Inrikes

Nytt ordkrig mellan Sveriges och Norges smittskyddsexperter om coronadödlighet

Kan de höga dödstalen i forna bero på en mild influensasäsong 2019? Ja, det kan vara så, menar Anders Tegnell. Nej, menar hans norska motsvarighet. Trots Corona går kommunsektorn bättre än förväntat och många kommuner väntas göra överskott. I Svepet.

Mild influensasäsong gav hög dödlighet i corona

Förra årets milda influensasäsong är den kanske främsta förklaringen till de höga svenska coronadödstalen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN. Den milda influensan under 2019 betydde att många sköra och sjuka klarade sig och i stället dog när de drabbades av covid-19.

Men Norges smittskyddsdirektör Frode Forland tror inte på Tegnells förklaring om att den milda influensasäsongen 2019–2020 är den främsta förklaringen till de höga svenska coronadödstalen, skriver DN.

Trots corona – kommunerna går med överskott

Många kommuner går med rekordöverskott och väldigt få väntas gå med underskott – trots rådande coronapandemi, enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR). Det skriver TT.

Aldrig tidigare har staten skjutit till så mycket pengar till kommunerna, 28,5 välfärdsmiljarder i generella statsbidrag för 2020. Samtidigt har kostnaderna för kommunerna varit oväntat låga när färre sökt äldreboenden och hemtjänst, daglig verksamhet har uteblivit samt idrott- och kulturområdet har minskat.

Däremot väntas de statliga bidragen att upphöra efter 2022. Utmaningen för kommunerna blir därför att spara.

– 2022 ser fortfarande riktigt tufft ut. För 2023 är det många kommuner som säger att de inte får ihop budgeten, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Advokatsamfundet om M-förslag: Vi gå mot polisstat

Advokatsamfundet riktar hård kritik mot Moderaternas förslag att utvisa gängmedlemmar som inte är dömda för brott, rapporterar TT. Moderaterna vill tillämpa Lagen om särskild utlänningskontroll, en lagstiftning som används när det gäller risk för terrorism och spioneri.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander säger till TT att det inte är en straffrättslig lagstiftning. Att det är en hemlig process där den anklagade inte får reda på vilka bevis som finns mot en.

— Den som blir anklagad har rätt att försvara sig. Sedan ska det prövas av en domstol. Då är det inte rimligt att polis och åklagare enskilt ska bestämma vad som gäller. Ska jag hårdra det går vi i så fall mot en polisstat, säger hon.

Utland

EU-förslag om gemensamma asylcenter vid yttre gräns

EU vill införa asylcenter vid den yttre gränsen där människor ska delas upp beroende på om de har asylskäl eller inte. Dessutom ska av- och utvisningar harmoniseras i hela unionen. Det är två av förslagen för EU-kommissionens nya migrationspolitik, erfar Ekot.

Utöver det tycks koordinerade räddningsinsatser på Medelhavet bli ett av förslagen. Samtidigt ska EU pressa på Tunisien, Algeriet och Marocko, därifrån många båtar avgår mot Europa, att uppdatera sin asyllagstiftning. Detaljerna i förslaget ska presenteras av EU-kommissionären Ylva Johansson på onsdag.

30 miljoner coronasmittade – över 940 000 döda

Antalet coronavirusfall i världen är nu över 30 miljoner. Det visar en sammanställning från nyhetsbyrån AFP. Totalt har över 940 000 människor dött.

Nästan hälften av fallen globalt återfinns i Nord- och Sydamerika, medan Indien räknas som det senaste epicentret för smittan, skriver Reuters.

Tidigare i dag varnade Världshälsoorganisationen WHO för att smittan sprids med alarmerande hastighet i Europa.

– Även om dessa tal speglar att testningen blivit mer omfattande, så visar de på en oroande hög spridning i regionen, sa WHO:s Europadirektör Hans Kluge på en digital pressträff.

De rika länderna lägger beslag på coronavaccin

Världens rika länder och territorier har redan köpt mer än hälften – 2,7 miljarder – vaccindoser mot coronaviruset, uppger hjälporganisationen Oxfam enligt AFP. Det rör sig om länder och territorier från USA och EU till Hongkong och Japan.

Samtidigt har befolkningstäta länder som Indien, Kina, Indonesien och Brasilien tillsammans bara köpt 2,6 miljarder doser.

– Tillgång till ett vaccin som räddar liv borde inte vara avhängigt av var du bor eller hur mycket pengar du har, säger Robert Silverman på Oxfam America.

Oxfam uppmanar därför till ett ”folkets vaccin”, som kan vara gratis och distribueras fritt till dem som behöver det.

Debatt 

”Efter corona måste konsumtionen bli hållbar”

”Coronapandemins effekter gör att handeln nu på många sätt befinner sig i ett vägskäl. Valet står mellan en omfattande omställning eller att bygga vidare på en handel baserad på ohållbar masskonsumtion riskerar att snabbt ta samhället från en kris till en annan. Vårt program pekar på de möjligheter som finns att forma återbyggandet som en övergång till mer hållbar konsumtion och ett mer hållbart och jämlikt samhälle”, skriver tre företrädare för Handelsanställdas förbund, bland dem ordföranden Linda Palmetzhofer på DN Debatt och kommer med sex förslag på omställningen.

”Institutionaliserat förtryck av svenska muslimer”

”Staten har genom åren byggt upp ett institutionaliserat förtryck gentemot svenska muslimer. Bidrag och stöd har givits till organisationer, samfund och skolor med en antidemokratisk och islamistisk samhällssyn. Ni förstör för de allra flesta skötsamma muslimer”, skriver Shervin Ahmadzadeh (L),ordförande för Liberalerna i Skellefteå på Expressen Debatt. ”Socialdemokraterna har i ett par år nu talat om att de ska stoppa religiösa skolor. Det är dags att sluta snacka och göra verkstad av det ni lovar. Men det räcker inte där, alla bidrag som bidrar till att människor blir radikala måste stoppas. Ni har i stort sett alla partierna med er i riksdagen, vad väntar ni på?”, fortsätter Shervin Ahmadzadeh.

”Fler poliser – men färre som håller ordning”

”Jag skäms över att jag som polis inte kan ge människorna i förorterna där jag jobbar trygghet och skydda dem från gängens hot, maktutövning och våld. Dessa parallellsamhällen har brett ut sig för att polisledningen och ansvariga politiker har låtit det ske”, skriver integrationspolisen Ulf Boström, som också är ledamot kommunfullmäktige för Demokraterna på G-P Debatt.

”Antalet poliser per capita har för varje år ökat under de senaste tio åren. Samtidigt minskar antalet uniformerade poliser som skall upprätthålla allmän ordning. Polismyndigheten jag tjänstgör i har prioriterat bort uthålliga preventiva kvarterspoliser som fick respekt och förtroende att ge medborgarna skydd och hjälp innan problem och konflikter gått för långt”, skriver Ulf Boström.

 

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera