Nalin Pekgul: 27 miljoner i bidrag till islamister – dags att lyssna på kritikerna!

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Här kan du läsa en replik från Alve Högman, förbundschef i. Ibn Rushd. 

Inrikesministern i Frankrike beslutade att utvisa 231 extremister. Vidare sa inrikesministern att en del islamistiska föreningar kommer att upplösas och att Muslimska brödraskapet ska förbjudas. En av de stora moskéerna i Paris stängdes.

Redan i början av oktober sa president Emmanuel Macron i ett tal att de franska myndigheterna skulle bekämpa framväxten av islamistiska parallella samhällen som hotar yttrandefrihet och jämställdhet. Problem som vi känner igen även i Sverige, med den skillnaden att de islamistiska organisationerna i Sverige bygger upp sina parallella samhällen med finansiellt stöd från samhället.

Som en del av det civilsamhälle som alla partier numera värnar och göder får islamisterna projektpengar och offentliga uppdrag. Det vackra men naiva motivet är att pengarna ska användas till att motverka islamofobi och ge hjälp och stöd till människor som »står långt från samhället«. Den mörka sanningen är att mottagarna av dessa pengar jobbar för att öka motsättningarna i samhället. Vi avlönar människor med skattepengar för att på heltid bekämpa demokrati, yttrandefrihet och kvinnors rättigheter.

En person som i 15 år har varnat för islamismens framväxt i Sverige är Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan. Han har skyllts för att överdriva hotet från radikal islam och för att vara islamofob. Lyckligtvis har han inte givit upp, utan fortsätter att granska islamismen.

Ranstorp är medförfattare till en rapport som Försvarshögskolan gav ut för två år sedan. Där finns en gedigen analys av salafismen och den salafistiska jihadismen i Sverige. Det framgår att våldsbejakande krafter på några håll har skaffat sig ett grepp om lokala miljöer. Framväxten av sådana miljöer framhävs som en viktig förklaring till att Sverige har producerat förhållandevis många IS-krigare.

Den islamistiska rörelsen i Sverige är inte särskilt stor men den är välorganiserad och politiskt aktiv. Även om medlemmarna är få, är organisationerna många.

I en studie av Aje Carlbom, Peder Hyllegren och Magnus Ranstorp framgår dels att det islamistiska studieförbundet Ibn Rushd är navet i den islamistiska verksamheten i Sverige, dels att Ibn Rushd har tydliga kopplingar till det Muslimska brödraskapet.

Ibn Rushd fick i den senaste redovisningen närmare 27 miljoner kronor av Folkbildningsrådet.

Ibn Rushd har gång på gång avslöjats med att bjuda in predikanter som utrycker förakt och hat mot judar, homosexuella och alla andra kuffar (otrogna). En av Ibn Rushds inbjudna talare, schejk Mohammad Rateb Al-Nabulsi, säger:

»Hela det judiska folket är kombattanter. Gud har gjort det till en plikt att bekämpa dem och bedriva jihad emot dem.«

Folkbildningsrådet tvingades att granska Ibn Rushd, men även efter granskningen förra hösten har den centerpartistiske ordföranden i Folkbildningsrådet, Catharina Håkansson Boman, avfärdat kritiken och försvarat Ibn Rushds verksamhet. I oktober förra året skrev hon på Expressens debattsida: »Den bild som Magnus Ranstorp och Aje Carlbom målar upp av missbruk av statsbidrag och ett islamiskt parallellsamhälle stämmer inte med verkligheten.«

Svaret visar tydligt att Catharina Håkansson Boman inte har tagit något som helst intryck av den väl underbyggda kritiken av Ibn Rushd. Folkbildningsrådets egen granskning slår fast att Ibn Rushd »undviker vissa ämnen som till exempel antisemitism och homofobi, och att makten över verksamheten är begränsad till ett mindre mansdominerat nätverk«, men Håkansson Boman litar till ett »åtgärdsprogram«. Hon bemöter inte Ranstorps och Carlboms väl underbyggda kritik med sakskäl. Antingen har hon inte tagit del av deras rapport, utan föredrar att behålla sin naiva tro på att alla eldsjälar som söker anslag brinner för något gott. Eller också är svaret ett uttryck för politisk cynism och förakt för alla dem som på allvar är oroliga för samhällsutvecklingen.

Oavsett vilket, duger det inte att strunta i sakliga argument.    

Annie Lööf skrev på Twitter våren 2018 »ni kunde ha berättat«, riktat till Magnus Ranstorp apropå avslöjandet att två centerpartistiska nämndemän hade pläderat för parallella rättsstrukturer i en tingsrättsdom. Det var en märklig kommentar, för det visade sig att Centerpartiet i många år hade känt till nämndemannens åsikter utan att reagera.

Jag hoppas att Annie Lööf nu äntligen lyssnar på Magnus Ranstorp och tar sitt ansvar för att stoppa pengarna till Ibn Rushd. För ingen av oss som är oroliga för parallellsamhället kommer i fortsättningen att tro på Lööfs invändning »ni kunde ha berättat«.

Vi vill inte se den franska utvecklingen här.

Här kan du läsa en replik från Alve Högman, förbundschef i. Ibn Rushd. 

Läs alla krönikor av Nalin Pekgul här!

Text:

Toppbild: TT