Aktuellt

Pandemin sätter stopp för klassiska julmarknader

Många julmarknader ställs in i år på grund av pandemin, rekord i antal förtidsröster i USA och Kina ska bestämma sin nya 5-årsplan. Läs mer i Svepet!

Julmarknader ställs in på grund av pandemin

Om julmarknader är en viktig tradition för dig får du tänka om i år. Nu står det klart att bland annat den i Gamla stan, på Kulturen i Lund eller Jamtli i Östersund ställs in på grund av pandemin.

Men i Hyltebruk kommer man arrangera årets julmarknad med restriktioner, skriver TT.

– Folk har vant sig vid att hålla avstånd, så jag tror inte att det kommer bli ett problem, säger marknadsgeneralen Caroline Skofteröd till Hallandsposten.

Inkassobolagen spår: Fler ärenden kommande tiden

Coronakrisens effekter har inte nått inkassobolagen i antal ärenden. Men enligt en undersökning tror sex av tio inkassobolag att antalet ärenden kommer öka under fjärde kvartalet 2020.

– Anledningen är att många inte sett så många ärenden ännu och det finns en viss fördröjningseffekt inom ekonomin, säger Fredrik Engström, ordförande för Svensk Inkasso som ligger bakom undersökningen, till TT.

Något som skulle kunna försämra hushållens betalningsförmåga ytterligare skulle vara om arbetslösheten steg. I konjunkturinstitutets senaste rapport spådde man att Sveriges arbetslöshet kommer stiga från 8,7 till 9,1 procent under nästa år.

UTRIKES

Miljön i fokus när Kina 5-årsplan ska bestämmas

Kan världens största utsläppare bli koldioxidneutral till år 2060? Och hur påverkar pandemin ekonomin? Det är två frågor i centrum när Kinas 300 toppolitiker samlas bakom stängda dörrar på ett hotell i Peking under tre dagar för att bestämma landets 5-årsplan.

Enligt Reuters kan Kina sätta ett absolut utsläppstak som ett första steg för att bli koldioxidneutrala. För att lyckas med det kan Kina tvingas sluta bygga nya kolanläggningar och i stället satsa på vind- och solenergi de kommande fem åren.

Melbourne öppnar upp igen

Sedan i början av augusti har invånarna i Melbourne levt under stränga restriktioner. Men nu lättar man på en del av restriktionerna och öppnar bland annat upp restauranger, kaféer och pubar.

Dessutom väntas man lyfta på reserestriktionerna i delstaten Victoria den 8 november.

– Delstaten kommer att bli hel igen vad gäller resor och rörelsefrihet, men det kommer fortsatt att vara viktigt med covidsäkerhet, säger Victorias premiärminister Daniel Andrews på en presskonferens.

Rekordmånga amerikaner har förtidsröstat

Med en vecka kvar till USA-valet har redan 59 miljoner amerikaner förtidsröstat, enligt University of Florida. Det är ett nytt rekord. I senaste valet 2016 var det 57 miljoner som röstade innan valdagen.
Totalt väntas 150 miljoner rösta, vilket motsvarar 65 procent av USA:s röstberättigade.
Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera