Regn och svalka – en helt normal juli i Sverige under en global uppvärmning

Text: Lennart Frykskog

Tvärr ganska normalt, även om temperaturerna just nu ligger lite under snittet för juli månad, svarar Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

– Det är snarare junivädret med 30 grader som är det ovanliga. Det vi ser nu är, tyvärr, ganska normalt sommarväder med skurar och växlande väderlek.

Varmare i morgon

Något stabilt högtryck är inte i sikte de närmaste tio dagarna. En smal högtrycksrygg passerar dock över södra Sverige i morgon.

– Det ser ganska dystert ut för alla som vill ha värme, det gäller att passa på när det kommer en och annan fin eftermidag eller förmiddag.

Även i fjol inleddes juli svalt och regnigt, innan det vände och blev soligt.

– Det finns fortfarande chans till ett omslag så att senare delen av juli eller augusti kan bli riktigt varm och skön.

Till stor del styrs vädret av jetströmmarna på högre höjd över norra halvklotet, vilka avgör om varma eller kalla luftmassor ska ha övertaget. En fastlåst jetström söder om Sverige förklarar att högsommarvärmen bröts av och ersattes av kyla i förra veckan.

Klimat och väder

Sommaren 2018 var rekordvarm och bidrog starkt till att parkera klimatfrågan högt på agendan. Kontrasten till idag kunde knappast vara större. Kopplingen väder och klimat är inte helt enkel att iaktta i stunden.

– Det är det här som gör vädret så spännande, men samtidigt gör att man måste hålla tungan rätt i munnen. Vi har en global trend där värmeböljor kommer allt oftare och medeltemperaturen stiger. Men också i den trenden kommer du alltid att ha kalla och varma år med köldrekord och värmerekord.

Juli månad inleddes med det lägsta lufttrycket i juli på 60 år. Och i natt slogs köldrekordet i Karlstad sedan mätningarna inleddes 1858: plus två grader. Vintertemperatur alltså. Fast då ska också sägas att mätstationen har flyttats över åren och att flygplatsen är känd för att vara lite svalare än innerstan.