Här är staden som är döpt efter asbest – ska nu byta namn: »David mot Goliath«

Text:

Bild: Wikimedia/TT

Quebecstaden ska snart heta Val-des-Sources.

Runt hälften av stadens 7 000 invånare röstade om stadens nya namn, och Val-des-Sources vann med strax över 51 procent av rösterna.

Men Asbestos namnbyter inte omedelbart. Borgmästaren Hugues Grimard säger att skiftet lämpligen kan ske vid årsskiftet.

Asbest lanserades som ett material med utmärkta egenskaper för isolering, som stod emot eld och utblandat med cement (Eternit) gav en underhållsfri fasadbeklädnad.

Asbestos i sydöstra delen av kanadensiska provinsen Quebec fick sitt namn av utvinningen i Jeffreygruvan, som var världens största asbestgruva en gång. Från årsskiftet 2018–2019 blev asbest förbjudet att tillverka, sälja eller importera i landet.

Efter många års debatt är staden Asbestos nu på väg att byta namn.

– Du måste förstå, gruvan födde staden Asbestos, utan gruva fanns ingen stad här. Men nu är det dags att gå vidare, säger Yan St-Hilaire, invånare i staden till tidningen Globe and Mail.

I senaste folkräkningen bodde 7 096 invånare i Asbestos, två timmars resväg öster om Montreal.

I februari 1949 hade asbetsarbetarna tröttnat på låga löner och dåliga arbetsvillkor fått nog. De gick ut i en strejk som skulle vara en månad, och bland de som bistod gruvarbetarfacken fanns en ung advokat från Montreal, Pierre Trudeau, som två decennier senare blev landets premiärminister (och som är far till den nuvarande Justin Trudeau).

”Det var en vändpunkt i hela den religiösa, politiska, sociala och ekonomiska historien i provinsen Quebec”, kommenterade han senare konflikten.

När världshälsoorganisationen WHO förklarade att asbestos var cancerframkallande 1987 försattes ägarbolaget i gruvan i konkurs och staten tog över ägandet. Gruvan hölls öppen till 1982. Men hoten om nedläggning fick gruvarbetare att ta till spektakulära knep, som när fyra arbetare sprang Paris maraton för att visa sin bibehållna lungkapacitet.

Namnbytet handlar till stor del om omvärldens uppfattningar om en stad som heter Asbestos, menar motsvarigheten till kommunalråd, Caroline Payer:

– Det är David mot Goliath, vi är en liten stad som varit bekväm med sitt namn mot världen utanför som tar två steg tillbaka, säger hon till Globe and Mail.

Fast alla är inte förtjusta i namnbytet:

– Jag föddes i Asbestos och jag kommer att dö i Asbestos, ropade en man utanför fullmäktiges möte i namnfrågan.

Fast stadsnamnet dör nu inte ut helt, öster om Uralbergen finns den ryska staden Asbest, som än så länge inte tycks ha planer på namnbyte.

Här är ett klipp som närmare förklarar namnet på staden: