Ny mätning: Vänsterpartiet ökar i samband med partiledarbytet – S backar

Text: Redaktionen

Bild: TT

SVERIGE

Kravet: förlängt stöd till riskgrupper

Flera riksdagspartier kräver nu att det tillfälliga ekonomiska stödet till riskgrupper som infördes i somras ska förlängas. Ersättningen gör att svårt sjuka och personer i vissa riskgrupper kan få upp till 180 dagars ersättning om det inte finns möjlighet för dessa att arbeta hemifrån.

Stödet ska egentligen upphöra vid årsskiftet, men nu vill flera partier förlänga stödet.

– Vi pratar om människor som har svåra sjukdomar, flera svåra sjukdomar, annars kommer man inte i fråga för ersättningen. Och de bör veta att ersättningen finns kvar tills dess att vaccinet finns, säger Acko Ankarberg Johansson som är Kristdemokraternas socialpolitiska politiska talesperson till Ekot.

Även DD och Vänsterpartiet kritiserar regeringen. Socialminister Ardalan Shekarabi svarar skriftligt att utgångspunkten ska vara att frånvaro från arbetslinjen inte ska vara långvarigt.

Nästan 10 000 svenska covid-fall på en vecka 

Smittspridningen ökar i 14 regioner jämfört med medelvärdet under föregående tre veckor, enligt Dagens Nyheter. I regionerna Dalarna, Jämtland Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland ökar smittspridningen i allt högre takt.

– Smittspridningen gäller inte bara specifika situationer, miljöer eller arbetsplatser. Här är det mer en allmänspridning i samhället, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Uppsala.

DN/IPSOS: Vänstern ökar

I DN/Ipsos oktobermätning går Vänsterpartiet framåt medan Socialdemokraterna backar. Vänsterpartiet får 11 procent i mätningen. Socialdemokraterna får 25 procent i mätningen. Moderaterna och centerpartiet ökar också i mätningen, M får 21 procent i mätningen och C får 9 procent.

– Striden om las har gett Vänsterpartiet uppmärksamhet. Partiet vinner väljare från Socialdemokraterna samtidigt man mobiliserar egna väljare som har legat på soffan, säger Nicklas Källebring till DN.

LÄS OCKSÅ: Dadgostars plan som ny ledare för Vänsterpartiet: Pressa Löfven!

INTERNATIONELLT

Förlängt hälsonödläge i Spanien

Den spanska regeringen har förlängt det nationella hälsonödläget till och med maj nästa år, rapporterar Ekot. Förlängningen kan innebära utegångsförbud i flera stora städer, bland annat i Barcelona på helgerna.

Den senaste veckan har 746 personer i Spanien med Covid-19 dött senaste veckan. 2 000 personer får just nu intensivvård.

Stora protester efter dödsskjutning

I USA hölls stora protester i Philadelphia efter att en 27-årig svart man skjutits ihjäl av polisen. Mannen hade enligt uppgifter vägrat släppa sin kniv och rört sig mot polisen.

– I dag och i kväll väntar vi oss att det kan bli ytterligare tillbud och oroligheter. Därför kommer vi att vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa ordningen, säger polischefen Danielle Outlaw enligt TT.

Under måndagen greps över 90 personer.

Sexkultledare dömd till 120 års fängelse

Kultledaren Keith Raniere dömdes under gårdagen till 120 års fängelse. Sekten Nxivm (som uttalas Nexium) rekryterade kvinnor som slavar och tvingade dem att ha sex med sektledaren. Keith Rainere döms också för människohandel, innehav av barnpornografi och utpressning.

Sekten Nxivm har bland annat haft hollywoodskådespelare och en dotter till en tidigare mexikansk president som medlemmar, rapporterar BBC.

DEBATT

Moderaterna: "Jo, Morgan Johansson. Vi har visst hög invandring”

Morgan Johansson lägger ut dimridåer om hur stor invandringen är i Sverige. Det skriver Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna på Aftonbladet Debatt.

”För det första. I intervjun försöker Morgan Johansson få det att framstå som att Sverige inte längre har någon hög invandring. Dock ligger vi fortfarande i topp i Europa. I fjol tog Sverige emot 22 000 asylsökande. Det var det sjätte största mottagandet sett både till andel och antal av EU:s samtliga 27 medlemsländer. Anhöriginvandring tillkommer”, skriver Stenergard som kritiserar justitieministern som hon menar försöker öka invandringen till Sverige genom olika förslag.

”Detta är helt fel väg att gå. Det humana är inte att låta så många som möjligt få uppehållstillstånd i Sverige. Det humana är att låta alla de som sökt och fått varaktigt skydd här få en verklig möjlighet att komma in i samhället”, skriver hon.

”Att gynna småföretaget är en missriktad politik”

Det är inte nödvändigt vis så att en hög andel egenföretagare betyder att den ekonomiska utvecklingen är god. Det skriver Per Molander, tekn dr, ordförande i Jämlikhetskommissionen och tidigare general­direktör på DN Debatt.

”Sambandet mellan egenföretagande och ekonomisk utveckling inom OECD-gruppen är entydigt: länder med högre andel egenföretagare i arbetskraften befinner sig på en lägre utvecklingsnivå. En procentenhets ökning motsvarar en sänkning av bnp per capita med närmare 12.000 kronor”, skriver Molander.

”Insyn i skolan måste trumfa affärsintressen”

Offentlighetsprincipen måste gälla friskolor också, menar debattörerna Tor Nitzelius, tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet och Sten Svensson, medlem i nätverket för likvärdig skola i en debattartikel på SvD Debatt.

”Så länge offentlighetsprincipen bara gäller för kommunala skolor råder det olika förutsättningar för kommunala och fristående skolor. I konsekvens med Skolverkets ovan nämnda beslut om att stoppa publiceringen av statistik med hänvisning till lika förutsättningar, borde inte även insynen i de kommunala skolorna då stoppas?” frågar sig debattörerna.

 

Text: Redaktionen

Bild: TT