Inrikes

Läkemedelsverket: Ökad svensk produktion löser inte medicinbrist

Varningen: Kan bli läkemedelsbrist vid upptrappning av smittspridningen. Läs mer i svepet!

SVERIGE

Bilbrand spreds till bostadslänga

Det var strax innan klockan ett som räddningstjänsten larmades till Majorna i Göteborg. En bilbrand utanför ett bostadshus spred sig till det närliggande huset och boende i huset fick evakueras. Totalt brann ungefär 15 bilar, enligt räddningstjänsten. Det är än så länge oklart hur branden började och det finns ingen misstänkt eller gripen.

- Det är ett flertal bilar som har brunnit och de har stått i anslutning till ett bostadshus som i sin tur har börjat brinna, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst till TT.

Regeringen lägger nytt vapenregelförslag

I våras röstade riksdagen ner en proposition som skulle reglera vapenmagasin och göra det lättare för polis att beslagta magasinen. Men förslaget röstades ner efter att bland annat sportskyttar och jägare varit kritiska.

Nu går regeringen fram med ett nytt förslag om vapenregler. Den här gången går man frma med en lagrådsremiss som liknar regelverket i bland annat Danmark och Finland, skriver TT.

- Jag och regeringen har inte ändrat uppfattning, säger Damberg men tillägger att det nu brådskar för Sverige att anpassa de svenska reglerna efter de ändringar som gjordes i EU:s vapendirektiv 2017, säger Damberg till TT.

Läkemedelsverket: Inhemsk produktion löser inte läkemedelsbrist

Vid händelse av kris eller om coronapandemin tilltar finns det en risk för läkemedelsbrist i Sverige, varnar Läkemedelsverket.

De största riskerna är inte problem i produktionen utan ändrade regler, gränskontroller och restriktioner, säger Maja Marklund, direktör för verksamhetsområde Användning på Läkemedelsverket till TT.

Men att ställa om till inhemsk produktion för att råda bot på framtida läkemedelsbrist är inte en lösning, säger hon.

- Sverige har inte i dag någon offentligägd produktionsanläggning som klarar av att producera de volymer som vi har behov av. Många frågor återstår att reda ut och det är också mycket dyrt med lagerhållning och maskinpark, säger Maja Marklund och föreslår i stället brutna förpackningar av receptbelagda läkemedel om det börjar krisa.

INTERNATIONELLT

Merkel: Navalnyj utsattes för mordförsök 

En tysk utredning har visat att den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftats med nervgiftet novitjok. Nu säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel att syftet med förgiftningen var att tysta oppositionspolitikern.

– Det här är oroande uppgifter om mordförsöket, genom förgiftning, mot en ledande rysk oppositionsfigur, säger hon enligt Reuters.

USA, Storbritannien och EU har fördömt förgiftningen. Ryssland fortsätter hävda att det inte finns några bevis för att Navalnyj förgiftades. Tysklands agerander liknar en desinformationskampanj, säger Maria Zakharova, talesperson för det tyska utrikesdepartementet.

Biden till Kenosha 

Under onsdagen var president Donald Trump i Kenosha, Wisconsin för att besöka staden där den 29-årige svarta mannen Jacob Blake sköts i ryggen med sju skott av polisen. Händelsen utlöste protester och senare upplopp och en 17-årig anhängare till Trump sköt under protesterna ihjäl två pesoner. 17-åringen misstänks nu för mord.

Under Trumps besök fokuserade han på behovet av lag och ordning i området. Nu ska presidentkandidaten Joe Biden också besöka staden för att hålla ett möte med syftet att ”läka sår” och ”ta itu med utmaningar". Buden ska dessutom träffa anhöriga till Jacob Blake, skriver TT.

Amnesty: 7 000 virussmittade i vården har dött

Mer än 7 000 vårdarbetare i världen har dött i samband med coronapandemin, det visar en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty.

"Att över 7 000 människor har avlidit medan de försökt rädda andras liv är en storskalig kris. Varenda vårdarbetare har rätt att vara säker på jobbet", säger Steve Cockburn från Amnesty i rapporten.

DEBATT

Handelskammaren: Sverige förlorar 200 miljarder på förlorade utländska besök

Besöksnäringen sysselsätter närmare 200 000 personer i Sverige och bidrar till 2 procent av Sveriges BNP direkt. Men branschen är i kris - och krisen kommer att fortsätta. Det skriver Daniella Waldfogel och Stefan Westerberg från Stockholms handelskammare på DN Debatt.

"I en helt ny analys som Oxford economics tagit fram åt Stockholms handelskammare görs en prognos av hur konsumtionen av utländska besökare i Sverige utvecklas under kommande år. Den mest dramatiska nedgången noteras för år 2020 då 66 procent, motsvarande 105 miljarder kronor, försvinner från utländsk konsumtion jämfört med den nivå som förelåg år 2019.

Tyvärr består effekten även under 2021 och 2022 där 73 respektive 35 miljarder kronor faller bort i relation till 2019. Det innebär att köp för sammantaget 213 miljarder kronor – vilket motsvarar nästan all utländsk konsumtion under ett och ett halvt normalår – försvinner från ekonomin fördelat på i praktiken tre år.”, skriver textförfattarna som kräver fler insatser. De vill bland annat förlänga omställningsstödet, avskaffa skärpta amorteringskravet på bostäder, etablera fler direkta flyglinjer till Sverige och öka marknadsföringen av Sverige.

Kristersson och Busch: ”En borgerlig regering skulle våga fatta beslut”

"Den rödgröna regeringen gömmer sig bakom sina myndigheter i stället för att fatta beslut och styra Sverige. Det har varit tydligt under flera år och nu bekräftats av coronakrisen. Sverige behöver en regering som både vet vad den vill och klarar av att leda vägen framåt”, skriver partiledarna Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) på Aftonbladet Debatt.

Regeringens handfallenhet i svåra frågor under coronakrisen är tydlig, menar partiledarna och listar bland annat senfärdigheten gällande testningen, den trubbiga 50-gränsen för evenemang och det inställda högskoleprovet som frågor där regeringen inte vågat leda landet.

"I längden går det inte att lägga ut uppgiften att leda landet på entreprenad till olika myndigheter. En borgerlig regering, där M och KD utgör kärnan, kommer att ta det ansvar som bara en regering kan ta”, skriver Busch Och Kristersson.

”Ändringarna i skattelagen inte tillräckliga”

Under onsdagen presenterades nya skatteregler för egenföretagande från januaripartierna. Men förslagen är inte tillräckliga.Det skriver Katarina Bartels på Svenskt Näringsliv, Patrick Krassén på Företagarna, Urban Rydin på LRF och Ulla Werkell på Fastighetsägarna på DI debatt.

De kritiserar bland annat att expansionsfonderna tas bort, att avsättningsreglerna avskaffas och att ombildningar av periodiseringsfonder till aktiebolag är för svårt.

”Den aktuella utredningen har sammanfattningsvis lagt fram ett förslag som överlag skulle innebära förbättringar för de enskilda näringsidkarnas beskattning. Med de tillägg och förändringar som vi har beskrivit, skulle det dock kunna bli ännu bättre”, skriver artikelförfattarna.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera