Aktuellt / Inrikes

Fullt utvecklad brand i Polarbröds fabrik – allmänheten varnas för giftig rök

Polarbröds fabrik i Älvsbyn i lågor, Trumps förre kampanjchef slutar och beredskapslager ska säkra läkemedlen i Sverige. Läs mer i svepet!

INRIKES

Polarbröd i lågor

Polarbröds fabrik i Älvsbyn brinner. Larmet om branden inkom till polisen vid 22.30-tiden under söndagskvällen. Enligt räddningstjänsten började ett transportband brinna efter att en brödklump i en ugn först tagit eld och sedan transporterats upp på transportbandet. Branden spred sig fort och räddningstjänsten räknar med att hela den 150 meter långa fabriken kommer att brinna ner.

Vid 3-snåret i natt gick ett VMA-larm ut där myndigheterna uppmanade boende i närheten att hålla dörrar och fönster stängda. Anledningen till larmet är att stora mängder ammoniak förvarats på fabriken, vilket ger en giftig rök som är farlig att andas in.   Även skolor och förskolor i Älvsbyn kommer att hålla stängt under måndagen, skriver SVT Norrbotten.

Ingen person verkar ha kommit till skada i branden.

Våldsdömda föräldrar tilldelas vårdnaden utan riskbedömningar

Trots att föräldrar dömts för våld inom familjen mot antingen sina barn eller sin partner har domstolar låtit bli att göra en riskbedömning när vårdnad eller umgängesrätt tilldelats till den våldsamma föräldern vid tre av fyra vårdnadstvister förra året, visar en granskning som Ekot har gjort. Detta trots att det i 133 av 144 fall finns uppgifter som kan visa på risker för barnet.

— Det är ju jätteallvarligt. Barns rättigheter kränks. Barn har ingen rättssäkerhet, säger rättssociolog Annika Rejmer, som forskar om vårdnadstvister, till Ekot.

Beredskapslager ska säkra läkemedlen

2018 tillsattes en beredskapsutredning som skulle stärka hälso- och sjukvårdens krisberedskap. Nu utökas direktiven till utredningen som dessutom ska ta fram förslag för att säkra materiel och läkemedel till sjukvården i händelse av en pandemi.

— Till en början handlade uppdraget om hälso- och sjukvårdens beredskap i kris. Nu har vi fått smärtsamt fått erfara vad som kan hända under en pandemi, med värdekedjor som inte fungerar och där vi inte har ett tydligt utpekat ansvar när det gäller apotekssidan till exempel, säger Lena Hallengren till TT.

I och med det utökade uppdraget tidigareläggs också utredningen. Delarna som rör beredskapslagret ska presenteras den 1 april 2021.

UTRIKES

Trumps rådgivare Kellyanne Conway slutar 

Kellyanne Conway var kampanjchef för Donald Trump i valet 2016 och har sedan dess arbetat som senior rådgivare åt presidenten. I sin roll har hon varit en av vita husets mest högljudda försvarare av presidenten och vita husets politik, men nu meddelar hon att hon slutar. Av hänsyn till sin familj vill hon inte längre vara kvar, rapporterar Washington Post. Kellyanne Conways man har varit en högljudd kritiker av presidenten och engagerad i en grupp för republikaner som är emot Donald Trump, men även han meddelar att han lämnar den Trumpkritiska gruppen för att fokusera mer på familjen.

Kuppmakare i Mali vill ha militärregering

I förra veckan greps Malis sittande president Ibrahim Boubacar Keïta av militärer i vad som såg ut att vara en militärkupp. Regeringen störtades och flera nyckelpersoner inom politiken i Mali greps. Nu meddelar militärgruppen att presidenten Boubacar Keita släpps och att man ämnar sitta kvar vid makten i tre år för att efter det hålla nya val, skriver TT.

Keita har suttit vid makten sedan 2013 och valdes för en ny mandatperiod 2018. Landet har på senare år präglats av stor korruption och ett förslämrat säkerhetsläge, vilket presidenten kritiserats för.

Christchurchterrorist möter offer

Domstolsförhanldingen mot den 29-åringe Brenton Tarrant som i mars förra året stormade en moské i Nya Zeeländska Chrristchurch och sköt ihjäl 51 personer har inletts. 29-åringen har redan bedömts som skyldig av rätten, men vid de nya förhandlingarna ska straffet mot terroristen utdömas.

- Jag ser bilderna och hör det konstant, "rata-rata-rata", ljudet av skotten, i mitt huvud, säger Abdiaziz Ali Jama, en 44-årig flykting från Somalia som blev vittne till hur hennes svåger Muse Awale sköts till döds i terrordådet i Christchurch i mars förra året till AFP.

Bedömare tror att 29-åringen kommer att dömas till livstids fängelse utan möjlighet till frisläppande, ett straff som aldrig tidigare använts i landet. Det skriver TT.

DEBATT

”Misslyckad planering när skolorna öppnas igen”

Öppnandet av gymnasieskolorna har inte genomförts på ett kontrollerat och säkert sätt, menar statsvetaren Per Adman som kritiserar beslutet. Ansvaret faller tungt på enskilda rektorer och lärare som inte har fått tillräcklig tid för att förbereda sig, menar han i en debattartikel på SvD Debatt.

”Med tanke på vilka risker som tas måste öppnandet ses som ett misslyckande. Inte minst då detta sker samtidigt som unga enligt Folkhälsomyndigheten troligen driver pågående smittspridning och dessutom sägs vara lika smittsamma som vuxna, enligt ny forskning”, skriver Adman och fortsätter:

”Det är trängsel i klassrum, korridorer och matsalar; oklarheter kring och brist på åtgärder för elever och föräldrar i riskgrupp; sista-minuten-lösningar eller inga lösningar alls för lärare i riskgrupp; enskilda rektorer och lärare som ges ett övermäktigt ansvar och avkrävs alltför snabba beslut", skriver statsvetaren Per Adman.

Tomas Tobé: Begrav den svenska självgodheten

Migrationen, pandemin och gängvåldet är alla områden där Sverige antingen gått sin egen väg eller misslyckats, enligt politiker som Moderaternas europaparlamentariker Tomas Tobé mött ute i Europa. Därför måste Sverige begrava den svenska självgodheten, menar han.

”Sverige är ett fantastiskt land, men vi är inte exceptionella. Vi är inte överlägsna våra grannar. Vi har värre segregationsproblem, grövre brottslighet och långt högre dödstal till följd av pandemin än övriga nordiska länder. Nu är hög tid att regeringen tar intryck av dessa siffror och visar ödmjukhet. Det finns ingen motsättning mellan kärleken till sitt eget land och sund självrannsakan. Tvärtom är det senare en följd av det förstnämnda. För vår eget bästa är det dags att vi begraver den svenska självgodheten”, skriver han på Aftonbladet Debatt.

Gunnar Hökmark: Identitetspolitiken är den nya rasismen

Identitetspolitiken är farlig eftersom den ställer grupper mot varandra och innebär kollektiv skuldbeläggning av vita. Det skriver Gunnar Hökmark, tidigare europaparlamentariker för Moderaterna och nu vd för tankesmedjan Fri värld.

”Tanken på kollektiv skuld och arvsynd är förskräckliga fenomen som genom historien har plågat mänskligheten.  Det är föreställningen om den kollektiva skulden och definieringen av judar som bärare av en sådan identitet– från Jesus korsfästning, smittsamma sjukdomar, förräderi till ekonomiska kriser - som i alla tider präglat antisemitism och på motsvarande sätt all rasism. Det är därför skrämmande att definieringen av människor med identitet och skuld utifrån ras, etnicitet eller kön allt mer präglar amerikansk och svensk samhällsdebatt”, skriver Hökmark på Expressen debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera