Inrikes / Utrikes

Budskapet till svenskar i Storbritannien: Sök visum – annars blir det problem

Fler sjukskrivningar ökar risken för självmord, Putin bjuder in till Armeniensamtal och FHM vill skärpa krav på butiker. Läs mer i Svepet!

SVERIGE

Sveriges ambassadör i Storbritannien: Sök visum efter Brexit!

Tiotusentals svenskar bosatta i Storbritannien har fortfarande inte sökt visum inför brexit. Det säger Torbjörn Sahlström, Sveriges ambasasadör i Storbritannien.

— Lite för ofta springer jag på svenskar som inte tänkt på det här, skjutit på det eller tror att det inte gäller dem, säger Sahlström till Ekot.

EU-medborgare i landet har undantag från visumkravet till och med 30 juni nästa år, men många boende i landet har fortfarande inte sökt nytt visum. Det kan innebära problem med anställningar, sjukvård och bidrag, säger Sahlström.

— Jag tycker att man ska ta det här på allvar, säger Sohlström till Ekot.

Suicide zero: fler sjukskrivningar ökar risken för självmord

Fler samtal till Bris och fler rapporter om ökad psykisk ohälsa i sviterna av pandemin oroar organisationen Suicide Zero som vill se mer pengar till psykiatrin. Enligt Previa har antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa femdubblats.

- Det är så många olika rapporter som pekar på att det är något som händer i samhället som gör att den psykiska ohälsan ökar. Det är bekymmersamt och när man frågar chefer inom psykiatrin säger de att det inte sker en ökning av resurserna, varken under pandemin eller långsiktigt, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för den ideella organisationen Suicide Zero till TT.

Sju av tio chefer inom psykiatrin bedömer att fler människor kommer vara i behov av psykiatrisk vård och stödinsatser på grund av pandemin, enligt en enkät som Suicide Zero genomfört.

FHM vill skärpa krav på butiker

Folkhälsomyndigheten kan införa begränsningar för antalet personer i ett köpecentrum. Det sa FHM:s generaldirektör Johan Carlsson i gårdagens Aktuellt.

- Samtidigt lägger man ett krav på verksamhetsutövarna om att till exempel begränsa antalet personer som kommer in i en butik eller ett köpcentrum eller i en buss, säger han.

Förslaget ligger nu ute på remiss hos regionerna och tanken är att restriktionen ska användas vid lokala utbrott.

INTERNATIONELLT

Väpnad milis vill kidnappa guvernör

Tretton personer i Michigan utreds efter att ha planerat en kidnappning av delstatens guvernör, demokraten Gretchen Whitmer. Whitmer har kritiserats bland annat av president Donald Trump för att ha genomfört tuffa coronarestriktioner. Flera högerextrema grupper har genomfört manifestationer i kongressbyggnaden och gruppen som låg bakom kidnappningsplanerna hade planer på att storma kongresshuset med närmare 200 personer och sedan ställa guvernören inför en ”folktribunal”.

- Vi är inte varandras fiender. Det här viruset är vår fiende, kommenterar Gretchen Whitmer komplotten på torsdagen enligt TT.

Putin bjuder in till Armeniensamtal

Vladimir Putin bjuder in Azerbajdzjans och Armeniens utrikesministrar till samtal om stridigheterna i utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

"Rysslands president skickar en uppmaning om att stoppa stridandet i Nagorno-Karabach av humanitära skäl, för att utväxla döda kroppar och fångar", uppger Kreml i ett uttalande.

Kirigizistans president ambivalent om att avgå 

Först meddelade Kirgizistans president Sooronbaj Jeenbekov att han inte var beredd att avgå, trots våldsamma demonstrationer i huvudstaden Bisjkek och trots att landet en knapp vecka efter parlamentsvalet saknar en politisk ledning.

Bara några timmar senare gör presidenten en u-sväng och säger sig vara beredd att avgå.

”Vi måste återupprätta rättsstaten så snart som möjligt. Efter det att en legitim verkställande makt har godkänts och vi återvänt till ett tillstånd av lagstyre är jag redo att lämna presidentposten”, skriver Jeenbekov i ett uttalande på presidentkansliets hemsida.

Presidenten har bland annat anklagats för omfattande röstköp.

DEBATT

AIK Fotbolls Ordförande: ”Minister och RF-ordföranden förstår inte elitidrottens villkor”

Det är fel att villkora stödpengarna till klubbar som inte investerat i sin spelartrupp, säger AIK:s ordförande Robert Falk som kritiserar idrottsminister Amanda Linds (MP) uttalande i fredags.

”Detta hejades på av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson som menade att regeringens stöd ska användas till de som vårdat sin ekonomi, med det underliggande budskapet att vi som investerat under krisen varit vårdslösa med våra pengar. Detta tyder på en djup okunskap om hur vi i idrottens elitföreningar – de största föreningarna i landets enskilt största folkrörelse – bedriver vår verksamhet. En okunskap som gör mig ledsen och bestört”, skriver Falk på DN Debatt.

Samtidigt anser han att Björn Eriksson bör avgå som Riksidrottsförbundets ordförande.

”Björn Eriksson är olämplig som Riks­idrottsförbundets ordförande. Det har under hans ordförandeskap blivit tydligt att han inte har tillräcklig förståelse eller vilja att företräda de största föreningarnas intressen, något som drabbar idrottsrörelsen i stort”, skriver Falk.

SD: Mer pengar till försvaret

Det behövs mer pengar till försvaret. Två procent av BNP bör av sättas och fler officerare måste anställas. Det skriver Roger Richthoff, försvarspolitisk talesperson (SD) i Aftonbladet.

”Vi står just nu inför ett avgörande vägval inom försvarspolitiken. Det försämrade omvärldsläget kräver att vi genomför de förslag som återfinns i försvarsberedningens rapporter och att detta genomförs inom satta tidsramar. Vår förhoppning är att övriga partier inser detta till fullo och ansluter sig till vår linje så att nödvändiga satsningar kan genomföras på det svenska totalförsvaret”, skriver Richtoff.

Skattebetalarnas förening: Tala klarspråk om fastighetsskatten

C och L behöver tala klarspråk om fastighetsskatten. Det skriver Christian Ekström, Vd på Skattebetalarnas förening i en debattartikel i Expressen.

”En genomsnittlig villa kostade år 2019 tre miljoner kronor. Med en återinförd fastighetsskatt skulle kostnaden för en sådan villa uppgå till 22 500 kronor om året. Det innebär en skattehöjning på över tusen kronor per månad jämfört med i dag. En sådan skattehöjning skulle slå hårt mot vanligt folk med vanliga inkomster.”, skriver Christian Ekström och fortsätter:

”Människor som äger sina hem behöver tydliga besked om var partierna står kring fastighetsskatten. Det är dags att sluta låtsas att det är Fredde eller Mickan som drabbas om en fastighetsskatt införs. Det är vanligt folk, med vanliga inkomster, i vanliga hem”

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera