Inrikes / Utrikes

Svepet: Rysk oppositionsledare misstänkt förgiftad – flygplan fick nödlanda

Navalnyj misstänkt förgiftad, explosion i Göteborg och man skjuten i Spånga. Läs mer i dagens svep.

INRIKES

Misstänkt mord i Stockholmsområdet

En man i Spånga, nordvästra Stockholm, hittades död under torsdagsmorgonen. Skadorna på mannen gör att polisen inlett en förundersökning om mord.

- Med anledning av de skador han har, så misstänker vi att han utsatts för ett grovt brott. Men det är för tidigt att säga vilken typ av skador det är, säger Per Fahlström vid polisen region Stockholm till TT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har mannen blivit skjuten. Polisen vill inte bekräfta uppgifterna.

Explosion i Göteborg

Det var strax efter midnatt som polisen larmades till Majorna i Göteborg efter en stor explosion i en port i ett hus på en innergård. Enligt polisen finns ingen känd hotbild mot någon boende i huset.

- Man håller fortfarande på att titta på vad det kan vara för tänkbart motiv. Det finns i nuläget ingen känd motivbild till varför platsen var vald, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisregion Väst på torsdagsmorgonen till TT.

Mördare på flykt från ungdomshem

Två personer fritogs från ett ungdomshem i Lund under onsdagskvällen. Flera personer ska ha varit inblandade i fritagningen och enligt Aftonbladet är de två fritagna personerna dömda för mord respektive mordförsök. Enligt Statens institutionsstyrelse (SIS) kunde fritagningen genomföras eftersom ungdomshemmet saknar ordentliga staket. Strax efter fritagningen skedde en olycka på E22 som polisen kopplar till fritagningen.

– Vi vet vilka de är, var de är hemmahörande, var de brukar vistas och vilka kontakter de har. Vi känner till deras flickvänner, anhöriga och så vidare. Så under dagen kommer vi att fortsätta att leta efter de två personerna utifrån de uppgifter vi har, säger Calle Persson på polisen region Syd till TT.

UTRIKES

Rysk oppositionspolitiker misstänkt förgiftad

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vårdas på en intensivvårdsavdelning i Ryssland efter att ha börjat uppvisa symptom på akut förgiftning under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva, enligt Navalnyjs talesperson Kira Yarmysj. Planet nödlandade i Omsk och Navalnyj har sedan dess legat i respirator. Sjukhusets chefläkare har bekräftat att läget för oppositionspolitikern är allvarligt och att han vårdas på sjukhuset, rapporterar Ekot.

Harris formellt nominerad

Demokraternas Kamala Harris har under natten officiellt nominerats till demokraternas vicepresidentkandidat vid demokraternas konvent. I sitt tal uppmanade Harris väljarna att ”kämpa med övertygelse” i höstens valrörelse. Även tidigare presidenten Barack Obama talade på konventet via länk och gick till hård attack mot den sittande presidenten Donald Trump. Trump har bara fört en politik som gynnar Trump och Trumps vänner, menade ex-presidenten Obama som sa att valet är det viktigaste för landet i modern tid.

Kina försvarar bilder på festande ungdomar i Wuhan

I förra veckan spreds bilder från en vattenpark i Wuhan där tusentals ungdomar festade utan att hålla något särskilt socialt avstånd. Nu försvarar kinesiska myndigheter festen, rapporterar TT. Detta är bara ett tecken på att livet går tillbaka till det normala och att Wuhans kamp mot viruset varit framgångsrik, enligt tidningarna China Daily och Global Times. Inga smittade rapporterades in under torsdagen i Kina.

DEBATT

”EU har förlorat kampen för demokrati på Kuba”

Kuba bryter regelbundet mot mänskliga rättigheter och demokratipunkter i avtalet mellan landet och EU från 2016. Nu måste Sverige kräva att avtalet sägs upp om inte kriterierna i avtalet följs. Det skriver Erik Jennische på Civil Rights defenders och Lisa Pelling på tankesmedjan Arena idé.

”Sedan det nya avtalet avtalet mellan EU och Kuba började förhandlas är det Kuba som styrt och EU som följt efter, skriver Pelling och Jennische på DN Debatt. 

”Höj inte hyran - bygg mer”

Marknadshyror är fel väg att gå. I stället för högre hyror borde en högre byggtakt av hyresrätter förordas, menar Carl Cangas, kommunalråd i opposition (S) på Värmdö i en artikel på SvD Debatt. Oppositionskommunalrådet föreslår bland annat regionalisering av allmännyttan, ökad statlig medfinansiering av byggen och ”ett SBAB för byggbranschen” som bidrar till att pressa kostnaderna.

”Sverige och Stockholmsregionen behöver öka byggtakten, inte höja hyran för vanligt folk. Därför är det nödvändigt att Stefan Löfven i denna ekonomiska kris omförhandlar denna del i januariavtalet.”

”Höj promillegränsen för sjöfylleri”

Moderata ungdomsförbundets avgående ordförande Benjamin Dousa tycker att promillegränsen för sjöfylleri måste höjas. Den nuvarande gränsen på 0,2 promille är ett tecken på att ”lagstiftningen kapats av nykterhetslobbyn” och gränsen borde höjas till 0,5, samma gräns som i övriga nordiska länder.

”Dagens låga promillegräns är inte befogad utan är ren och skär nykterhetspopulism. Precis som för så många andra förbud och regleringar handlar det inte om skademinimering utan om att tvinga på ens egen uppfattning och moral på andra. Många upplever ett egenvärde i att kunna dricka någon öl på båten en varm sommardag eller att kunna ta ett glas vin under middagen på en ö i skärgården”, skriver Benjamin Dousa på Aftonbladet Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera