Aktuellt / Inrikes

Man åtalas för dubbelmordet i Linköping – 16 år efter dådet

Man åtalas för dubbelmordet i Linköping, Afganistan friger talibaner och Madrid navet i ny spansk virusvåg. Läs mer i svepet!

Åtal efter dubbelmordet i Linköping 2004

I dag åtalas den man som greps i juni, och som erkänt det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004, då en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna knivmördades på öppen gata.

Mannen kunde gripas efter att polisen kört DNA man säkrat efter morden mot DNA i kommersiella släktforskningsdatabaser i USA. Ekot i Sveriges Radio rapporterar att en rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen led av en psykisk störning vid tiden för dådet. Därför kommer han inte dömas till fängelse, utan rättspsykiatrisk vård, vid en fällande dom. I tre längre förhör under sommaren har mannen , relativt sammanhängande, berättat om den aktuella dagen, säger åklagare Britt-Louise Viklund.

– Mycket av det vi har jobbat med i sommar har varit att kontrollera om hans uppgifter stämmer. Om det kan finnas ett annat motiv än det han har uppgivit.

Polisregioner vill lösa kalla fall med släktforskare

Efter att en misstänkt gärningsmän för dubbelmordet i Linköping 2004 spårats via en släktforskningsdatabas är intresset för metoden stort i landets polisregioner. Det visar en kartläggning SVT Nyheter gjort bland polisregionernas Kalla fall-grupper där omkring 600 grova brott är ouppklarade.

Ett nybildat team av kvalificerade släktforskare står beredda att bistå polisen med sina kunskaper om DNA-släktforskning vid utredning av brott.

– För mig är det en självklarhet att vi får använda oss av allt som går att använda vid den här typen av allvarliga brott och det inbegriper ju tillgång till släktforskningsdatabaserna, säger Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i Region Väst.

Charlie Hebdo publicerar Muhammedteckningarna på nytt

På onsdag inleds rättegången mot fjorton personer som misstänks för inblandning i terrorattacken mot Charlie Hebdos redaktion i Paris 2015. Samma dag väljer satirtidningen att återpublicera sina kontroversiella Muhammedkarikatyrer.

Medarbetarna på den franska satirtidningen säger att de länge väntat på rätt tillfälle att publicera teckningarna av den islamske profeten.

”Sedan januari 2015 har vi flera gånger uppmanats att publicera karikatyrer av Muhammed. Vi har vägrat att göra det, inte för att det är förbjudet – lagen tillåter det – utan för att det krävs en god anledning. En meningsfull anledning som tillför något till debatten”, skriver Charlie Hebdo enligt The Guardian.

Karikatyrerna publicerades först i den danska tidningen Jyllands-Posten 2005 och året därpå följde den franska satirtidningen efter. Båda upplagorna möttes av stora protester från muslimska grupper som ansåg att de satiriska bilderna var kränkande.

Afghanistan friger talibaner

I Afghanistan har regeringen återupptagit frisläppandet av fängslande talibaner, uppger en talesperson för talibanerna enligt Sveriges Radio.

Omkring 200 talibaner ska ha frigivits sedan i måndags.

Fångutväxlingen mellan den afghanska regeringen och talibanerna är en del av en uppgörelse som träffades i februari mellan talibanerna och USA. Regeringen i Kabul var inte med vid de förhandlingarna och har tydligt visat att man inte är helt nöjd med uppgörelsen.
Enligt överenskommelsen ska 5 000 talibanska fångar släppas av regeringen samtidigt som runt 1 000 man ur de afghanska säkerhetsstyrkorna ska släppas ut talibansk fångenskap.

De så kallade intra-afghanska samtalen ska förhoppningsvis leda till en hållbar fred i landet. Förhandlingarna mellan talibanerna och den afghanska regeringen har försenats flera gånger. Landets regering har tidigare upphävt ett beslut att släppa de sista 320 talibanska fångarna eftersom man menar att talibanerna inte har uppfyllt sin del av avtalet. När den afghanska regeringen nu har återupptagit frigivning av talibaner så ses det som ett positivt steg som kan lägga grunden för samtal säger en företrädare för talibanerna till lokala medier.

Afghanistans president Ashraf Ghani har nyligen utsett ett råd för nationell försoning. Rådet kommer att ha det sista ordet om regeringen kommer att underteckna ett fredsavtal med talibanerna. När förhandlingarna väl kommer i gång så förväntar sig alla inblandade parter att det kommer bli långa och osäkra förhandlingar

 Litauen: EU agerar för långsamt mot Belarus 

Litauens utrikesminister Linas Linkevičius är kritisk till att det tar så lång tid för EU att införa sanktioner mot Belarus.

I en intervju med Sveriges Radio säger Linkevičius att unionens reaktion har varit alltför långsam, vilket gynnar presidenten Lukasjenko och hans regim.

– Väntar gör också makten i Belarus, som tror att de kommer kunna lugna situationen och sedan fortsätta som vanligt. Och väntar gör också Ryssland, som ju stödjer ledningen där, EU måste därför agera och det snabbt, säger Linkevičius.

Litauen är ett av de länder som drivit linjen om att införa nya sanktioner mot Belarus. Länderna delar en 60 mil lång gräns och har historiskt sätt haft nära förbindelser.

Madrid nav i pånyttfödda spanska smittspridningen

Madrid är navet i spridningen av coronaviruset i Spanien. Av de 49 399 nya fallen i landet den senaste veckan har nästan en tredjedel, 14 871 stycken, skett i huvudstaden, rapporterar El País.

Dessutom finns 30 procent av alla sjukhusinlagda i Madrid, trots att endast 14 procent av landets befolkning bor i staden.

– Madrid är området vi måste ägna all vår uppmärksamhet (...) Om viruset sprids i huvudstaden kommer det garanterat att sprida sig till resten av landet, säger forskaren Álex Arenas.

Att många återvänder till huvudstaden efter sommarsemestern pekas ut som en av förklaringarna.

Covid-19 ökar risk för förtida födsel

Gravida kvinnor med covid-19 föder oftare för tidigt jämfört med friska gravida och får intensivvård i högre utsträckning än ickegravida kvinnor som är covidssjuka. Det visar en forskningssammanställning av 77 studier från hela världen som publiceras i den medicinska tidskriften British Medical Journal, skriver TT.

Totalt omfattar studien nästan 11 500 kvinnor under eller strax efter graviditeten.

Forskarna har inte kunnat se någon ökad risk för att fostret ska dö, men det är vanligare att de nyfödda behövde vårdas på neonatalavdelning.

Debatter

”Sverige behöver statskriminolog” skriver Ardavan Khoshnood och Sten Levander i Svenska Dagbladet.

”Den kinesiska ambassaden försöker skrämma till tystnad” skriver Gunnar Hökmark och Patrik Oksanen på DN Debatt. 

Det är bråttom om vi ska rädda Östersjön skriver Världsnaturfondens  och Håkan Wirtén,  Inger Näslund i Aftonbladet.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera