Aktuellt / Inrikes / Utrikes

470 valar strandade eller döda vid Australiens sydkust

Ytterligare uppgifter om bankens SEB:s medverkan till penningtvätt. Skärpta coronarestriktioner aktuella i både Storbritannien och Stockholm, och vänstersajt gör tummen upp för SD-förslag. Läs mer i Svepet!

SEB-kunder använder banken till penningtvätt

SEB-kunder misstänks ha använt banken för att tvätta stora belopp. 8,2 miljarder kronor ska ha slussats via SEB åren 2007–2016, rapporterar Uppdrag Granskning som bygger på läckta uppgifterna från amerikanska finansmyndigheten Fincen.

Det ska handla om 57 SEB-kunder, främst i de baltiska staterna, vars finansiella beteende liknar de klassiska vad gäller penningtvätt, enligt UG/SVT. Flera av kunderna ska ha koppling till ryska korrupta politiker och maffia.

– SEB har varit sena med att inse att förväntningarna på banker förändrats. Om man inte rannsakar sin verksamhet får det konsekvenser, säger Graham Barrow, expert på penningtvätt, till SVT.

Familjekarantän kan bli aktuellt

Personer som bor i samma hushåll där någon är sjuk i covid-19 kan komma att vara tvungen att isolera sig i hemmet. Det är en av åtgärderna som kan komma att införas för att begränsa smittspridningen i Stockholm, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, i Aktuellt i SVT.

Orsaken är att smittspridningen återigen ökar i Stockholm, om än från låga nivåer.

När de nya åtgärderna skulle kunna införas kan Eriksson inte svara på.

– Det beror på hur smittspridningen utvecklar sig. Men bestämmer vi oss för det, då kan det gå ganska fort, sa han.

Eriksson påpekade också att det är viktigt att alla fortsätter att följa de riktlinjer som redan finns, som att sköta handhygienen och hålla avstånd.

Östgötar övertestar sig

I Östergötland finns det, de som testat sig tio gånger för covid-19, något som smittskyddsläkare Britt Åkerlind starkt avråder från, rapporterar Corren.

Framför allt finns personer som testat positivt och sedan testar sig igen.

– Om du får covid-19 kommer du att vara positiv i flera veckor och den som testar sig flera gånger tar pengar från något annat i vården, säger hon och konstaterar att provtagningen tar stora resurser från vården trots att man endast får runt tio positiva tester per dag.

Korruptionsanklagad chef jobbar kvar

Två chefer i Åre kommun har polisanmälts för korruption – trots det jobbar en av dem kvar med fullt förtroende, rapporterar Dagens Samhälle. Bakgrunden är att en avdelningschef godkänt att en enhetschef köpt konsulttjänster av en familjemedlem utan att detta upphandlats.

Enhetschefen sa upp sig efter polisanmälan medan avdelningschefen är tillbaka i tjänst.

– Det uppsåt som har funnits från avdelningschefen har hela tiden varit att göra det bästa för verksamheten, säger Martin Söderström, tillförordnad chef för kommunledningskontoret.

UTRIKES

Trump nominerar HD-kandidat på lördag

USA:s president Donald Trump säger att han kommer presentera sin kandidat till att fylla den tomma stolen i Högsta domstolen på lördag klockan 17, lokal tid, rapporterar AFP.

– Vi kommer att välja en fantastisk kvinna. Vi har bra stöd från det republikanska partiet, sa Trump under ett valmöte i Pennsylvania i natt.

Han har tidigare nämnt republikanerna Amy Coney Barrett och Barbara Lagoa som två namn han kan tänka sig.

Boris Johnson hotar med nedstängning

Britterna måste följa de nya restriktionerna annars hotar en andra nedstängning förklarade Boris Johnson under gårdagen. Han förklarade att en andra nedstängning inte kan uteslutas:

– Om människor inte följer de regler vi sätter upp måste vi förbehålla oss rätten att gå vidare, sa han.

De nya restriktionerna innebär bland annat att pubar och restauranger stängs vid 22.00 och striktare regler för när ansiktsmask ska bäras.

Nära 500 valar strandade eller döda i Tasmanien

Räddningsarbetare som kämpar för att hjälpa de 270 grindvalar som strandat vid Tasmanien, söder om Australien, har nu upptäckt ytterligare 200 valar som alla tycks vara döda. Det är troligen rekord för Australien och en av de värsta strandningarna av valar som skett i världen, skriver The Guardian.

Hittills har man lyckats rädda 25 av valarna. Ett annat alternativ är att avliva dem men än så länge fortsätter räddningsarbetarna att kämpa för de valar som är vid liv.

Marinbiologen Kris Carlyon säger till tidningen att inget tyder på att händelsen är orsakad av människor utan att det helt enkelt händer av naturliga orsaker då och då.

DEBATT 

”Kortutbildade poliser bättre än privata vaktbolag”

I vänsterinriktade Dagens Arena får SD oväntat stöd för sitt förslag om att kortutbilda poliser. Sverige har ”sedan länge lämnat över allt mer av polisens uppgifter på privata företag och väktare med avsevärt kortare utbildning”. Dagens Arenas Johan Enfeldt skriver: ”Alternativen måste ställas mot varandra: En statlig polis där en del av kåren har kortare utbildning, eller en fortsatt expansion för de privata vaktbolagen?”

”Ansvaret kommer falla tungt på ett polisskrå som genom motstånd mot en ny sorts enklare poliser i praktiken driver på privatiseringen av våldsmonopolet. Detsamma gäller politiker och ledarskribenter som säger nej utan att reflektera över att den faktiska situationen på gator och torg är att polisens uppgifter allt oftare utförs av vaktbolag. Risken är att ett nej till enklare poliser blir ett ja till en större privat ordningsmakt. Polisarbete och bevakning av offentliga miljöer är statens uppgift. Det är dags för en utredning om en ny sorts statligt finansierad polis som kan upprätthålla ordning och trygghet på gator och torg”, skriver Johan Enfeldt.

Åsa Lindhagen (MP): ”Jag kandiderar till att bli språkrör”

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen bekräftar nu att hon kandiderar till posten som nytt språkrör för MP, skriver hon på DN Debatt. Hennes mål skulle i så fall bli att ena miljöpartister och rakryggat säga att miljökrisen är akut.

”Det är dags att vi lämnar ängsligheten bakom oss”, skriver hon. Lindhagen vill att MP ska vara en röst för ”demokrati, feminism och internationellt fredsarbete”.

”Höjda alkoholskatter leder till minskade skatteintäkter”

”Den svenska alkoholpolitiken med höga skatter fungerar förvisso bra i coronatider med fina skatteintäkter. Men när gränserna till andra länder öppnas igen upphör den effekten. När regeringen dessutom vill höja alkoholskatten igen är det helt fel väg att gå och på sikt urholka det svenska monopolet”, skriver Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges bryggerier.

”Under coronaperioden januari till augusti i år har Systembolaget sålt 26,5 miljoner fler liter öl och cider än motsvarande period 2019. Det har inneburit 300 miljoner kronor mer i skatteintäkter för öl under årets åtta första månader.

Med ännu större prisskillnader mellan inköpta öl i Sverige och övriga länder är risken stor att Systembolagets försäljning till slut minskar och då hjälper det inte med högre skatt för att stärka statskassan. Risken är att Magdalena Anderssons jakt på skattekronor till slut blir det som fäller det svenska monopol som har en hög kundnöjdhet och som hennes parti stått bakom i vått och torrt i över 50 år”, skriver Anna-Karin Fondberg.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera