Kultur

Samlad samtidskonst

En av landets största privata konstsamlingar visas permanent.

En av Nordens största privata samlingar av samtidskonst har fått ett spektakulärt museum i en gammal yllefabrik i Norrköping. Mikael Ståhls samling består av 450 verk, varav det äldsta är från 1959. Öppningen skulle ha skett för fem månader sedan, men coronapandemin kom emellan.

– I månader gick jag runt här som enda besökare. Lite var det som mitt eget lilla paradis, samtidigt som jag längtade efter att få visa min samling, säger Mikael Ståhl.

I helgen öppnade till sist Ståhl Collection på 1 900 kvadratmeter i byggnaden vid Motala ström, och museet tar emot tio nya besökare per kvart. Känslan är industriell och museet är ljussatt av samma team som ljussätter Ishotellet i Jukkasjärvi.

– Här finns en råhet jag jobbat hårt för att behålla. Byggare är vana att göra slätt och fint, så jag har fått stoppa dem och förklara att sprickor i väggar, färgbortfall och söndriga pelare skapar en nerv perfekt för samtidskonst, säger Ståhl.

Runt 150 verk av 90 konstnärer visas i de 12 rummen, och kommer eftersom att bytas ut. Det mest magnifika rummet har 6,5 meter i takhöjd. Där hänger några av de främsta internationella verken, av Anselm Kiefer liksom Georg Baselitz tre gånger fyra meter Berliner Zeiten. Ståhls eget favoritverk är Dick Bengtssons Venus, Cupido och skon från 1970.

– Ett riktigt toppverk, och viktigt, för att han påverkat så många konstnärer, säger han.

Mikael Ståhl är son till Norrköpings stora fastighetsmagnat Henry Ståhl och har i hela sitt liv varit inblandad i familjeföretaget. Intresset för konst väcktes under barndomen. När andra familjer åkte till fjällen eller till nöjesparker på ledigheter tog pappa Henry sina barn till museer.

– Det kan låta tråkigt att som barn bli släpad runt på olika museer, men ofta var det jag som tjatade. Ibland åkte vi långa omvägar för att besöka museer, men vi besökte även stora museer som Louvren i Paris. Som 15-åring var det en upplevelse att köa för att se Mona Lisa.

Den legendariske galleristen Sten Eriksson i Norrköping, en av de främsta i Sverige på 1980-talet, väckte på allvar intresset för att samla konst.

– Han lärde mig att uppskatta svårare konst och de femton första åren köpte jag knappt en enda målning med starka färger. Jag har bara köpt det jag tycker om, och lärt mig vartefter. Svårare behöver det inte vara. Det krävs ingen konsthistorisk bakgrund för att samla konst, tvärtemot vad många tror, säger Mikael Ståhl.

För att förverkliga drömmen om ett eget museum, såldes Henry Ståhl Fastigheter 2014 till norska Heimstaden. Sedan dess har han ägnat sin tid åt att hitta den perfekta lokalen och anpassa den.

– När platsen framför museet blir klar 2023 ska en stor skulptur stå där, som ännu bara är på idéstadiet. Tomas Houseagos stora skulptur skulle ha stått där. Nu finns den i entréhallen och väger 2,1 ton, så den flyttar jag inte igen.

– Det här blir ett slags sätt att bjuda en konstintresserad publik hem till mig. Förhoppningsvis hittar besökare från övriga Sverige och utlandet hit, men mest hoppas jag få lokalbor att besöka mitt museum.

Per Öqvist

***

Några av konstnärerna som kan ses på Ståhl Collection: Lena Cronqvist, Nathalie Djurberg, Cecilia Edefalk, Karin Mamma Andersson, Linn Fernström, Cindy Sherman, Louise Bourgeois, Tracy Emin, Yayoi Kusama, Rolf Hanson, Ola Billgren, Jan Håfström, Ulrik Samuelson, Håkan Rehnberg, Ernst Billgren, Truls Melin.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera