Veckans bråk: Brott och straff blev hett stoff när Lundaforskare tände brasan

Text: Lennart Frykskog

Bild: TT

“Årets mest verklighetsfrånvända debattinlägg”, skrev Morgan Johansson i ett tweet som i missilfart nådde landets medier och snabbt detonerade i tryck. Morgan vet hur man skapar rubriker och börjar bli ständig gäst i Veckans bråk.

Yttrandefriheten ger oss en vidsträckt rätt att förespråka nästan allt – men absolut inte våld. Rättssociologerna Amin Parsa och Ida Nafstad ligger med marginal på rätt sida om den gränsen och förespråkar den goda viljan som främsta metod.

Bara minimala problem behöver lösas av en våldsmakt och största delen av polisen kan därför skalas bort, skrev de i Sydsvenskan. I en polisstat hade de sannolikt hamnat bakom galler. Säkerhetslagar kan ju utformas och tolkas hur som helst.

Polischefen Erik Nord utdelade ändå någon form av symboliskt straff när han skrev att det handlade om "aktivism hjälpligt maskerad till vetenskap”.

På Twitter är argument i minoritet, känslor och tillmälen i majoritet. Där ville åtminstone en “debattör” slå forskarna på käften. Bara det en antydan om att åtminstone en minimal våldsmakt kanske behövs.

Frasradikalism och skrivbordslogik

Desto mer civiliserad är Mattias Svensson i Dagens Nyheter. Våra universitet är till för att “folk ska kunna tänka också avigt och snett och på tvärs”, skrev han. Många blev upprörda över forskarnas inlägg, men inte Svensson. “Själv tycker jag det är bra att allmänheten får kännedom om tankegångarna i akademins institutionskorridorer.”

Det sista var kanske inte så snällt, men knappast straffbart, och han fullföljer med skenbart beröm. Ett pedagogiskt exempel på hur “frasradikalism och skrivbordslogik kan stå i vägen för eventuella poänger.”

Ardvan Khooshnood, docent i akutsjukvård och kriminolog, invände mot att forskarna ställt polisinsatser i utsatta områden mot frånvaro av de samma i välbärgade område. "Den ekonomiska brottsligheten må vara högre i områden som Limhamn och Västra hamnen, men det är brott där polisen oftast inte behöver sätta in massiva razzior."

Stärk mekanismerna för omsorg

Forskarna själva lämnar inte walk over efter alla motinlägg. De steppade upp från Sydsvenskan till Aftonbladet Kultur i onsdags och förklarade sin ståndpunkt mer utförligt. De vill inte avskaffa polisen utan omfördela resurser och de anknyter till en en mer human tradition med välfärdssatsningar i utsatta områden. “Vårt samhälle har förutsättningar att bli mer harmoniskt, jämlikt och säkrare om vi stärker mekanismerna för omsorg på bekostnad av mekanismer för övervakning, kontroll och repression."