Svepet: Sabuni villkorar arbetsrätt, tröga Covid-19-tester och smittrekord i USA

Text: Redaktionen

Bild: TT

Nyamko Sabuni skärper tonen om arbetsrätten

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hoppas att arbetsmarknadens parter blir överens om en ny arbetsrätt. Men om de misslyckas måste regeringen lägga ett lagförslag. “Om regeringen inte vill göra detta utan vill lyssna på facket, som vill skydda bara de som redan finns i arbetslivet, då är jag redo att lämna detta samarbete”, sade hon i morgonens partledarutfrågning i P1.

Svenska resenärer till Grekland bromsas

Den 1 juli hävdes UD:s avrådan för icke nödvändiga resor till ett antal länder. Men det första svenska charterplanet, Tui:s plan till grekiska ön Rhodos, saknar tillstånd och bolaget kämpar nu för att resenärerna ska få åka, rapporterar SVT. Grekiska myndigheter vill inte ta emot svenska turister före 15 juli,

Stor smittspridning i USA och Brasilien

USA har slagit nytt dygnsrekord för antalet nya fall av Covid-19: över 50 000. I flera delstater avbryts nu öppnandet av samhällen för att få bukt med det höga antalet, rapporterar Svenska Dagbladet. Även i Brasilien ökar antalet fall snabbt, över 46 000 senaste dygnet.

Regionerna klarar inte smittspårning

Bara i tre regioner – Stockholm, Uppsala och Örebro – kan den breda allmänheten göra antikroppstester. I övriga landet kan enbart vissa patientgrupper och vårdpersonal testa sig för antikroppar, visar en genomgång som Ekot har gjort. Från och med den 1 juli betyder ett positivt svar på ett antikroppstest klartecken för den som vill träffa personer i en riskgrupp.

DEBATT

“Det hade sannerligen behövts en storslagen och förbrödrande folkfest igen ute på bron i dessa dagar.” DN:s Sofia Nerbrand hyllar Öresundsbron och beklagar gränskontrollerna.

“Den rödgröna regeringens främsta motdrag måste vara att stänga igen för den uppluckring och amerikanisering som Centern vill genomföra.” Arbetets Martin Klepke förspråkar en hård linje i den dragkamp om arbetsrätten som väntar.