Inrikes

Åttaåringar rekryteras till kriminella gäng: »Föräldrar utsätts för hot«

Skolsegregationen ökar, var fjärde elev går i en segregerad skola. Åttaåriga barn rekryteras som medhjälpare till gängkriminalitet, menar Göteborgs stads expert. Och Chelseas ägare är storfinansiär av bosättningar på Västbanken i Svepet.

Segregationen ökar i svenska skolan

Ungefär var fjärde elev i Sverige går på en segregerad skola – för tio år sedan var det var femte elev. Det visar en granskning från Sveriges Radio.

I granskningen räknas de skolor som sticker ut med mer än 20 procentenheter som segregerade, antingen det gäller andel elever med utländsk bakgrund, eller hur stor andel av eleverna som har en förälder som läst vidare efter gymnasiet.

– Det är så det ser ut, sorteringen av elever ökar, allt fler elever går på skolor med elever som liknar dem själva, säger Björn Åstrand, statlig utredare för utredning om minskad skolsegregation.

Åttaåringar rekryteras till kriminella gäng

Barn så unga som åtta år lockas in i de kriminella gängen. Det säger Maria Wallin, som är utvecklingsledare i brottsförebyggande frågor i Göteborgs stad och som jobbar med gängproblematik, till Dagens Nyheter.

Hon säger att det kan börja med att barnen utför mindre tjänster för gängen. När de sedan börjar komma upp i tonåren kan det övergå till snatteri eller narkotikaförsäljning.

– Vi har indikationer på att när föräldrar försöker dra ur sina barn ur dessa strukturer utsätts de själva för hot om våld, säger Wallin.

Maria Wallin är också bekymrad över den tystnadskultur som hon anser finns i Göteborgs stad kring problemen, säger hon till SVT.

Utpekad riksdagsledamot för klankopplingar chockad

KD- riksdagsledamoten Robert Halef är chockad och ledsen över att han ”hängs ut” för påstådda kopplingar till kriminella grupperingen Södertäljenätverket. Det säger han i intervjuer med flera medier.

– Det här skadar mig och min familj, att jag blir uthängd på det här sättet raserar allt jag byggt upp, säger han till SVT Nyheter Södertälje.

Till Länstidningen säger Halef att han är utsatt för en komplott och att det handlar om förtal.

Det var förra veckan som Aftonbladet avslöjade att han är en av fyra riksdagspolitiker som omnämns i en hemlig rapport som biträdande rikspolischef Mats Löfving hänvisade till när han varnade för kriminella klaner.

WHO vill lära av svenska coronastrategin

WHO studerar den svenska strategin för att se vad andra länder kan lära av landet som ännu inte tycks ha gått in i en andra våg, skriver SvD.

I många europeiska länder insjuknar fler människor än i mars och dessutom har smittfallen i sju av länderna dubblerats på en tvåveckorsperiod. Mer testning och att personer är tillbaka efter sommaren samt coronatrötthet, alltså att man börjar slappna av, hör till förklaringarna. Men i Sverige är den epidemiologiska kurvan stabil.

– Särskilt intressant är engagemanget med befolkningen. Här finns lärdomar som kan delas med Europa och övriga världen, säger Katie Smallwood, medicinsk beredskapschef vid WHO:s Europakontor, till SvD.

Utland

Ruth Bader Ginsburgs sista önskan fejkad enligt Trump

Donald Trump ifrågasatte i går äktheten i den döde domaren Ruth Bader Ginsburgs sista önskan, som gick ut på att inte bli ersatt före presidentvalet. I en intervju med Fox News sa presidenten att det låter som att någon av toppdemokraterna Adam Schiff, Chuck Schumer eller Nancy Pelosi kan ha skrivit det.

Först efter att Trump gjort utspelet tog konspirationsteorin fart online, skriver New York Times. En teori som spreds var att Bader Ginsburgs barnbarn som spred uttalandet är åtta år gammal och en annan har gått ut på att misstänkliggöra radiokanalen NPR som publicerade uttalandet.

Ruth Bader Ginsburgs barnbarn är en advokat som gick ut från Harvard-universitetet 2017 och reportern Nina Totenberg har länge bevakat högsta domstolen och varit nära familjen i decennier.

Chelseas ägare gav miljonbelopp till bosättningar på Västbanken

Roman Abramovich som är ägare till Premier Leaguelaget Chealsea har donerat miljontals pund till en kontroversiell israelisk bosättargrupp som anklagas för att fördriva palestinier från deras hem, enligt en läcka till BBC skriver The Guardian.

Den ryske oligarken fick israeliskt medborgarsskap 2018 och har sedan tidigare verkat som finatrop i Israel och har donerat stora summor till forskning och utvecklingsprojekt.

Men fyra bolag som kontrolleras av honom via British Virgin Islands ska ha bidragit med mer än 75 miljoner pund till Elad, den grupp som stödjer israeliska bosättningar i Silwan på Västbanken.

Nya våldsamheter blossar upp i Colombia

Bara de senaste dagarna har minst tio personer dödats i två massmord i Colombia, uppger lokala myndigheter enligt AFP. Det är en del av en ny våldsvåg i landet – den värsta sedan 2016, då ett fredsavtal mellan Farc-gerillan och regeringen slöts.

I år har minst 61 massmord registrerats i Colombia. Med massmord avses mord på tre eller fler personer vid ett enda tillfälle, enligt övervakningsgruppen Indepaz.

På måndagen hittades fyra unga män skjutna och dumpade i ett mangroveträsk i Nariño, i den sydvästra delen av landet. Dagen innan dödades sex personer och flera skadades i en attack i det angränsade Cauca.

Myndigheterna tror att det sannolikt är Farc-dissidenter, droghandlare och rebellgruppen National Liberation Army som ligger bakom morden.

Debatt

”Platsbristen på anstalterna är akut”

”Platsbristen på svenska anstalter och häkten är nu så akut att Kriminalvården går upp i stabsläge”, skriver Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren på DN Debatt.

Han beskriver platsbristen som akut och skriver att läget är allvarligt: ”Beläggningen i anstalter är över 100 procent och nästan lika mycket i häkten. Därför har myndigheten på kort tid tvingats att öppna tusen nya platser och planerar för ytterligare 2 000. I kombination med den pågående pandemins krav på social distansering och särskilda rutiner sätter detta verksamheten under mycket hård press”, skriver Martin Holmgren.

”Pensionärs-Rut leder till urholkad äldreomsorg”

”Ett särskilt rut-avdrag för personer över 65 år riskerar att urholka äldreomsorgen samt leda till ökad ojämlikhet”, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin och PROs ordförande Christina Tallberg på SvD Debatt.

”PRO och Kommunal är överens om att skattepengar bör satsas på äldreomsorg som fördelas efter behov, inte på sällskapstjänster för dem som har råd att köpa”, skriver de och uppmanar regeringen att skrota utredningens förslag om skatteavdrag för sällskap, matlagning och bakning och i stället satsa på en högkvalitativ äldreomsorg.

”Var är 2020-talets värnskatt?”

Budgeteninnehåller många efterlängtade och verkningsfulla satsningar. Och två pinsamma plumpar. Centern har lyckats driva igenom sänkt arbetsgivaravgift för unga för drygt 7 miljarder nästa år, och nästan 9 miljarder 2022…. Lika apart är Liberalernas förslag om en ”skattereduktion för arbetsinkomster för att hantera ökade arbetskostnader till följd av pandemin”, skriver Dagens Arenas Lisa Pelling och efterlyser åtgärder som ökar den ekonomiska jämlikheten.

”Göran Perssons värnskatt var en genialisk uppfinning. En skatt på de högsta inkomsterna, för att värna välfärden. Lätt att införa, svår att avskaffa. I slutet av budgetdokumentet ligger frågan: var är 2020-talets värnskatt?”, skriver Lisa Pelling.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera