Inrikes

Svepet: Nya turer om EU:s coronastöd och Frankrike skärper lag om munskydd

Sverige kan acceptera coronabidrag i EU, ny förklaring till äldres dödlighet i covid-19 och skärpt lag om munskydd i Frankrike.

Nytt bud om coronstöd i dag

Ett nytt bud om EU:s coronastöd kommer i eftermiddag, på dag fyra på toppmötet i Bryssel. Coronastödet är stötestenen. Enligt Ekot är de fyra sparsamma  – Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna – beredda att acceptera en bidragsdel på 375 miljarder euro (och 375 miljarder som lån). Frankrike nedre smärtgräns sägs vara 400 miljarder (och 350 miljarder i lån). Det ursprungliga förslaget var bidrag på 500 miljarder. De fyra sparsamma ville från i början att allt skulle vara lån. Statsekreteraren Paula Carvalho Olovsson säger att den svenska omsvängningen beror på att man fått gehör för rabatt på EU-avgiften, klimatsatsningar och krav på mottagarna (läs Polen och Ungern) att leva upp till rättsstatens principer.

Inflammation gör äldre sårbara för covid-19

Låggradiga inflammationer som ökar med åldern kan förklara varför dödligheten i covid-19 är så mycket högre bland äldre. Enligt en ny forskningsgenomgång i tidskriften Science, refererad i SvD, förändras , kroppens vävnader och immunförsvar även hos i övrigt fullt friska äldre personer på ett sätt som är viktigt att förstå för att kunna ge rätt behandling vid covid-19.

Frankrike skärper lagen om munskydd

Från och med nu är det obligatoriskt att bära munskydd i miljöer som butiker, mataffärer, banker och andra allmänna verksamheter inomhus i Frankrike. Den som bryter mot reglerna riskerar böter på upp till 135 euro, motsvarande runt 1 400 kronor. Kravet på munskydd, med motsvarande bötessumma, finns sedan tidigare inom bland annat kollektivtrafiken, skriver TT. En majoritet av världens länder har nu infört krav eller uppmaningar om att använda munskydd för att stoppa coronaviruset.

DEBATT

"Utmaningen det kommande årtiondet är att både försvara globaliseringen och att göra den rättvisare och mer motståndskraftig." Martin Liby Troein i Dagens Nyheter

"Visst måste tillväxten hanteras på sådant sätt att den inte sker på bekostnad av mänskligt välbefinnande, men den är och förblir det enda långsiktiga botemedlet mot fattigdom." Jesper Sandström i Svenska Dagbladet.

"Fast egentligen är det inte den frivilliga askesen som stör mig mest. Det är den oupphörliga lovsången till svensk sommar och allemansrätten – den mest rumsrena patriotism som existerar – som fyller mig med obehag." Johanna Frändén i Aftonbladet ogillar camping.

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera