Aktuellt / Covid-19 / Ekonomi / Inrikes

Arbetstagare fortsätter att ställa om i hög takt under pandemi och arbetslöshet

Coronakrisen har ökat takten i omställningen i arbetslivet. Bland rekordmånga varslade och uppsagda som under våren har stöttats av trygghetsråden TRR och TSL har nio av tio fått nya jobb, startat eget eller gått vidare till längre studier.

När arbetslösheten närmar sig 10 procent kan man inte skönmåla läget på arbetsmarknaden. De med svag förankring har svårare än på länge att få fotfäste. Åtskilliga jobb som inte kräver högre utbildning har slagits ut. Men för de flesta etablerade har krisen hittills faktiskt varit ett mindre hack i kurvan.

Nio av tio varslade eller uppsagda som hamnar hos trygghetsråden – vilket de flesta fast anställda som tvingas till omställning gör – har en ny lösning inom några månader: nytt jobb, eget företag eller längre studier. Det brukar gälla under hög- och lågkonjunktur, och det gäller även denna gång.

– När pandemin bröt ut och hamnade i ett extremt läge tänkte vi att vi behövde släppa det här med nio av tio, men det har hållit i sig även fyra månader in i krisen, säger Erica Sundberg, som är operativ chef på Trygghetsrådet TRR dit 35 000 företag med 950 000 tjänstemän är anslutna och drivs gemensamt av Svenskt Näringsliv och facken inom PTK.

Kärnuppdraget är att stötta medarbetare till nya jobb.

Vänta inte, sätt igång!

Inflödet av nya ärenden var rekordhögt i mars och april, högre än under finanskrisen 2008, så även TRR har behövt ställa om på kort tid för att klara sitt uppdrag. Det har man lyckats med tack vare en digital omvandling och genom att fokusera på de värst drabbade regionerna, Stockholm och Västra Götaland, säger Erica Sundberg.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att uppmana till aktivitet: Vänta inte, sätt igång och förbered dig allt du kan! Ta itu med ansökningshandlingar, din Linkedinprofil och fortsätta att nätverka digitalt.Det finns jobb att söka och få, i synnerhet om man kan tänka sig att ta ett jobb istället för enbart de som man allra helst vill ha.

Trygghetsfonden TSL ägs gemensamt av LO och Svenskt Näringsliv och omfattar två miljoner medarbetare. Johan Grauers, som är kommunikationschef, gläds också över att man lyckats matcha nio av tio till nya jobb eller studier.

– Det tar ju ofta mellan tre och sex månader att hitta en ny lösning, Det betyder att en del som kommer ut i jobb idag blev uppsagda och kom in i TSL:s program innan pandemin. Men likväl – att de kommer ut och får ett jobb under en tuff period tycker jag är anmärkningsvärt och väldigt positivt. Det visar på styrkan i stödet och behovet av matchning.

Byter från privat till offentlig sektor

Ju mer aktiv man är från början, desto snabbare löser det sig är en gammal och beprövad sanning. Men ett nytt fenomen i den här krisen är att många tjänstemän byter sektor, berättar Erica Sundberg:

– Väldigt många går till offentlig sektor, alltså region, myndigheter och kommuner. Där rekryterar man tjänstemän ur alla kategorier.

Har aldrig varit så ovisst

Flera rekryteringsprocesser som avbröts i mars har kommit igång på sommaren. Äldre får jobb i lika hög utsträckning som yngre. Kan man då lita på att de positiva trenderna håller i sig i september?

– Nej, det har aldrig varit så ovisst som nu. Vi har förberett oss för ett worst case scenario, i händelse av det skulle smälla till och komma en andra våg, men just nu ser vi inga signaler på det, säger Erica Sundberg.

Johan Grauers menar att det kan bli en påfrestning på verksamheten när många kommer ut i arbetslöshet.

– Vi lever i en osäker värld och får följa utvecklingen månad för månad. Men vi kämpar på för att hålla siffrorna uppe.

 

FAKTA OM TRYGGHETSRÅD OCH OMSTÄLLNINGSAVTAL

Omställningsavtal är en form av kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare. Anställda som blir uppsagda får stöd när de ska finna en ny anställning eller annan sysselsättning. De kompletterar social- och arbetslöshetsförsäkringarna och den offentliga arbetsmarknadspolitiken. TRR och TSL som omnämns i artikeln är de i särklass två största aktörerna på privat sektor, där pandemin slagit hårdast mot sysselsättningen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera