Inrikes

Svepet: Djupa sprickor i EU, immunitet ökar i Stockholm och smittan ökar i USA

Avgrundsdjupa klyftor inför EU-förhandlingar i Bryssel, ökad immunitet i Stockholm och nytt Covid-19-rekord slogs i USA igen. Tolfte skolbranden sedan i mars i Lund.

Svåra förhandlingar i Bryssel

I dag träffas EU:s ledare i Bryssel för att förhandla om unionens budget och mångmiljardstöd efter coronakrisen. Sveriges mål är att försöka hålla nere medlemsavgiften, rapporterar Ekots korrespondent. Sverige har kritiska synpunkter på många delar, men prio ett är att hålla nere den svenska inbetalningen till EU:s kassa. SVT:s korespondent i Bryssel skriver att sprickan mellan öst och väst, syd och nord, är avgrundsdjup.

Ökad immunitet i Stockholm

Immuniteten mot covid-19 kan vara så hög som 40 procent i Stockholm. "Mycket talar för det", säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till Dagens Nyheter. Petter Brodin, immunolog vid Karolinska institutet, är optimistisk om läget i Sverige, men huruvida Stockholm nått en flockimmunitet går inte att svara på i dagsläget, enligt honom

Ännu fler Covid-19 fall i USA

USA rapporterar 75 600 nya coronafall det senaste dygnet, rapporterar New York Times, ett nytt dagsrekord för elfte gången på en månad.  Smittspridningen ökar även i Indien, det just nu tredje mest drabbade landet i världen.

Tolfte skolbranden i Lund sedan i mars

Det brinner i Palettskolan i Lund. Det är den tolfte branden på skolor i Lund sedan i mars. Larmet om skolbranden kom in till polisen strax efter klockan fyra på fredagsmorgonen. När räddningstjänsten kom till platsen slog lågor ut genom fönster och tak, skriver TT.

DEBATT

"Sålunda skulle ansvaret för skulderna bli europeiskt, men Rom få göra vad man vill med pengarna. De sparsamma fyra är, med all rätt, inte roade." Dagens Nyheter är kritisk till EU-förslaget som ligger till grund för förhandlingarna, men anser samtidigt att "det gäller att begränsa skadan."

"Sverige bör idka byteshandel vid EU-toppmötet. Löfven måste kräva rättsäkerhet och neddragna regionstöd." Expressen ger råd inför toppmötet i Bryssel.

"Även om det är sant att det finns en vetenskaplig konsensus om att det sker en global uppvärmning skapad av människan, är forskarna inte lika eniga om hur den bör hanteras." Jesper Sandström på Svenska Dagbladet ser komplikationer i spåren av Greta Thunbergs budskap.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera