Gulan Avci (L) avgår som vice ordförande – ”hög arbetsbelastning”

Text:

Foto: TT

”Jag har i dag meddelat partiledaren att jag lämnar min post som partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor”. Så skrev Gulan Avci i ett internt mejl i tisdag. I dag meddelar partiet via ett pressmeddelande att hon lämnar sin plats i arbetsmarknadsutskottet och går vidare till skatteutskottet.

Ny vice ordförande föreslås i stället Arman Teimouri, riksdagsledamot från Värmland, bli.

Att Gulan Avci avgår får många liberaler att höja på ögonbrynen. Hon stödde Nyamko Sabuni till partiledarposten, har varit en tydlig kritiker till Januariavtalet och sitter i L:s partiledning. Det är hon som har skött partiets förhandlingar i de känsliga las-förhandlingarna, som just nu är i en känslig fas. I fredags meddelade arbetsmarknadens parter att de för andra gången misslyckats med förhandlingarna.

Avci har själv inte låtit sig intervjuas om varför hon avgår, Fokus är ett av flera medier som söker henne för en kommentar. Inom liberalerna går spekulationerna därför varma på onsdagskvällen. L-ledaren Nyamko Sabuni har varit tydlig med att den omtvistade las-utredningens förslag ska bli lag, om inte arbetsmarknadens parter kommer överens. En hållning hennes meningsmotståndare hävdar att hon antagit för att komma ur avtalet utan att själv bryta mot partiets vilja. Men kanske står inte Avci bakom det, spekulerar en del partikamrater.

– Hon har jobbat nära regeringen och Centern och har väl sett att vi får ut mycket ur Januariavtalet, så det sägs att hon blivit mer vänligt inställd till avtalet, säger en L-källa.

En centralt placerad liberalpartist hävdar att man inte är överens om vägen framåt. Men partiets kommunikationsavdelning hänvisar till en ”hög arbetsbelastning”. Kommunikationschefen Gustav Georgson hänvisar till Avcis uttalande i det pressmeddelande partiet skickade ut:

”Det har varit väldigt stimulerande, men också väldigt arbetsamt, att som arbetsmarknadspolitisk talesperson arbeta för att se till att fler får en sysselsättning och egen försörjning. Jag ser nu fram emot att genom skattepolitiken få ta mig an samma frågeställningar”, säger Gulan Avci.

I samma pressmeddelande säger Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, så här om rockaden:

”Gulan Avci har på ett fantastiskt sätt företrätt Liberalerna i arbetsmarknadsfrågorna. Jag beklagar att hon bestämt sig för att gå vidare till andra utskott men vet samtidigt både att Arman Teimouri är en utmärkt efterträdare och att Gulan kommer att fortsätta göra skillnad i sitt nya utskott. Med Joar Forssell som ansvarig för både klimatpolitiska styrmedel och energifrågor stärks Liberalernas arbete i klimatpolitiken.”