Aktuellt / Inrikes / Utrikes

L:s förslag: 500 kronor extra i plånboken för låginkomsttagare

L vill sänka skatten, man gripen efter brand vid universitetet och Belgigen inför krav på munskydd. Läs mer i svepet!

L: Sänk skatten för låginkomsttagare

Liberalerna vill att de med inkomster kring 20 000 kronor ska få sänkt skatt. Genom att sänka skatten skulle låginkomstagare få 500 kronor extra i plånboken varje månad.

- Det innebär 500 kronor extra i plånboken för lokalvårdare, undersköterska, butiksbiträden. Alla dem som utför ett viktigt arbete. Det måste löna sig att arbeta och det måste löna sig att gå från bidrag till arbete, säger partiledaren Nyamko Sabuni till TV4 Nyheterna.

Förslaget skulle innebära skattesänkningar på 10 miljarder kronor.

Brand på universitet – man gripen

Vid 4-tiden natten till onsdag kom ett larm in till polisen om en brand på Sveriges lantbruksuniversitet i skånska Alnarp. En timme senare greps en man i 30-årsåldern, nu skäligen misstänkt för mordbrand.

- När branden uppstod satte vi in resurser för personkontroller i området, och i det arbetet fann vi den här mannen intressant. Men jag kan inte gå in på varför, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Polisregion Syd till TT.

En äldre förrådsbyggnad i trä ska ha brunnit ner i samband med branden.

SL: Risk för trängsel nästa vecka

Semestern är definitivt slut för de flesta. Det gör att man misstänker att det kan bli en ökad trängsel i kollektivtrafiken nästa vecka.

- Det vi förväntar oss och det vi tror kommer att hända — i och med signalerna från Folkhälsomyndigheten om att smittspridningen har planat ut, att färre är inlagda på sjukhus och att dödstalen sjunkit — är ju att folk börjar slappna av lite grann. Det tror vi kommer att öka trycket på kollektivtrafiken, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Jämfört med tidigare år har beläggningen den här perioden varit 40 procent lägre.

UTRIKES

Obligatoriskt med munskydd i Belgien

Belgiska myndigheter har bestämt att det från och med i dag onsdag är krav på att bära munskydd på offentliga platser i Bryssel.

Detta sedan 19 kommuner konstaterat en ökad smittspridning. Kravet gäller alla personer över 12 år.

Hälsominister skeptiskt till ryskt coronavaccin 

Ryssland blev först med att godkänna ett nytt vaccin mot coronaviruset. Det meddelande landets president Vladimir Putin under tisdagen och pekade på att man är i slutskedet på att undersöka vaccinets effektivitet.

Men Tysklands hälsominister Jens Spahn är skeptisk till att vaccinet testats tillräckligt.

Tysklands hälsominister Jens Spahn anser att Rysslands nya vaccin mot coronaviruset inte har testats tillräckligt.

- Det handlar inte om att bli först, det handlar om att ha ett effektivt, testat och därför säkert vaccin.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera