Inrikes

Hörby sparkar kommundirektörn – och en chef som nakenbadade

Hur kostsamt kan ett nakenbad bli? I Hörby kommun får vi äntligen svar på frågan som filosofer ställt sig sedan antiken.

– Medarbetare ska inte behöva uppleva att en chef klär av sig naken.

Efter en rad olyckliga händelser stod Hörbys kommunalråd Cecilia Bladh in Zito (SD) på en presskonferens och tvingades säga det självklara. Chefer som klär av sig nakna hör inte hemma på en kommunal konferens.

Fokus har tidigare skrivit om Hörby kommuns nakenbadskandal som nystats upp under de senaste månaderna. Efter en konferens med kommunens chefer och rektorer tog två chefer festandet ett steg längre och beslutade sig för att bada nakna i poolområdet på Örenäs slottet där. Efter händelsen bad cheferna om ursäkt och fick stöd av kommundirektören, men facket och oppositionen var inte nöjda med hanteringen.

32 kommunala chefer krävde i ett öppet brev kommundirektörens avgång. Facket sa att de mottagit anklagelser om sexuella trakasserier vid festen och oppositionen anklagade sittande kommunalrådet för att försöka tysta ner skandalen med argumentet att den skadar bilden av Hörby. Senare arbetsbefriades kommundirektören i väntan på vad en nytillsatt utredning om kvällen skulle komma fram till.

Under torsdagen hade styret presskonferens där slutsatserna från utredningen presenterades. En av de nakenbadande cheferna får lämna sitt jobb, medan den andra får behålla arbetet. Dessutom sparkas kommundirektören, meddelade Cecilia Bladh in Zito på presskonferensen.

– Den visar att två chefer har badat nakna. Utredningen visar samtidigt att det inte skett något brottsligt. Sammanfattningsvis inga sexuella trakasserier, sa Hörbys kommunalråd Cecilia Bladh in Zito (SD) på presskonferensen.

Dessutom inför kommunen ett alkoholförbud på kommunala konferenser. Tidigare har alkohol varit tillåtet men inte bekostats av kommunen.

– Vi kommer nu att fortsätta arbetet med att säkerställa en trygg arbetsmiljö för våra medarbetare, säger kommunens 1:a vice ordförande Lars-Göran Ritmer (M) enligt TT.

LÄS OCKSÅ: Kommunchefernas nakenbad – en skandal SD i Hörby kunde vara utan

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera