stämningen bland Älvsbybor du har pratat med?

– Det är en minst sagt sammanbiten skara män och kvinnor. Jag upplever en sorgsen stämning, att något som många känt en enorm stolthet kring är borta.

Han har precis avslutat ett av många krismöten som snabbt satts in både på kommunal och regional nivå. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kommenterade händelsen under måndagen med att han följer utvecklingen noga och att han varit i kontakt med Polarbröds vd.

– Vi känner absolut stödet från resten av Norrbotten och Sverige. Men vi hoppas också att stödet visar sig i sin praktiska form för vi måste få hjälp för att klara det här, säger Tomas Egmark.

Hur skulle ett sådant stöd kunna se ut?

– Vi har redan fått besked från Arbetsförmedlingen om att de ska tillsätta mer resurser här. Men sedan är arbetstillfällen inte tvärenkelt att skapa. Det som ligger närmast är att man ska börja gruvbrytningen uppe i Laver igen. Det skulle skapa jobb.

Laver, som ligger i Älvsbyns kommun, hade mellan 1936 och 1947 en koppargruva. Parallellt med gruvan byggdes ett mönstersamhälle upp med bland annat skolor, biograf och simhall, men lägre kopparpriser gjorde att gruvan avvecklades och vattenfylldes.

Gruvan stod sedan orörd fram till Boliden genomförde provborrningar där 2013 och man har sedan dess försökt få tillstånd hos Länsstyrelsen för att börja bryta koppar på platsen igen och nu är frågan sedan dess uppe på regeringsnivå.

Trots den uppgivna stämningen i Älvsbyn är det ändå med en viss framtidstro som kommunalrådet Tomas Egmark siar om framtiden. Ett av Polarbröds Karin Bodins viktigaste budskap under mötet med personalen var att fabriken ska byggas upp igen.

– Det kommer ta flera år och det är lika bra att vi ställer in oss på att en tuff tid väntar. Men ändå vill man tro, hur jobbigt det känns just nu, att det kan komma något gott ur det här. Någonstans i framtiden blir det bra igen.

***

FAKTA: Polarbröd

Polarbröd är Sveriges tredje största brödproducent. Förra året omsatte koncernen 1,3 miljarder kronor och hade 331 anställda. Förutom Älvsbyn har man verksamheter i Bredbyn och Umeå.

Totalt bakar man varje år 41 000 ton bröd. Utöver brödverksamheten finns energibolaget Polarkraft AB som producerar vindel.